Ik kende de Furry Friend-tag, waarin je vertelt over je huisdier(en) al een tijdje en hij stond al even lang op mijn lijstje om nog eens in te vullen. Hoewel de meeste mensen die me op social media volgen sowieso wel weten van het bestaan van mijn hond Sproet, “heb” ik nóg een hond. Omdat die vandaag jarig is, besloot ik haar eens even apart in het zonnetje te zetten. Even voor de duidelijkheid: Bones is officieel niet mijn eigen hond, maar die van mijn ouders. Aangezien ik nog thuis woon, voelt ze net zo eigen voor mij als Sproet, al ben ik niet haar hoofdsponsor 😉 Negen vragen om Bones wat beter te leren kennen!
Wat is de naam van je huisdier?
Bones dus. Zal ik daar maar meteen wat tekst en uitleg bij geven? Het is misschien een beetje raar om je hond letterlijk ‘botten’ te noemen, en het is nogal ironisch dat ze daarbij ook zo’n slanke den is. We hebben een paar dagen lang tig hondennamen geroepen en op een lijstje geschreven, maar bij elke naam was er wel iemand die hem minder zag zitten. Op maandagavond begon de tv-serie Bones, waar we allemaal graag naar kijken, en werd ook die in alle meligheid gesuggereerd als hondennaam. En warempel, die vonden we alledrie leuk, en van de dubbele betekenis zagen we de humor wel in. Daarnaast is het ook een toepasselijke naam, want onze Bones is net als het personage Bones is naast erg slim ook een tikje eigenaardig.
Hoe oud is je huisdier?
Vandaag precies vier jaar!
Hoe lang heb je je huisdier al?
Vier jaar min acht weken 😉
Hoe kom je aan je huisdier?
De border collie van mijn oom en tante ging naar het pension en ze hadden niet in de gaten dat ze loops werd… Tja, als de baasjes op vakantie zijn, mag een hond toch ook een vakantieliefde hebben? Eenmaal terug hadden mijn oom en tante wel het idee dat ze misschien zwanger was, maar na een tijdje dachten ze toch dat het een schijnzwangerschap was en dat die al af aan het nemen was. Tot ze twee dagen later twee pups vonden bij thuiskomst en er nog zes volgden. Acht leuke souvenirtjes!
We hadden op dat moment al 4,5 jaar geen hond meer, en waren eigenlijk ook écht niet van plan om er eentje te nemen. Maar ja, je weet hoe dat kan gaan met puppy’s. Toen ze vijf weken waren, werden we toch verliefd op Bones. Behalve Bones zijn er nog twee andere honden in de familie gebleven, en ook een vierde broertje woont in de buurt (en zijn we vorig jaar toevallig eens tegengekomen). Superleuk om een broertje of zusje van je eigen hond te zien! De andere vier zijn in Zuid-Limburg en Gelderland terechtgekomen. Mocht je een van haar nestgenootjes kennen of hebben, dan vind ik het superleuk als je contact opneemt!
Wat voor soort dier is het en welk ras?
Een hond, kruising border collie/flatcoated retriever. Ook dat is nog wel een goed verhaal. Het kon gezien de stiekeme vakantieliefde natuurlijk alle kanten op qua vader. Bij de eerste enting vermoedde de dierenarts dat hun vader een labrador zou zijn. Een paar maanden later werden de honden toch wel allemaal erg elegant en sierlijk. Na wat gegoogel in de richting van setter/collie-kruisingen, kwam ik terecht bij een foto van een kruising border/flatcoat, Wauw, dat was precies Bones! Toen is uiteindelijk nog gebleken dat we ook Bones’ vader kenden: de hond van de oud-buurman van een andere oom en tante.
Wat is er zo grappig aan de persoonlijkheid van je huisdier?
Bones is een echte dame. Als ze niet aan het rennen is, trippelt ze echt op die lange stelten van haar. En als het om eten gaat, is ze nogal een diva. Vroeger schrokte ze, maar tegenwoordig proeft ze alles in haar bakje langzaam, alsof elke brok een nieuwe delicatesse is. Volgens mij zou ze het liefst bij ons aan tafel mee eten. Als we friet eten, krijgen de honden op het laatst ook een paar frietjes in hun bakje. Als we zelf friet maken (from scratch), krijgen ze er ook een stukje frikandel bij, en als we bij de frietkraam zuurvlees bestellen, stoppen we Bones’ frietjes in het bakje waar dan nog een beetje saus in zit. Feest natuurlijk, maar Bones heeft dus sterallures. Friet met dat beetje zuurvlees vindt ze heerlijk, onze zelfgemaakte friet ook, maar voor droge frietjes van de frietkraam, haalt ze haar snuit soms op. Serieus!
Ook haar mand moet aan haar eisen voldoen. Soms heeft Sproet Bones’ mand gekaapt en het kussen vies gemaakt of verfrommeld. Als Bones erin wil gaan liggen en ze het te erg vindt (en het niet zelf kan oplossen), gaat ze ernaast staan blaffen. Een subtiele hint voor ons… Ja, mevrouw Bones, we komen al!
Hoe belangrijk is de band die je hebt met je huisdier?
Heel belangrijk! Voor Bones hadden we 4,5 jaar geen hond meer gehad, en ik moet bekennen dat ik in die tijd ook wat minder een hondenfan werd. Kwijl op je schone broek, honden die wel erg heftig tegen je op sprongen… Bones heeft ervoor gezorgd dat mijn liefde voor honden weer helemaal is teruggekomen en misschien wel groter dan ooit is geworden.
Wat zijn je favoriete herinneringen die je hebt gehad met je huisdier?
Poe, waar moet ik beginnen? Veel van die leuke herinneringen zijn gênant voor onszelf. Zoals die twee keer dat ze haar basisgehoorzaamheidsexamen compleet verpestte door ineens hartstikke maf te gaan doen – maar de derde keer slaagde ze dan wél weer met lof. En toen we met haar een frisbee-cursus gingen doen, een paar worpen voordeden met haar en de instructeur zei ‘nou, jullie hebben geluk dat jullie hond zo goed en enthousiast in is, want met jullie worpen…’
Ook had ze als jonge hond vaak van die gekke kwartiertjes, vooral ’s avonds. Begon ze als een idioot te rennen en springen door de woonkamer. Speeltjes oppakken, in de lucht gooien, weer vangen, ermee rondspringen… En we hebben een leeuwenspeeltje waar we zeker in het begin enorme lol mee hebben gehad. De leeuw was een knuffeltje, en als je op zijn buik duwde, brulde hij drie keer. Ontzettend fascinerend vond Bones dat. Eerst stom met haar kop staan draaien als wij op de buik hadden gedrukt – waar komt dat geluid nou vandaan? – en daarna zelf hyperenthousiast blijven drukken en terugblaffen en spelen.
Welke koosnaampjes geef jij aan je huisdier?
Sowieso veel variaties op haar naam. Bonus (zowel de Latijnse als de Nederlandse uitspraak), Boon, Boontje, Boney (M), Bono, Bonenkind, Bonieponie (o, wacht, ik wilde nog serieus genomen worden). Daarnaast noem ik haar soms dus Diva, Sparerib (omdat ze dun is) of Bottevot (idem – vot is Limburgs voor kont).
Heb jij huisdieren, en geef je ze ook zulke vreemde koosnaampjes?
1 juli 2015 om 23:15
Wat een ontzettend mooie en lieve hond, leuk dat je er wat meer over vertelt. Mooie foto’s ook!
Saskia postte onlangs…Random Favorites!