Een puppy kiezen uit een nest: hoe vind je de juiste match?

| 16 reacties

Mijn puppy (aka goeroe) Mango is alweer bijna vier maanden oud. Sinds een kleine twee maanden woont ze bij ons. Een puppy in huis hebben kost veel tijd en energie, maar het is uiteraard ook superleuk. Ik ben nog altijd heel erg blij dat het Mango is die uiteindelijk the chosen one werd. Maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk, een puppy kiezen uit een nest? Hoe vind je de juiste match? Ik deel graag mijn tips voor het maken van de juiste keuze.Puppy kiezen uit nest, hoe kies je de juiste puppy uit een nest hondjes

Een pup kiezen uit een nest: eerst even dit

Een van de redenen dat ik dit artikel schrijf, is omdat er aardig wat misverstanden bestaan over het kiezen van een puppy. Ouderwetse opvattingen over dominantie en onderdanigheid, om maar wat te noemen.

Van één artikel dat ik online vond, begon mijn bloed echt te koken (linkje). Daar stonden echt de meest bizarre suggesties in, zoals: kies geen puppy uit het eerste nest van een teefje (eh, er moeten altijd mensen zijn die dit wél doen?), kies niet de grootste of kleinste pup en zorg dat je zo snel mogelijk bij de fokker op de stoep staat, voor alle goede pups weg zijn… Pff. Nee, zo werkt het gewoon niet.

Wie kiest er welke pup je krijgt?

Het irritantste aan het artikel dat ik hierboven noem, is wel de aanname dat jij als pupkoper de leiding hebt. Dat is lang niet altijd het geval – en dat is in de meeste gevallen maar goed ook. Grofweg zijn er drie opties mogelijk:

Optie 1: Je mag zelf een puppy kiezen

Zelf een pup kiezen uit een nest lijkt misschien het allerleukste, maar ik zal later uitleggen waarom het niet per se de beste optie is. Bij zelf een pup kiezen is het soms een kwestie van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Vaak – niet altijd – is dit een teken dat je niet met een goede fokker te maken hebt. Het is namelijk een behoorlijk willekeurige manier van kiezen die vaak draait om het uiterlijk van de pups. Op deze manier krijg je als pupkoper niet de kans om rustig na te denken over je keuze en bijvoorbeeld te wachten tot de pups uit het nest wat ouder zijn.

Een veel betere methode als een fokker mensen zelf laat kiezen welke puppy ze willen, is om te werken met een rangorde. Als er drie pups zijn, mag Pietje bijvoorbeeld als eerste kiezen, Jantje als tweede en voor Marietje blijft er dan vanzelf een pup over. Dit is nog altijd niet mijn favoriete methode, maar ook zeker geen slechte.

Optie 2: De fokker kiest welke puppy je krijgt

Dit leek me altijd heel stom, maar inmiddels begrijp ik heel goed waarom fokkers hiervoor kiezen. Een fokker kent de pups namelijk als geen ander, en een goede fokker zorgt er ook voor dat hij of zij ook de nieuwe eigenaren, hun gezins- en woonsituatie en voorkeuren kent. Daardoor is een fokker de aangewezen persoon om voor matchmaker te spelen. Toch komt deze optie in de praktijk minder voor, en zal er meestal sprake zijn voor een tussenvorm: optie 3.

Optie 3: De fokker kiest in overleg met de nieuwe eigenaren

Deze optie kent vele vormen, maar de gemene deler is dat er altijd sprake is van samen overleggen welke puppy het beste bij je past. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de fokker twee of drie pups aanwijst waar je uit kunt kiezen. Of de fokker vertelt meer over het karakter van de individuele pups en geeft je daarmee advies over wat de beste match zou zijn. Bij Mango had de fokker voor een deel van de pupkopers – waaronder mij – al relatief vroeg een idee van wie er goed zou passen. Voordat de pups geboren waren, wist ze al van iedereen of ze een voorkeur hadden voor een teef of reu, wat ze later met de puppy zouden willen gaan doen qua activiteiten etc.

Puppy kiezen uit nest, hoe kies je de juiste puppy uit een nest hondjes

Do’s en don’ts bij het kiezen van een puppy uit een nest?

Bij de tips in dit artikel ga ik ervan uit dat je al je uiterste best hebt gedaan om een goed en gezond nest puppy’s te vinden en je ook een bewuste keuze hebt gemaakt voor een bepaald ras of kruising. Twijfel je nog? Dan vind je hier meer informatie over het aanschaffen van een hond. Bekijk ook deze checklist foute puppyhandel van de Dierenbescherming.

Don’t: te vroeg een puppy kiezen

Puppy’s doen in de eerste paar weken nog niet veel meer dan drinken, slapen, plassen en poepen. Je kunt de eerste tijd dus nog niet zo gek veel zien van hun karakter. Maak daarom je keuze zeker niet te vroeg. Een goede fokker zal je ook zeker niet opjagen in je keuze.

Don’t: een puppy kiezen op uiterlijk

Kies je wel al vlak na de geboorte je puppy uit? Dan is de kans groot dat je je keuze maakt op basis van het uiterlijk. Ik zal het eerlijk bekennen: de hond die nu Mango heet, bungelde in eerste instantie onderaan mijn favorietenlijstje. Zij was teefje 3 – de “witste” van het stel. Ik vond de meer gekleurde hondjes altijd leuker om te zien, dus puur op basis van uiterlijk sprak Mango me nog niet zo aan. Ik ben héél blij dat ze het uiteindelijk toch is geworden.

Do: een puppy kiezen op karakter

Als de pups rond de 4/5 weken een stuk actiever zijn, zul je al veel meer van hun karakter zien. En toen bleek teefje 3 niet alleen de kleinste, maar ook een van de dapperste pups. Heel speels en actief en dol op alle volwassenen en kinderen die op bezoek kwamen. Ook was ze het meest slank en atletisch gebouwd. Oftewel: een goede keus voor onze toekomstplannen en voor agility.

Do: vertrouw op het advies van de fokker

Je zult het nest met puppy’s waarschijnlijk een keer of twee/drie bezoeken. Misschien mag je zelfs veel vaker langs komen, maar feit blijft dat niemand de puppy’s zo goed zal leren kennen als de fokker. Hou in gedachten dat wat je tijdens je bezoekjes ziet altijd een momentopname is. Het zou zomaar kunnen dat de pup die nu ligt te snurken net uitgebreid heeft gespeeld.

Vraag de fokker dus vooral naar het karakter van de individuele pups en de verschillen in karakter. Enne: als hij of zij daar maar weinig over kan zeggen, dan moet je jezelf sowieso eens goed achter je oren krabben.

Do: zorg voor een goede match met een eventuele andere hond

Heb je al een andere hond in huis? Dan is het ook heel belangrijk om samen met de fokker uit te zoeken welke pup een goede match zou zijn. Sproet is het type hond dat veel enthousiaster wordt van mensen dan van honden. Reuen die aan haar komen ruiken vindt ze maar niks (vandaar dat ik een teefje wilde) en pups kunnen bij haar meestal rekenen op een flinke snauw.

Ik had daarom een pupje nodig dat niet al te opdringerig zou zijn tegen Sproet, maar ook zeker niet zou wegschrikken van een snauw. Mango is lekker stabiel, begrijpt hondentaal perfect en de fokker wist vrijwel zeker dat zij – in tegenstelling tot een van de andere teefjes – niet zo snel afgeschrikt zou worden door herhaaldelijk gesnauw van Sproets kant.

Sproet en Mango zijn trouwens sinds een paar weken écht vriendinnen geworden. Ik zal later nog een artikel wijden aan hoe ik ze rustig aan elkaar heb laten wennen.

Puppy kiezen uit nest, hoe kies je de juiste puppy uit een nest hondjes

Teefje 3, nu beter bekend als Mango, werd mijn hondje!

Heb jij een hond? Zo ja: waarom heb je voor deze gekozen?

16 reacties

 1. Ik ben een paar uur in de ren op een stoeltje gaan zitten. Hij kwam telkens bij mij. Terwijl ik eigenlijk een andere kleur mooier vond. Dan kun je van de fokker beter naar de Hema. Die selecteert alleen op een match nooit op uiterlijk. Toen ik hem
  op ging halen kwam hij gelijk op me af toen ik alleen nog maar goede morgen gezegd had. Ze waren blij dat wij voor elkaar kozen. Is een eigengereide die veel aandacht nodig heeft. Ik vind het ook heel belangrijk dat ik en de fokker dus de fokkers lijnen ken. Niet alleen karakter maar ook de COI. Inteelt percentage heel laag is. Dat vind ik ook de verantwoordelijkheid van de koper. En dat er een goed koopcontract is. BV bij herplaatsen contact met de fokker op nemen. En over mishandeling en en. En dat ze gesocialiseerd zijn. Was al zindelijk zolang ik hem op tijd buiten liet. En dat de fokker aan gesloten is bij een verantwoordelijke rasvereniging. Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen niet eens meer weten waar ze hun hond vandaan hebben. En wat de achtergrond is van hun hond.

 2. Oh. En dat de fokker met een wachtlijst werkt. Al dan niet via de rasvereniging. Gaan fokken om ze dan op (de) markt (plaats)te moeten dumpen vind ik wel zo fout. Als de fokker ze dan kwijt moet ,er mee moet leuren, is hij ook niet meer zo kritisch. Meestal.

 3. Heel interessant om te lezen! Ik heb geen hond (wel vroeger katten gehad, waarvan twee al vanaf kitten), maar lijken mij hele goede tips. Zeker ook die over niet voor het uiterlijk gaan. Dat zegt inderdaad totaal niets over het karakter van het diertje.

 4. Wat een goed artikel! Super dat je mensen wijst op ‘foute’ handel, hebben veel mensen volgens mij allemaal geen idee van.

  Wij hebben destijds niet echt zelf een keuze kunnen maken voor een pup, maar we zijn heel blij met hoe het gelopen is.

  Mijn oudste hond Hermie bleef over. De fokster had hem aan een fokker in Polen beloofd, maar had er uiteindelijk niet zo’n goed gevoel bij. Daarbij kon die man wegens omstandigheden niet op het juiste moment in Nederland zijn, dus heeft de fokster het afgeblazen. Ze overwoog om hem zelf te houden omdat hij zo mooi was, maar besloot dat uiteindelijk toch niet te doen omdat ze al genoeg goede en sterke reuen had om mee te fokken. Dus werden wij gebeld omdat ze wist dat wij bijna niet meer konden wachten, haha. Dus onverwachts ging het opeens heel snel, maar wij waren er al een tijdje mee bezig dus voor ons voelde het meer dan goed.

  Onze tweede hond hebben we geadopteerd via de Dierenbescherming. Hij is geboren in de schuur van een broodfokker en had in zijn jonge leventje meteen een trauma opgelopen. De mensen van de Dierenbescherming vonden het geen goed idee om de geredde honden meteen weer in een kooitje te stoppen in een asiel, dus zijn de honden allemaal opgevangen door gastgezinnen. Wij zijn bij hele lieve mensen in Gelderland uitgekomen en zij hebben ons Moos geadviseerd omdat hij vanwege zijn zachte karakter waarschijnlijk het best bij Hermie zou passen. Hermie was ook mee bij de kennismaking trouwens. Er was niet meteen een klik, want Hermie was veel te nerveus en zat alleen maar te blaffen en Moos was veel te bang om zich überhaupt te laten zien. Maar we hebben naar het advies geluisterd en Moos bleek inderdaad de perfecte hond voor ons. Hermie en hij kunnen het heel goed met elkaar vinden en Hermie is zeker niet ondergesneeuwd door de nieuwe hond. Hij is leider van de roedel en die rol past hem heel goed. Ook al is hij de kleinste, haha.

 5. Ik snap dat je kwaad werd om dat artikel. Wat een vreselijke hoop onzin bij en aan elkaar geplakt. Echt te erg. Het zou niet best zijn als ze met een week of 14 nog onbeschermd rond liepen. Toen werd die van mij al bijna voor de tweede keer getitert. Gekeken naar de antistoffen in zijn bloed.

 6. Het is wel echt een lieverdje hoor. En ik snap je volledig dus mooi dat je dit deelt. Toen wij een hond uitzochten bij het asiel was het ook niet 1,2,3 geregeld, maar kwam er nog een huisbezoek en gesprek bij kijken. Alleen maar goed vind ik, zo is de kans op een goede match nou eenmaal het grootst.

 7. Heel erg interessant dit. Ik leefde nog in de veronderstelling dat de koper eigenlijk altijd een pup kiest, maar dit klinkt veel beter. En ja, ik snap best dat je in eerste instantie natuurlijk kijkt naar uiterlijk, maar je hebt helemaal gelijk dat je beter kunt kijken naar karakter en wat dan een goede match is met het gezin waar de pup terecht gaat komen.
  Naomi postte onlangs…Zeg dit alsjeblieft nooit meer tegen meMy Profile

 8. Dat lijkt me nog best lastig… Ik zou denk ik puur op gevoel kiezen.

 9. Wat een interessant artikel! Ik had geen idee hoe dit ging, ik dacht ook altijd dat de koper mocht kiezen en het op die manier tot stand kwam. Maar dat is dus niet altijd zo 🙂 Er is zeker wat voor te zeggen als de verkoper kiest welke pup waarnaartoe gaat, lijkt me. Maar in overleg is misschien nog wel het beste!

 10. Ik heb geen hond meer. Vroeger wel een hond gehad (een Maltezer leeuwtje -> onze Toby) maar dat was geen pup. Dat wilde ik niet. Ik ben naar verschillende hondjes gaan kijken maar die waren het nét niet. Toen ik Toob ontmoette, wist ik meteen ‘Dit is ‘m!’. Het was een zenuwpees en hij plaste vaak binnen maar hij is altijd bij ons gebleven. Mijn grote, kleine vriend 💕. Als ik een pup zou moeten kiezen zou ik ook graag in overleg met de fokker willen kiezen. En wat fijn dat Sproet en Mango het zo gezellig hebben!

 11. Wel heel interessant! Ik had echt geen idee. Ik denk dat Mango echt keigoed bij jullie past zo!

 12. Bedankt voor de tips (niet dat ik ooit een hond wil kopen) maar vooral voor de foto’s (en dat ondanks dat ik nooit een hond in huis wil). Mango is zo foto geniek.

 13. Zelf heb ik geen hond, maar ik heb wel een kat. Dat proces verliep toen op uiterlijk, zoals in je blog geschreven staat. Het is verkeerd om op die manier een dier uit te kiezen, maar ben wel blij dat ik voor die kat koos. Ik heb er nu toch al een 10 jaar veel plezier en liefde aan.

 14. Bedankt voor je goede artikel dat je schrijft over het kiezen van een pup! Onze DH Kaily heeft haar eerste nest gekregen en toen ik haar 3 jaar geleden kocht, ging het op dezelfde wijze als jij beschrijft, in overleg met de fokker. En zo doe ik dat zelf nu ook. Het artikel waarnaar hij verwees, daar gingen mijn nekharen ook van overeind staan…mijn beetje is te volgen via ‘Duitse Herder Kaily’, mocht je benieuwd zijn. Ik stop ook ontzettend veel tijd en geld in de opvoeding en verzorging van de pups en heb een jaar gezocht naar een geschikte dekreu. Omdat ik ook gezonde pups op de wereld wilde zetten. Liefs, Uma Else

 15. Wij hebben onze hond via een fokker die zelf matcht op karakter. Voor ons een nieuwe ervaring maar eentje die we van harte onderschrijven. Een camera in de kennel, filmpjes van de hondjes alleen in een nieuwe situatie en een knuffeldag gaven ons en de fokster voldoende inzage om tot een goede match te komen. Zo werd het voor ons niet het hondje dat op de knuffeldag maar met ons bleef spelen maar juist doe die wakker werd uit haar slaapje, even gedag kwam zeggen, weer ging liggen maar ons wel steeds in de gaten bleef houden. Volgens de fokster een veel betere indicator van een connectie dan een pup die toevallig op dat moment in een speelse bui is (ook al lijkt dat op dat moment leuker). Wij zijn heel erg gelukkig dat het zo gegaan is en vinden het een zorgvuldige aanpak.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge