Hoewel ik geen vegetariër ben, eet ik de laatste tijd een stuk minder vlees dan vroeger. Mijn vriend en ik vinden het allebei belangrijk om bewuster om te gaan met onze vleesconsumptie en hebben inmiddels een aantal heerlijke alternatieven gevonden.
Op dit moment is de Week Zonder Vlees in volle gang. Dat betekent dat er in elke supermarkt wel een mooie aanbieding is voor vleesvervangers (yes, we kunnen de vriezer weer vol gooien!). Wil je weten welke vleesvervangers je het beste kunt inslaan? Dit zijn mijn favorieten!
Waar is toch de vegetarische Visburger van Vivera gebleven?
Ik moet beginnen met een trieste mededeling: mijn voormalige allerfavorietste vleesvervanger ooit is verdwenen 🙁 Ik schreef er destijds dit over:
Move over vissticks en snotterige visburgers van Iglo: deze zijn veel lekkerder. De visvulling smaakt heel erg goed en is lekker stevig, en de korst kun je lekker krokant bakken. Deze burgers zijn iets prijziger dan de gemiddelde vegetarische burger, maar smaken echt top.
Recept-tip: Deze zijn erg lekker bij gebakken aardappeltjes en sla of worteltjes. Ik maak er ook graag burgers van, op Turks brood en met wat gebakken groenten en een zelfgemaakt yoghurtsausje. Genieten!
Ik heb het nagevraagd bij Vivera, maar hun visburger is uit het assortiment gehaald. Wel gaven ze aan dat hij misschien terugkomt als er veel vraag naar is. Dus was je net als wij fan: stalk ze dan even helemaal de pleuris op social media. Alvast bedankt!
1. Vegan schnitzel (Aldi)
Mijn nieuwe nummer 1: de vegan schnitzel van de Aldi. Megalekker! Ik zweer het je: ik heb in mijn leven genoeg vleesschnitzels gegeten die minder lekker smaakten dan deze (al blijft de allerbeste wel de schnitzel van Prater in Berlijn). De gepaneerde vegan schnitzel van de Aldi (die sowieso echt supergoed bezig zijn qua smakelijke vleesvervangers) is lekker knapperig en smaakt heerlijk.
2. Pompoen/zoete aardappel-burger (Vivera)
De pompoen/zoete aardappelburger van Vivera is perfect zomers. Lekker licht en een beetje zoetig van smaak. Hoewel hij boordevol groenten zit, is het toch geen typische groentenburger qua smaak. Ook is het een mooie stevige burger. Hij doet het ook goed op de barbecue of in stukjes gesneden bij het gourmetten.
3. Krokante kipschnitzel (Vivera)
De krokante kipschnitzel van Vivera is 100% plantaardig en – zelfs als vleeseter – vind ik deze veel lekkerder dan echte krokante kipschnitzels. Dat zegt wel wat, toch? De kipsmaak is perfect nagebootst en lijkt qua structuur nog wel wat smeuïger. Echt een aanrader!
4. Vegetarische balletjes
Vegetarische balletjes heb ik inmiddels geproefd van Vivera, Aldi en Lidl, en ik vind ze allemaal echt lekker. Die van de Aldi zijn denk ik mijn favoriet. Ik eet ze niet vaak los – dan kunnen ze wat aan de droge kant zijn – maar in een saus zijn ze echt een meer dan prima alternatief voor vlees. Let wel op dat je niet per ongeluk falafel pakt. Dat is me bij de Lidl een keer per ongeluk gebeurd, en dat was toch wel een licht traumatische ervaring. Viiiiieeees! (sorry, falafel-lovers)
Recept-tip: Ik vind deze balletjes erg lekker in de pastasaus. Tomaat, courgette, paprika en/of broccoli erbij, en je hebt een perfect voedzame maaltijd. Ik snijd ze meestal nog in vier of acht stukjes, waardoor een bakje van 200 gram meer dan genoeg is voor vier personen.
5. Vegetarische kipstukjes
Net als vegetarische balletjes komen hier ook de kipstukjes regelmatig in een gerecht terecht. Ik heb me laten vertellen dat de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager het allerlekkerst zijn, maar omdat die zo duur zijn, koop ik eigenlijk altijd die van Vivera (ik heb echt geen aandelen!). Ze smaken goed en zijn ook makkelijk te marineren. Je hoeft ze in principe alleen maar op te warmen, maar als je ze vooraf krokant bakt, zijn ze nog lekkerder.
Recept-tip: Met een (pittige) marinade zijn ze perfect voor in wokgerechten, bami of nasi. Ook eten we ze hier vaak in de pasta-pesto.
6. Champignon-paprikaburgers (Vivera)
De champignon-paprikaburgers van Vivera zijn waarschijnlijk de meest “vlezige” burgers uit dit lijstje. Ze hebben een goede smaak en structuur en je proeft de paprika goed terug, zonder dat ze al te heftig worden. Mocht je niet van champignons houden, dan vind je deze burgers waarschijnlijk toch lekker, want die proef ik niet zo duidelijk.
Recept-tip: Champignon-paprikaburgers vind ik erg lekker in een good old AGV’tje (aardappels/groente/vlees)
7. Oosterse schijf
Voor wie wel van pittig houdt, zal de Oosterse schijf zeker in de smaak vallen. Niet-vegetarische oosterse schijven vind ik vaak al zo bewerkt smaken dat ik het persoonlijk onnodig vind om er dieren voor te laten lijden. Het vegetarische alternatief vind ik helemaal prima smaken in een oosters gerecht. Ook hier heb ik geen specifiek merk genoemd: die van Vivera, Aldi en Lidl kunnen sowieso mijn goedkeuring wegdragen.
Recept-tip: Lekker bij bami of wokgerechten!
Disclaimer 1: Ik word niet gesponsord door Vivera (of door iemand anders), maar hun vleesvervangers zijn naast heel lekker ook a. het meest betaalbaar, b. volop verkrijgbaar en c. vaak in de aanbieding.
Disclaimer 2: Ik weet dat veel vegetariërs en veganisten niet per se veel vleesvervangers eten. Natuurlijk kun je ook prima gezond eten door extra groenten toe te voegen en noten en peulvruchten te eten, maar die laatste twee vind ik best wel vies.
Disclaimer 3: Zelf vegaburgers maken kan ook! Duurt wat langer, maar is nog gezonder. Deze champignon-linzenburgers zijn mijn favoriet.
Disclaimer 4: Vleeseters die het stom vinden dat er “nepvlees” bestaat en dat vegetariërs (en anderen) dat willen eten: rot op. Doe een blinde smaaktest, gast, en dan praten we dan verder.
13 maart 2019 om 08:08
Wat goed dat je wat meer stil staat bij wat je eet en daardoor minder vlees eet! Ik eet zelf nu twee jaar geen vlees meer en dat bevalt prima. Ben wel wat minder van de vleesvervangers, maar van degene die jij noemt vind ik de krokante kipschnitzel ook heel lekker. Ook vind ik de ‘Little willies’ (ja, zo heten ze echt) van de Vegetarische Slager erg lekker. Die hebben ze niet bij iedere supermarkt en anders waarschijnlijk in het vriesvak, maar die zijn echt de moeite van het proberen waard!
13 maart 2019 om 08:26
Ik heb de Little Willies toevallig een keer geprobeerd! Ik vond ze wel oké, maar eigenlijk niet meer dan dat.
13 maart 2019 om 13:08
Ik hou van de braadworsten van de Vegetarisch Slager. En hun hamburgers zijn bij ons ook favoriet. En sinds kort de kroketten van Beckers.
13 maart 2019 om 13:32
Haha, ik vind falafel wel echt lekker, maar als je eigenlijk ‘gehakt’balletjes verwacht dan snap ik de teleurstelling als je een hap neemt helemaal!
20 maart 2019 om 09:04
Jaa, de visburger staat bij mij ook absoluut op de eerste plek. Maakt echt dat ik niet zo naar vis verlang (al doet een poké bowl met zeewier daar ook veel goeds voor, heeft ook dat lekkere zilte). Ik vind mijn zelfgemaakte linzenburgers ook steeds weer lekker, heerlijk pittig.