De Limburgse Blogger-tag

| 2 reacties

Vorige week kreeg ik een berichtje van Debbie, die me had getagd voor de Limburgse Blogger-tag. Superleuk! Ik ben een echte trotse Limburgse – anders zou je er geen eigen serie aan wijden natuurlijk. Ik vul de tag, bedacht door Tamara, dan ook graag in.

Waar ben jij geboren of waar woon je nu?

Ik ben geboren in Roermond. In het ziekenhuis, dus dat telt niet helemaal. Ik heb namelijk nooit in deze stad gewoond. Ik woon al mijn hele leven in een dorp in de buurt van Roermond. In een dorp wonen vind ik heerlijk: lekker rustig en het bos dichtbij, maar je bent in no time ook in de stad als je dat wil.

Spreek jij dialect?

Jaozeker! En ik vind het heerlijk, Limburgs praten. Het is de taal van mijn hart, die het dichtst bij mijn gevoel staat. Het grappige is trouwens dat mensen die me nog nooit in het Limburgs hebben gehoord vaak erg verbaasd zijn dat ik ook dialect spreek. Je schijnt het namelijk écht niet aan me te kunnen horen.

Wie is jouw favoriete bekende Limburger?

Suzan Seegers! Ik schreef al eerder een blogpost over haar. Suus is een waanzinnig goede zangeres, ontzettend grappig en dan ook nog eens heel erg aardig.

In welke Limburgse stad ga je het liefste shoppen?

Hm, lastig. Ik vind Maastricht een heel mooie stad en ze hebben natuurlijk de beste boekhandel die er bestaat, maar toch trekt het me niet heel erg als winkelstad. Misschien ligt het er wel aan dat ik een voorkeur heb voor efficiënt shoppen in compacte binnensteden. Ik weet niet of het een kwestie is van oorzaak of gevolg (of dat het gewoon toeval is), maar wat dat betreft heb ik het natuurlijk prima bekeken met Roermond zo dichtbij. Lekker een paar uurtjes winkelen, wat eten, en dan weer naar huis. Hele dagen shoppen is niet mijn ding, vrees ik!

Welk Limburgs eten vind je het lekkerste?

Dat zijn absoluut nonnevotte! Het is een soort gebak in de vorm van een strik en ze zijn echt ontzettend lekker. Wel ben ik heel erg kritisch op mijn nonnevotte – weinig zo erg als een overpriced nonnevot die van matige kwaliteit is. Op zich zijn ze wel het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het carnavalsseizoen (van de 11e van de 11e t/m carnaval) zijn ze echt overal. Ik zou ze het liefst elke dag eten, zo lekker zijn die dingen. Mmm…

Wat mis jij in Limburg dat ze in de Randstad wel hebben?

Fatsoenlijk openbaar vervoer. Qua treinen is het inmiddels nog redelijk te doen nu er meestal vier treinen per uur rijden tussen Sittard en Utrecht (en vice versa), hoewel je bij uitjes in de avond altijd moet controleren of je het wel gaat redden om thuis te komen.

De bussen zijn helemaal erg. ’s Avonds, in het weekend en in vakanties kun je vanuit het gemiddelde dorp een keer per uur een bus pakken naar de dichtstbijzijnde stad, waar je dan vervolgens een waanzinnig slechte aansluiting hebt op de trein. Toen ik in Nijmegen studeerde vond ik het echt helemaal luxe om van en naar mijn kamer (buiten het centrum) in de spits elke 10 minuten de bus te kunnen pakken. Ik begrijp wel dat het niet héél erg rendabel is om hier in Limburg veel meer bussen te laten rijden dan er nu doen, maar het is toch een beetje jammer.

Hou jij van Limburgse muziek en welke?

Ik noemde Suzan Seegers hierboven al: haar album draai ik regelmatig. Van andere Limburgse artiesten heb ik geen cd’s liggen, maar ik kan veel Limburgse muziek wel waarderen, vooral Neet oet Lottum en Rowwen Heze.


Wat mis je het meest aan Limburg als je er niet bent?

Allereerst de “taal”. Al die bussen in Nijmegen vond ik wel heel handig, maar gewoon “goojemiddig” tegen de buschauffeur kunnen zeggen zodra ik weer “thuis” was, vond ik altijd zó fijn. Het zijn de kleine dingen in het leven…

Verder de sfeer en de rust hier, het echte thuisgevoel. En tot slot wil ik ook de Limburgse gastvrijheid noemen. Verschrikkelijk hoe je op een Hollandse verjaardag één gebakje en een kopje thee mag komen nuttigen. Hier wordt gerekend op drie stukken vlaai of taart per persoon en komen er vervolgens ook nog chips, toastjes met minstens vijf soorten beleg en ander lekkers op tafel. Feestjes zoals ze horen dus 😉

Heb jij bekende of historische plekken in je omgeving?

Poe, bekend of historisch vind ik dan nogal wat. Wel is het hier in de buurt gewoon heel erg mooi qua natuur. Nationaal Park De Meinweg is voor mij dichtbij, maar ook de bossen, velden en heide daarbuiten zijn heerlijk.

Heb jij een favoriete Limburgse schrijver?

Sowieso Jacques Vriens! Achtstegroepers huilen niet is denk ik mijn favoriete jeugdboek (oké, samen met Roald Dahl’s Matilda dan), en ook van Meester Jaap genoot ik vroeger erg.

Weet ik nog andere leuke Limburgse bloggers te noemen?

Ik moet zeggen dat ik niet al te veel Limburgse bloggers ken. Ik volg Debbie, die me tagde, sinds een tijdje, en via Tamara’s blog ontdekte ik ook Simone en Breg. De Limburgse blogger die ik al het langst volg is Falco van Puur Positief. Hem nodig ik dan ook uit om deze tag op zijn blog in te vullen!

2 reacties

  1. Leuk blog…

    Qua shoppen ga ik trouwens ook liever naar Roermond dan naar Maastricht.

  2. Leuk ingevuld! Suzan Seegers kende ik nog helemaal niet. En ja Nonnevotte hè, die zijn geweldig, maar je hebt gelijk, soms zijn ze duur en vallen ze nog tegen ook.
    Tamara TS postte onlangs…Een lekker lange TBR lijst!My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge