Dingen waaraan je merkt dat je oud(er) wordt

| 10 reacties

Ouder worden is absoluut niet erg. Het alternatief is doodgaan, dus dat is sowieso een nogal onaantrekkelijke gedachte. Maar toch word je af en toe keihard met je neus op de feiten gedrukt. OMG, ik word écht oud. En dan ben ik pas halverwege de twintig, moet je je indenken… Op deze momenten word je aardig geconfronteerd met je leeftijd en “ouderdom”…

Je eerste grijze haar

Of je ‘m nou zelf ontdekt of iemand anders je erop wijst: zo’n eerste grijze haar is best even schrikken. Je eerste impuls is ongetwijfeld om ‘m eruit te trekken en wees gerust: dat kun je gewoon doen. Er groeien namelijk écht niet meerdere grijze haren door terug. Maar op een gegeven moment moet je natuurlijk wel stoppen met het hardhandig verwijderen van je grijze haren, want beter grijs haar dan geen haar 😉 En grijs is tegenwoordig nog helemaal hip ook!

Oproepjes en enquêtes

Het gebeurt mij maar al te vaak: ik lees iets over dat er jongeren worden gezocht en denk ‘o, leuk’! Tot ik zie dat ze bij jongeren een leeftijdscategorie hanteren van 12/16/18 tot 20/22/24 jaar. Slik, ik ben niet in ieders ogen een jongere meer…

Nog zo eentje: toen ik na mijn 25e verjaardag voor het eerst een enquête voor iemand invulde en niet meer in de categorie 18 t/m 24 hoorde, maar het vakje voor ’25-30′ moest aanvinken. Gelukkig lopen de categorieën meestal tot en met 25 en vanaf 26, dus ik heb nog een klein half jaar om me mentaal voor te bereiden op het feit dat ik officieel bij de bijna-dertigers hoor, haha.

Vroeger…

Bijna altijd als ik een zin begin met het woord ‘vroeger’, gaan er alarmbelletjes af in mijn hoofd. Als er íéts is dat ik niet wil, is het wel eindigen als een bejaarde die alleen maar verbitterd praat over dat vroeger alles beter was. Dat ís het namelijk gewoon niet, al ben ik best blij dat ik op mijn twaalfde gewoon buiten speelde met klasgenootjes en één keer per week een half uurtje op internet mocht. Maar ‘vroeger’ is natuurlijk wel een relatief begrip, en er is ook behoorlijk wat veranderd in de afgelopen jaren. Daar schreef ik al eens een blogje over, trouwens!

Zonaanbidster

Om dan maar meteen een zin te beginnen met dat “verboden” woord: vroeger kon ik uren in de tuin liggen zonnen. Ik kan me nog wel herinneren dat ik mensen toen vaak hoorde zeggen “oh, dat deed ik vroeger ook, maar nu moet ik er echt niet meer aan denken!” Dat leek mij altijd onzin, want genieten van de zon was toch heerlijk? En ja, hoewel ik nog steeds erg kan genieten van mooi weer, zoek ik nu heel vaak de schaduw op of ga ik lekker binnen zitten met de ventilator aan als het loeiheet is. Dus ze hadden tóch gelijk…

Jonkies

Als ik vroeger naar Starmaker keek, waren de deelnemers altijd van een leeftijd waar je tegenop keek. Achttien, twintig, en degenen die daarboven zaten, waren natuurlijk helemaal stokoud en supervolwassen. Zelfs Jim en Jamai waren op hun jonge leeftijd in Idols 1 nog gewoon een paar jaar ouder dan ik. Nu is zo’n beetje iedereen superjong. Deelnemers aan modellenprogramma’s en talentenshows, sporters… En ze hebben ook allemaal van die exotische geboortejaren. Van iemand uit 1995 denk ik in eerste instantie ‘wauw, dat je dat al allemaal doet terwijl je nog zo jong bent’. Terwijl een simpel sommetje me voorrekent dat diegene gewoon óók al twintig is. Ik vind het helemaal verbazingwekkend als mensen uit 1997 in auto’s rijden, of als ik mensen met jeugdpuistjes spot die in deze eeuw geboren zijn. Elk jaartal na 2000 klinkt voor mij gewoon alsof het gisteren was!

Jongeren hoeven zich trouwens niet gediscrimineerd te voelen, want ik heb het ook met mensen die ouder zijn dan ik. Al je in de eighties geboren bent, heb ik automatisch het idee dat je amper ouder bent dan ik, en mensen uit de jaren zeventig zijn voor mijn hoofd permanent thirty-someting. Ik vermoed dat dat de échte milleniumbug is: dat 2000 voor mij een permanent leeftijdsijkpunt is geworden. Hoewel ik van mezelf dan wel weer heel goed besef dat ik geen tien meer ben, haha. Ingewikkeld, hoor, allemaal.

Wanneer voelde jij je voor het laatst oud?

10 reacties

 1. Haha, OMG. Dat moment dat je BUITEN de jonge leeftijdcategorie valt. Auch.
  Ellis postte onlangs…Wacht op mij – Gayle FormanMy Profile

 2. Ik voel me juist altijd vreselijk jong, omdat iedereen ouder is dan ik. En ben ik dan eens een keertje ouder, dan denken ze nog dat mijn zus de oudste is. NEE. Maar voorlopig ben ik pas 20, dus ik wacht nog even met me oud te voelen. Leuk stuk!

 3. Haha, grappig lijstje! In de meeste dingen herken ik me niet (ben immers ook pas 18), maar ik moet wel zeggen dat ik ook altijd het idee heb dat 2009 pas een jaar geleden is…
  Maaike postte onlangs…Recensie: Attachments – Rainbow RowellMy Profile

 4. Ik voel me ook wel eens oud hoor, ook al ben ik dus pas negentien (maar volgend jaar twintig, ieh).

  Oh, vooral dat met die leeftijden is herkenbaar! Bandleden en deelnemers van talentenjachten en sporters zijn altijd van die oudere stoere mensen, maar nu heeft een jongen uit mijn basisschoolklas een basispositie in de Eredivisie… Mijn broertje komt uit ’99 en die wordt dus ook zestien over een paar maanden, bizar!
  Lisa postte onlangs…Week 34 & 35: Eurekaweek, laatste week & naar de kapperMy Profile

 5. Hahah leuk stukje! En ach ja, er zijn altijd mensen boven je die ouder zijn toch. Hoewel, dat millenniumprobleem herken ik ergens ook wel. Voor mij is het nog steeds 2010. Gek he.

 6. Haha, ik ben 35 maar heb die dingen nog steeds niet verwerkt 😉
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Week 35: Ruzie met de burgemeester?My Profile

 7. Vanmorgen toen ik in de spiegel keek om er de rest van de dag zo min mogelijk bij stil te staan 😉
  Godelieve postte onlangs…Koken met restjesMy Profile

 8. Ik snap ook niet dat 2000 alweer 15 jaar geleden is :). O ja en 35 is weer een heel ander verhaal (IEDER gesprek gaat over voortplanting) maar ja, 45 heeft vast ook weer dingen (midlifecrisis, scheidingen) etc etc….

 9. Dit is zeer herkenbaar! Het moment dat ik me oud voelde was eigenlijk niet de eerste grijze haar (die kunnen er inderdaad gewoon uit), maar het feit dat Idols terugkomt. Voor mij is de eerste editie ongeveer precies mijn halve leven geleden. En Jim en Jamai worden ook al wat grijs, wat zijn ze oud geworden denk ik dan, waarna vervolgens het kwartje valt dat ik van hetzelfde bouwjaar ben als Jamai :S. Maar ach, je bent zo oud als je je voelt en ik voel me 20 😉
  Kim postte onlangs…3 weg, 7 over: Tunnel bereikt…of niet?My Profile

 10. Eigenlijk voel ik me vrijwel nooit oud. Maar dat komt ook omdat ik vaak jonger wordt geschat. Laatst nog 15 jaar jonger! Ik ben niet veel bezig met mijn leeftijd.

  Maar onbewust komt er wel eens iets ter sprake en denk ik: oh ja… Zoals iemand die de opmerking maakte ‘wat is New Kids on the Block’? En toen ik dacht aan mijn stage in Londen zonder internet en mobiel. Toen stuurde ik brieven naar huis en belde ik collect call via een telefooncel, in de hoop dat iemand opnam.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge