Geen gezichtsverzorging gebruiken: waarom ik heel weinig cosmetica gebruik

| 21 reacties

In mijn Q&A van laatst kondigde ik al aan dat ik nog een wat uitgebreider antwoord ging geven op de vraag wat ik aan huidverzorging doe. Ik gebruik namelijk geen make-up, maar hoe zit het met bijvoorbeeld dagcrème of gezichtsreiniging? Ik kan alvast verklappen dat je in mijn badkamerkastje verdomd weinig cosmetica zult vinden. Waarom? Dat leg ik graag uit!
Beeldbank cosmetica verzorging creme makeup, waarom cremepjes gebruiken, is dagcreme gebruiken nodig (1)
Ik ben nogal een nuchter en pragmatisch type. Voor huidverzorging of gezichtsverzorging ga ik daarom uit van het principe ‘waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?’ Oké, nu is het wel zo dat ik nogal een makkelijke huid heb. Hij is niet echt droog of vet, en als tiener had ik bijvoorbeeld ook amper last van acne. Ik ben een lucky bastard, dat realiseer ik me terdege. Je moet vooral doen wat voor jou werkt en wat je fijn vindt.

Is het nodig om crèmes te gebruiken als je geen make-up gebruikt?

Het is dus puur mijn eigen ervaring, maar ik heb het idee dat mijn huid eigenlijk niet zoveel nodig heeft. Ik gebruik geen make-up, woon niet in een drukke stad vol uitlaatgassen, smog of andere viezigheid en vraag me dus oprecht af wáár mijn huid nou echt vies van zou moeten worden. Speciale gezichtsreiniging gebruiken voelt voor mij dus nogal overbodig.

In dit artikel van het Antonius Ziekenhuis over de vraag wat een goede huidverzorging is staat dat een ‘normale’ huid, zoals ik dus heb, zichzelf in principe in balans houdt. Verder zeggen de dermatologen dat voorkomen beter is dan genezen, en dat te veel contact met water of zeepachtige stoffen eigenlijk niet goed is. Elke dag of erg lang douchen is dus bijvoorbeeld geen goed idee, zeker als je een gevoelige of droge huid hebt.

Beeldbank cosmetica verzorging creme makeup, waarom cremepjes gebruiken, is dagcreme gebruiken nodig (1)

Ook temperatuur heeft invloed op je huid. Ook ik merk in de winter wel eens dat mijn huid wat droog is, en dan gebruik ik wel eens wat bodylotion of handcrème. Ook scrub ik zo nu en dan, maar verder gebruik ik praktisch geen cosmetica. Oké, met uitzondering van the usual suspects zoals shampoo, douchegel, deo, tandpasta en handzeep natuurlijk, maar you get the picture. Don’t fix it if it ain’t broken, is mijn motto wat dat betreft.

Merktrouw ben ik ook al niet, op mijn shampoo, tandpasta en deo na. Ik put al sinds ik op mezelf woon uit een voorraadje douchegels die ik ooit cadeau heb gekregen. Dus nee: geen noemenswaardige gezichtsverzorging voor mij.

O, en uiteraard gebruik ik ook zonnebrandcrème. Mijn huid mag dan in bijna alle opzichten extreem makkelijk zijn, maar ik heb wel een lichte huid die bezaaid is met moedervlekken en die behoorlijk snel verbrandt. Op het gebied van bescherming tegen de zon ben ik dus wél een fanatieke smeerder.

En hoe zit het met jou? Smeer jij je wel helemaal suf?

21 reacties

 1. Ik gebruik al jaren dezelfde items en smeer inderdaad erg weinig op mijn gezicht. Ik ben fan van Zwitsal (vooral nu met de koude dagen), gebruik een tonic om mijn BB cream eraf te halen (die ik altijd lichtjes opbreng) en onder de douche gebruik ik iets van Garnier om te reinigen. Heb ook mazzel dat ik een redelijk schone/egale huid heb

 2. Ah, gelukkig – ik zat echt toe te leven naar of je iets ging zeggen over zonnebrandcrème! Ik heb wel een heel arsenaal aan spullen staan, maar dat is ook omdat ik het leuk vind om er mee bezig te zijn. Of het echt heel veel verschil maakt… tja 😉

 3. Ik gebruik zelf inmiddels producten die gemaakt zijn van enkel natuurlijke producten. Ik heb het idee dat dit mijn huid echt wel goed doet. Ik gebruikte zelf ook lange tijd amper wat, tot ik acne kreeg als gevolg van het gebruiken van antidepressiva. En ik moet zeggen dat ik wel een positief verschil merk sinds ik deze producten gebruik.

 4. Ooit, ik was 25 of zo, ze de schoonheidsspecialiste, jij hebt geen crème nodig. Dik dertig jaar later vergeet ik nog regelmatig wat op mijn snuit te smeren, al gebruik ik wel regelmatig wat make up in de vorm van een oogpotlood of eyeliner.

 5. Ik gebruik wel make-up en dus make-up-reinigingspads, maar verder eigenlijk niets. Alleen als het kouder weer wordt heb ik wel eens last van een droge of trekkerige huid en smeer ik wat, maar ook alleen dan.

 6. ‘Vroeger’ gebruikte ik allerlei rommel. In het kader van minimaliseren gooi ik steeds wat zooi weg (wat al open is). Tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar wat dagcreme, omdat ik een hele droge trekkerige huid heb. Jouw methode bespaart een hoop tijd EN geld.

 7. Bij mij precies hetzelfde als bij jou. Ik denk ontstaan vanuit gemakzucht, maar ik vind het ook allemaal prima. Ik merk nu met de kou, zeker in combinatie met het advies ‘je handen stuk te wassen’ dat mijn handen wel echt kapot beginnen te gaan. Dat heb ik normaal zelden, maar dit voorjaar had ik er ook al last van. Komt toch van het vele wassen.
  Naomi postte onlangs…Het resultaat van heel veel kleine stapjesMy Profile

 8. Echt niet. Ik gebruik echt helemaal niets. Heel soms smeer ik ’s avonds in de winter wel eens uit het blauwe Nivea blik op mijn gezicht.

 9. Interessant artikel! Ik ken niet vele mensen die niks op hun gezicht gebruiken. Zelf draag ik minimaal make-up (vooral op de ogen), maar ook niet elke dag. En ik gebruik een dagcrème met SPF 25 erin, zodat mijn gezicht beschermd is tegen zonlicht. Ook reinig ik mijn gezicht dagelijks met micellairwater, zelfs als ik geen make-up heb gedragen, omdat er altijd wel wat troep van mijn gezicht af komt. Ik probeer producten op mijn gezicht ook zo veel mogelijk te minimaliseren en alleen te gebruiken wat noodzakelijk is.

 10. Meestal doe ik mascara, concealer en lippenstift op. Nu met corona meestal niks haha. Ik dacht dat dat eens goed ging zijn voor mijn puistjes, maar die blijven helaas wel komen (alhoewel, misschien iets minder). ’s Avonds gebruik ik daar een speciaal schuimend product voor en dat helpt wel. Als ik vroeger ergens bleef slapen of ik vergat dat ding op reis, had ik echt veel meer puistjes. Voor de rest heb ik een dagcreme, maar ik ben te lui om ‘m te gebruiken haha. Misschien toch maar weer eens proberen!

 11. Haha, dat van die douchegel herken ik. Ik put ook al jaren uit een flinke voorraad die ik cadeau heb gekregen. Heb nu nog negen flessen staan. En krijg er nog regelmatig eentje bij, help!

 12. Ik smeer helemaal niets op mijn gezicht en vraag me soms wel eens af of ik daar goed aan doe, maar nu ik dit lees ben ik wel een beetje gerustgesteld. 😉

 13. Droge huid hier! Oeh! Zo’n jeukend voorhoofd met dit weer! Dus ja, ik smeer wel. Maar eigenlijk alleen dagcreme. En dan van Hema of Nivea of zo, iets simpels. En ik heb meestal mascara op.

 14. Voor mijn gezicht gebruik ik ook alleen een dagcreme, een vrij basic creme van Nivea. Make-up gebruik ik bijna nooit meer. Dat komt vooral doordat ik daar één of andere allergische reactie op krijg en ik dagen met een dik oog rond loop. 🙂

 15. Ik gebruikte eerst vanalles en nog wat, geeeen verstand van maar ik wilde gewoon van alle onzuiverheden af. Laatst bij een schoonheidsspecialist geweest, en hij zei dat mijn huidbarrière kapot is. Nu heb ik een vaste routine en merk na bijna 2 weken dat mijn huid stukken verbeterd is.

  Helaas kan ik dus niet minimaliseren op cosmetica-producten…

  Ik gebruik trouwens voor de geïnteresseerden een cleanser van de DM, een cleanser van BeautyBay, 2 producten van The Ordinary en dan een moisturizer met SPF voor overdag en een extra hydraterende moisturizer voor in de nacht.

 16. Ik ga akkoord met jouw idee: waar kan mijn huid nu vuil van worden eigenlijk? Als ik geen make-up gebruik als ik thuis zit, dan reinig ik ook minimaal. Dag- en nachtcrème doe ik sinds een jaar wel elke dag op. Ik heb nu wel wat een lastige huid, en ik voel dat dat deugd doet haha, dat is echt iets raars.

 17. Ik gebruik wel elke dag gezichtsverzorging. Mijn huid heeft dat ook echt nodig, want ik heb een vette maar vochtarme huid. Ook ziet mijn huid door middel van mijn verzorging er ook stralend en fris uit. 😀

 18. Ik smeer wel dagcrème omdat ik ook snel een droge huid heb. Ik vind gezichtsverzorging wel interessant en vroeger kocht ik echt veel spul maar nu niet meer. Ik heb mijn huidige dagcrème en nog een pot daarvan voor als deze op is en dan heb ik een product van Weleda voor als het echt heel erg gesteld is.
  Qua douchegel enzo ben ik ook totaaaal niet merkgebonden. Ik heb nog een grote voorraad douchegels, ook van ooit eens te krijgen of te kopen. Ik denk dat ik nog 2 jaar geen douchegel moet kopen, haha :p En als shampoo gebruik ik mijn shampoobar.

 19. Ik heb een groot blauw blik en doordat mijn stiefvader zorgmedewerker is heb ik er ook nog 1 in voorraad. Ik ben wel merktrouw qua shampoo, heb wat smeerseltjes maar ik heb geen make up, geen luchtje en mijn voorraadje nagellak gebruik ik meestal als verf voor iets anders. Met de koude komt een ander potje boven tegen de droge huid.

 20. Ik smeer gewoon dagcreme omwille van een droge huid. Ik ga 6-wekelijks naar een schoonheidsspecialiste om mijn huid te reinigen (vroeger van acné, nu van alle vuil die uit de lucht komt vallen) en gebruik daarom alleen maar dagcreme. In het weekend durf ik al eens een peeling te doen zodat mijn huid het overleeft tegen dat ik terug een afspraak heb. Verder doe ik echt niets met mijn huid (behalve op een gezonde manier wassen en heel weinig te schrobben) Scrubben doe ik wel 😉

 21. Ik probeer ook vooral natuurlijke producten te gebruiken, maar mijn dag- en nachtcrème ben ik toch behoorlijk trouw aan. Qua makeup hou ik het ook echt gewoon natuurlijk en vegan 🙂

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge