Challenge: opruimen voor uitstellers – doe je mee?

| 10 reacties

Confession: ik ben echt heel slecht in opruimen. Of ja, beter gezegd: ik ben heel goed in uitstellen. Voor zover je dat een talent kan noemen dan… Ik zie op andere blogs regelmatig opruimchallenges voorbij komen – bijvoorbeeld bij Anja van Minimalist Dutchie of in Jennies 30 Day Minimalism Game. Hun opruimfoto’s maken me even blij en enthousiast, maar vervolgens denk ik alweer vrij snel: oké, die challenge is me iets te uitdagend. Omdat íéts doen altijd beter is dan niets doen, besloot ik om mijn eigen opruimchallenge te verzinnen. Deze challenge staat in het teken van jezelf in beweging zetten en nét die dingen op te ruimen die je eigenlijk niet langer mag uitstellen. Doe je mee?

Opruimchallenge voor uitstellers
Denk je nu: “Slecht zijn in opruimen, dat valt vast best wel mee?” Dan wil ik je graag wijzen op het feit dat ik bijna 1,5 jaar geleden ben verhuisd en er nog steeds een paar kasten met spullen zijn die ik nog moet opruimen. Enne: die kasten bevinden zich dus niet in mijn eigen huis, maar in mijn oude slaapkamer bij mijn ouders…

De echte Marie Kondo-fans/minimalisten/opruim-addicts zullen nu allang zeggen: die spullen heb je dus al die tijd niet nodig gehad, dus het kan rechtstreeks naar de vuilstort. Nope… Mijn kleding en boeken heb ik netjes uitgezocht voor mijn verhuizing, maar al die dozen met oude spullen en heel veel herinneringen niet. Want ik ben stiekem best een beetje een hoarder en vind het heel moeilijk om dat soort dingen weg te doen. Met deze challenge ga ik kijken hoever ik kom, maar wil ik vooral de nodige baby steps zetten die er hopelijk voor zorgen dat de drempel minder hoog wordt.

Opruimchallenge voor uitstellers

Ik heb een challenge gemaakt met 10 opruim-doelstellingen, en daarnaast nog een paar kleinere resultaten die je kunt afvinken tijdens het opruimen.

 1. De administratie bijwerken – digitaal is mijn huishoudboekje hartstikke actueel, maar het papierwerk ligt hier doorgaans een maand of 4 in een bakje voor ik het opruim…
 2. Een keukenkastje opruimen
 3. Een doos op zolder uitzoeken – in mijn geval is dit een van de dozen op de logeerkamer die naar zolder mogen zodra ik de spullen die erin zitten heb uitgezocht
 4. De rommella opruimen – en ja: dat betekent dus de ergste die je hebt!
 5. Een kast in de woonkamer opruimen
 6. 5 items uit je kledingkast wegdoen – doneren is top!
 7. Alle spullen in het badkamerkastje opruimen – als ik zeg ‘alles’, bedoel ik ook álles!
 8. Een boek wegdoen dat je nooit meer gaat (her)lezen – voor de echte durfals: misschien zijn dat er wel meer dan één?
 9. Vrije keuze 1: een dagdeel (minimaal 4 uur)opruimen in mijn oude slaapkamer bij mijn ouders thuis
 10. Vrije keuze 2: mijn CD’s en DVD’s uitzoeken

Omdat alle beetjes helpen: je kleine opruim-hoogtepunten!

 1. Je eerste ding weggegooid – want je moet alle successen vieren, toch?
 2. Iets weggeven
 3. Iets op Marktplaats zetten
 4. Een volle doos met spullen naar de kringloopwinkel brengen (check even of dat op afspraak moet!)

Doe jij ook mee?

Ik heb alle opruimdoelen in een vrolijke printable verwerkt – want vrolijkheid kunnen we allemaal wel gebruiken bij het opruimen, toch? Er is ruimte vrij voor je twee vrije keuze-items, zodat je de challenge helemaal op je eigen pijnpunten kunt afstemmen. De printable kun je gratis downloaden als PDF.

Opruimchallenge voor uitstellers printable

Oké, zelf heb ik bij dezen dus geen excuus meer: ik ga deze opruimchallenge helemaal vervullen. Ik vond 31 december 2019 eerst wel een mooie deadline, maar ik heb besloten mezelf de hele kerstvakantie te geven, oftewel t/m 5 januari 2020.

Doe jij ook mee? Of ben je juist een waar opruim-wonder? Dan hoor ik graag van je in de reacties!

10 reacties

 1. Wat een leuke challenge! Ik ben zelf net even iets te goed in opruimen;), dus ik kan hem met een gerust hart overslaan. Ik doe wel op een soortgelijke manier de grote schoonmaak en daar moet ik mezelf ook weer eens toe gaan zetten. Staat voor volgende week, inclusief fijne afvinklijst, op de planning.

 2. Ik voelde vandaag een kriebel en hup, weer twee kasten opgeruimd. Heb de challenge dus niet nodig.
  Succes met opruimen. Ik word er altijd blij van.

 3. Ik struikel meteen bij de eerste hindernis: de administratie bijwerken. Want waar begin je in vredesnaam?

  Verder ruim ik wel goed op gelukkig : )

 4. Haha wat leuk gemaakt dit! Ik ruim zelf best wel vaak op (maar mijn huis is dan ook zo klein dat ik geen zolder heb – zelfs geen badkamerkastje) (hoe leef ik nog steeds ik snap het ook niet). Ik wil het einde van het jaar wel nog wat dingen wegdoen, maar ik stel dat ook steeds uit omdat ik geen zin heb om door die 34759 dingen heen te gaan die ik wél ga bewaren. Ik wil het eigenlijk dit jaar nog wel aanpakken, maar of ik me ertoe kan zetten …
  Veel succes, ik ben benieuwd hoe de challenge je afgaat!

 5. Super leuke challenge! Als ik eenmaal begin met opruimen, wil ik het ook goed doen. De stap om te beginnen is lastiger haha.

 6. Oe ja ik zou best wel eens wat dingen op willen ruimen, maar niet al die dingen zijn van toepassing omdat ik die niet heb of wel op orde heb. Ik zal er mijn gedachte eens over laten gaan.

 7. Wat een leuke opruimchallenge! Ik denk dat ik wel mee ga doen met je, ook al heb ik geen echte kerstvakantie. In sommige dingen ben ik heel goed met opruimen: wij hebben (twee)jaarlijkse schuur, kledingkast en zolder opruimmomenten. Heerlijk, om dan met een volle auto naar de vuilstort en de kringloopwinkel te rijden. Maar dingen als papieren en kaartjes kan ik niet wegdoen. Dus: I’m in!

 8. Ik ben een opruim-wonder. Haha nee maar superleuk dat je hier een challenge van hebt gemaakt! Ik ben hier de afgelopen maanden veel mee bezig geweest, als de ruimte om je heen netjes is, dan voelt dat voor mijn hoofd ook veel fijner. Dat gedeelte blijkt dus echt waar te zijn. Maar er is nog genoeg te doen, ik denk dat ik van de zolder nu nog een kwart moet, veel spullen zijn dus al verkocht, weggegeven of zelfs weer gebruikt. Maar de boekenkast mag ik zeker weer eens mee aan de gang, net als mijn kleding. Ik doe dus met je mee!

 9. Iets anders. Je Next post, Previous post-pijlen werken precies omgekeerd.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge