Furry friend-tag: Mango

| 16 reacties

Het is alweer een eeuwigheid geleden dat er voor het laatst een tag op mijn blog verscheen. Deze furry friend-tag vulde ik al twee keer eerder in (voor Bones en Sproet), maar Mango verdient natuurlijk ook háár moment in de spotlights. Niet dat ze de spotlights niet zelf al de hele tijd grijpt (ze heeft al een aanzienlijke online en offline fanbase), maar hoe meer Mango, hoe beter, toch?

Furry friend tag Mango kooikerhondje 5 maanden

Ik vind Mango’s groeiende staartfluff ZO schattig!

Wat is de naam van je huisdier?

Mango, maar op haar stamboom staat Leyette’s Any Dream Will Do. Het eerste deel is de kennelnaam, en omdat de vader van dit nestje Maestro heet, vond de fokker het leuk om een muziekthema in de stamboomnamen voor dit door te voeren. We hebben samen zitten brainstormen en toen kwamen we uit op titels van musicalnummers. Heel tof dat ik haar stamboomnaam zo dus ook zelf heb verzonnen. Dit liedje komt uit de musical Joseph (een van mijn favorieten), en een zusje heet bijvoorbeeld Defying Gravity en een broer Little Bit of Luck.

Lifecoaches zijn onzin, waarom mijn puppy een goeroe is

Hoe oud is je huisdier?

Mango is alweer ruim een half jaar oud!

Hoe lang heb je je huisdier al?

We haalden haar op toen ze precies 8 weken en 2 dagen was.

Hoe kom je aan je huisdier?

Ze komt bij een officiële fokker vandaan. Met haar legde ik al in 2018 voor het eerst contact, omdat ik graag ergens in 2020 een puppy wilde. Het leek eerst anders te gaan lopen (een teefje van haar bleek niet geschikt voor de fok, en bij een andere fokker waar ik inmiddels op de wachtlijst stond ging een nestje helaas ook mis), maar uiteindelijk kreeg ik in mei 2020 een berichtje met nieuwe fokplannen. Of ik interesse had in een pup? JAAAAAA!

Lifecoaches zijn onzin, waarom mijn puppy een goeroe is (1)

Wat voor soort dier is het en welk ras?

Mango is een kooikerhondje – een Nederlands ras dat van origine gefokt is om te werken in de eendenkooi. Het zijn handige middenmaatjes en ze zien er prachtig uit met hun roodbruine vlekken en de rastypische zwarte bellen aan hun oren, maar don’t let the cuteness fool you. Kooikerhondjes zijn energieke, pittige hondjes die echt op een goede manier begeleid moeten worden. Helaas gaat dat niet altijd goed (en zijn er ook de nodige slechte fokkers, waardoor er nog makkelijker problemen ontstaan). Daarom wilde ik absoluut een hond met stamboom van een goede fokker.

Furry friend tag Mango kooikerhondje

Wat is er zo grappig aan de persoonlijkheid van je huisdier?

Mango is echt een extreem stoere en dappere hond die bijna nergens bang voor is. In het nest was ze al heel speels en vond ze alles leuk en interessant. Andere honden en mensen, maar vooral ook alles waar ze op kon klimmen en balanceren. Balanskussens, opstapjes, wiebelplanken: Mango vond – en vindt –  alles geweldig.

Ook nu toont ze zich regelmatig een echte klimgeit. Hoogtevrees heeft ze overduidelijk niet. Als pup hier in huis ontdekte ze bijvoorbeeld hoe ze uit de 80 cm hoge puppyren kon klimmen. Ze gebruikt ons ook graag als speeltoestel. Hieronder gebruikte ze Vriend O. als klimrek annex balanskussen, en dan staat ze echt volledig relaxed om zich heen te kijken van ‘zo, dit bevalt me wel’.

Furry friend tag Mango kooikerhondje

Ze is ook echt heel dol op speeltjes. Helaas is ze ook een sloper, maar ik heb nog nooit een hond meegemaakt die zó blij en fanatiek met een knuffel, flostouw of botje kan spelen.

Hoe belangrijk is de band die je hebt met je huisdier?

Mango woont hier nog maar ruim vier maanden, maar ik zou me echt al geen leven zonder haar meer kunnen voorstellen. Ze brengt zoveel extra vrolijkheid en liefde in huis! Ze is superknuffelig en met haar gekke acties zorgt ze voor het nodige entertainment. Ook met Sproet gaat het echt supergoed samen. Mango is echt 100% onderdeel van ons gezin.

Wat zijn je favoriete herinneringen die je hebt gehad met je huisdier?

Met Mango maakte ik voor het eerst het hele puppy-proces mee. Van de fokplanning, dekking en echo tot de geboorte en de eerste weken bij de fokker thuis. Ik vond het heel bijzonder om haar met ruim drie weken voor het eerst live in 3D te zien. Toch heel anders dan op de foto’s en filmpjes. Mijn hart maakte echt een sprongetje.

Ik heb zelfs mooie herinneringen aan alle nachten die ik op de bank doorbracht en waarbij ik soms wel drie of vier keer per nacht moest opstaan. Dat blije koppie (soms inclusief lebber) en vrolijk kwispelende staartje als ik haar uit de bench haalde: puur goud. En natuurlijk die trots die ik voelde als ze wel vijf of zes uur aan een stuk geslapen had of als ze een stevige drol produceerde na een periode van diarree. Ben ik nu al geslaagd voor het ouderschapsexamen?

Verder is het superschattig als Mango wil komen knuffelen op de bank. We proberen het niet te belonen als ze zelf komt “vragen”, en haar koppie als je haar dan roept als ze het net heeft opgegeven is übercute. Eenmaal op je schoot kan Mango je echt heel liefdevol aankijken en vervolgens echt in je kruipen. Daar geniet ik elke keer weer heel erg van.

Welke koosnaampjes geef jij aan je huisdier?

Mango heeft in korte tijd al heel wat bijnamen verzameld. Ik noem haar vaak Mang, Mango-pango of Mangie(pangie), maar ik vind het ook heel grappig om haar naam op z’n Twents/Achterhoeks uit te spreken (Man-gooooo). Ook op de lijst: pupsel en pupsicle (want Sproet noem ik na al die jaren nog steeds vaak ‘puppy’).

Daarnaast noem ik haar vaak liefdevol Draak(je) – iets wat haar fokker ook al deed vanwege haar sterke persoonlijkheid en wilskracht (Mango was echt een geval apart tussen haar broertjes en zusjes). In diezelfde draken-context noemen we haar ook vaak Mango(farian) Targaryen. Tot slot is (verrekte) Mangol ook een favoriet, haha.

Hoe noem jij je huisdier (stiekem)?

16 reacties

 1. Wat een prachtige hond is Mango! En mooi om te lezen dat ze al echt een volwaardig gezinslid is en dat het ook zo goed gaat tussen haar en Sproet. Ik vind de naam Mango trouwens ook geweldig. Leuk, al die bijnamen! Pippa heeft er ook een heleboel. Meestal noem ik haar Pip, Pippi of Pipje. Maar ook Meisje, Pipster, Lief en Madam Pip (ja echt!) komen hier regelmatig voorbij.

 2. Die oortjes! Zó lief. En ik vind Mangoooo op z’n Achterhoeks leuk klinken, zeker als ik bedenk dat Mango nu ergens in het zachte-g-zuiden woont;).
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: De bibliotheek van Parijs (Janet Skeslien Charles)My Profile

 3. Zo leuk om te lezen! En oh, die foto van dat snuitje, ZO aandoenlijk. Sketch is dus ook al zo dapper. Die is voor niets en niemand bang. Hoe wij haar noemen? De naam die zij van haar fokker had gekregen was Ponochka en het is heel schattig dat ze daar nog steeds naar luistert. Koosnaampjes hebben wij echter ook in overvloed. Meestal noemen we haar ‘de pop’, zeker onderling. Dan vraag ik dus aan Andre; heeft de pop al eten gehad? Oh ja, en ‘maatje XS’ gebruiken we ook regelmatig;-) Hoef ik niet uit te leggen denk ik;-)

 4. Smelt ….. Binnenkort een Sproet en Mango fotoblog… Smelt.. Dat snuitje…

 5. Ze worden te snel groot maar wat een heerlijke foto hoe die op die rug staat. Volgens mij ben je helemaal geslaagd als ouder, de liefde spat van de foto’s.

 6. Wat een schatje! Ik wi je hondje zo wel knuffelen! Wij hebben Trixie, dat is ook zo’n lieverdje.

 7. Wat een schatje, echt een prachtig beestje. Wat lief dat je nachten op de bank hebt geslapen in haar puppentijd. Had ik bij mijn eerste hond achteraf ook willen doen, maar mijn vriend leek het beter om ‘m meteen te laten wennen aan alleen slapen. Het arme beestje had twee nachten nodig om zijn draai te vinden en ik lag te janken in bed omdat ik erheen wilde, maar het zou zogenaamd beter zijn van niet. Nou ja, na twee nachten was het over, dat scheelde. Maar ik vond het zo sneu. Bij mijn tweede hond was het gemakkelijker, die hoefde niet alleen te slapen omdat hond één er al was. Die heeft dan ook niet gepiept als jong beestje.

  • Ik vind het sowieso echt wel fascinerend hoe de inzichten op het gebied van honden zijn veranderd in de afgelopen jaren. Met Sproet kreeg ik nog te horen dat ik haar angst niet moest bevestigen, maar bij Mango was gelukkig het advies dat je gewoon steun mocht bieden.

 8. Ah, zo lief <3 En leuk om te lezen! Ik vind Mango ook echt een leuke naam. Fendi had zijn naam al voordat hij bij ons kwam en ik dacht 'laten we dat dan maar zo houden'. Ik vind Fendi best een leuke naam als je niet weet dat hij naar een designer is vernoemd, haha.

 9. Hahahaha ik heb echt hardop gelachen om de bijnaam ‘verrekte mangol’! Wat een schatje is het <3

 10. Onze hond is momenteel ook 6 maanden en we zijn zo gek op hem. Eerst vond ik het echt een pittige kluif.. maar nu kunnen we ons geen leven zonder hem voorstellen.

 11. Ohhh, wat een schatje is het toch! Ik ben ook fan, hoor! Ik ben toch nog steeds (ook) gek op honden. Maar wij hebben onze Spike. Mijn kroeleboele kater, knuffelbuffel of schurkepurk. En als-ie ‘s morgen op bed springt, zeg ik altijd ‘Dag Muis!’ Geen idee waar dat vandaan komt maar zo noem ik ‘m al eeuwen.

 12. Wat een schatje! Oh, wat een liefje! Ik smelt helemaal in die oogjes. Ik wil nu ook een Mango!! En wat klein ook. Ik vind die foto met dat blaadje ook zo lief!

 13. Wat een lieverd! Ik noem onze Jewel vaak Jew of Jewy. Maar ik betrap mezelf ook op kleine puppy (klopt echt niet meer haha), vriendin, miep, draak, fluf en fluffelwuf. Hoe ik op dat laatste ben gekomen weet ik niet, vermoed dat ik wat door elkaar heb gemixt haha.
  Kelly postte onlangs…Een kopje thee met Kelly: veel last van uitstelgedragMy Profile

 14. Heel leuk om te lezen. En wat een super schattige hond is het toch!
  Giovanna Jansen postte onlangs…Druk en drukte zijn schrijfblokkade triggersMy Profile

 15. Leuk ingevuld en wat een schatje <3

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge