Betaalbare kunst kopen voor een gallery wall? Dit zijn mijn tips!

| 11 reacties

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met een heel tof project in huis: het vullen van mijn gallery wall! Hoewel ik vermoed dat ik ‘m nog wel verder zal uitbreiden, ben ik heel tevreden over de basis die nu een wandje in onze woonkamer siert. Ik wilde mijn gallery wall heel graag vullen met “echte” kunstwerken. Geen eigen vakantiekiekjes, standaardposters of inspirational quotes, maar werk waar echte mensen liefde en tijd in hebben gestopt. Maar waar kun je nou betaalbare kunst kopen? Ik zet al mijn tips graag voor je op een rijtje.
Betaalbare kunst kopen, waar koop je betaalbare kunst, gallery wall maken

Eerst even dit over betaalbare kunst

Wat de definitie is van betaalbare kunst, is natuurlijk heel persoonlijk. Ieders financiële situatie is anders. Op mijn eigen gallery wall hangen – naast enkele cadeaus – kunstwerken in allerlei verschillende prijsklassen. Van prints van een paar tientjes tot originele aquarellen van een paar honderd euro. Hoewel ik geen heel rijke stinkerd ben, begeef ik me gelukkig wel in de positie dat ik relatief makkelijk de keuze kan maken om ook wat hogere bedragen neer te leggen voor een kunstwerk dat me echt aanspreekt.

Het is moeilijk om de waarde van een kunstwerk te bepalen, maar wat ik je in elk geval graag wil meegeven, is dat kunstenaars enorm veel liefde, tijd en moeite in hun werk steken, terwijl het gros er verre van rijk van wordt. Als de werken van een bepaalde kunstenaar je erg aanspreken, maar niks binnen je budget past, respecteer dat dan en verwacht nooit dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten.

Volg kunstenaars op social media

Mijn eerste tip heeft niet per se betrekking op de prijs van kunstwerken, maar het hielp me wel enorm in mijn zoektocht. Als je op zoek bent naar betaalbare kunst, is een galerie instappen namelijk meestal niet het eerste wat je doet. Door diverse kunstenaars te volgen op Instagram, Twitter of andere social media-kanalen, kun je jezelf toch omringen met kunst en een idee krijgen van wat je mooi vindt.

Soms zijn er ook (kleine) acties op social media of vind je er kunstwerken die de website of webshop van een kunstenaar niet eens halen. Ik heb inmiddels meerdere betaalbare kunstwerken gekocht via social media.

Betaalbare kunst: art prints kopen

Als originele kunstwerken buiten je bereik liggen, kun je toch heel wat moois aan de muur hangen door art prints te kopen. Dit kunnen foto’s of scans van een fysiek kunstwerk in hoge resolutie zijn, maar ook digitale kunst. Zeker als ze op mooi, zwaar kwaliteitspapier zijn gedrukt, kunnen art prints echt een heel mooie aanvulling zijn op je interieur.

Linoprints kopen

In mijn bescheiden collectie vind je een aantal handgedrukte lino’s. Ik weet nog wel dat we vroeger bij Beeldende Vorming zelf met zo’n gutsmesje (levensgevaarlijk voor onhandige mensen als ik) linoleum bewerkten, maar gelukkig zijn er ook veel kunstenaars mét talent die lino’s maken. Omdat je van één lino meerdere prints kunt maken, zijn ze doorgaans een stuk goedkoper dan kunstwerken waar er maar één van is.

Het prijsniveau varieert, maar in het algemeen zijn ook veel linoprints vrij goed te betalen. Het toffe aan lino’s vind ik trouwens ook dat er nog altijd veel handwerk bij komt kijken, waardoor er nooit twee precies dezelfde zijn. Zeker als er meerdere kleuren verf (of zelfs lagen!) zijn gebruikt of als de kunstenaar er zelf nog een ander accent aan toevoegt, kun je zo echt iets heel bijzonders in huis halen.

Betaalbare kunst kopen, waar koop je betaalbare kunst, gallery wall maken

Kunst kopen via Etsy

Via Etsy kun je echt onwijs veel betaalbare kunstwerken vinden. Je kunt heel makkelijk selecteren op bijvoorbeeld type kunstwerk (iets voor aan de muur of juist een driedimensionaal object), prijsklasse en land (ik vind zelf bestellen buiten de EU niet zo handig). Het merendeel van de werken op mijn gallery wall komt van Etsy. Tip: zet kunstenaars en/of items bij je favorieten, dan blijf je makkelijk op de hoogte van je favoriete kunstenaars en schotelt het algoritme je vanzelf heel veel moois voor.

Grote kunstwerken voor aan de muur

Hoe tof Etsy ook is (ik heb inmiddels een lichte verslaving ontwikkeld): daar vind je toch vrij veel werken die alleen in kleinere formaten beschikbaar zijn. Ben je op zoek naar een groot kunstwerk om een hele muur mee te vullen? Dan vind je bij Werk aan de Muur vast wat je zoekt. Dit is een toffe webshop met kunst in werkelijk alle stijlen – van oude meesters tot nieuw talent. Het handige is dat je hier zelf kiest op welk materiaal en in welk formaat je het kunstwerk van jouw keuze wil hebben.

Er zijn heel wat kunstenaars aangesloten bij deze website, dus je vindt ongetwijfeld iets dat je aanspreekt. Ik vind het werk van deze boekkunstenaar heel tof! Ook erg mooi vind ik het werk van deze vrouwelijke schilder.

Mijn eigen gallery wall

Heb je op de foto’s in dit artikel iets moois gezien? Ik zet de kunstenaars graag in the spotlights!

Betaalbare kunst kopen, waar koop je betaalbare kunst, gallery wall maken

Vlnr: Baby Kiwi – aquarelprint van Michelle DuJardin via Etsy | IJsvogel – linoprint van Octavie Wolters | Glencoe  – print van Laura Amiss via Etsy | Winter forest landscape – aquarel van Yuliia Orlova – My Weird Art | Vosje – linoprint van Lana Leesvoer via TwitterDucks – linoprint van Studio Tokek via Etsy | Schotse dame – aquarel van Van Jojan | borduurwerk – cadeau van vriendin J. | Sunset – linoprint van Elise Veerman via Etsy | Sprookjeskasteel – cadeau van Vriend O.

11 reacties

 1. Stuk voor stuk prachtige werken. Sinds ik Octavie volg, zie ik steeds lino’s in mijn tijdlijn en ik vind het zó tof. (En ja, ook ik was een gevaar met zo’n mesje vroeger.) Het vosje is denk ik mijn favoriet op jouw muur.
  Naomi postte onlangs…Problemen aanpakken: één ding tegelijkMy Profile

 2. Mooi deze gallery wall!
  Ik heb helaas nog maar één “echt” kunstwerk in mijn bezit – een klein Rijkswachtertje – maar wat ik wel vaak doe is, als ik een interessant schilderij in een museum heb zien hangen, daar een ansichtkaart van kopen in de museumshop. Voor mijn eigen wisselende, internationale expositie thuis. 🙂
  En mooie pagina’s uit de Flow knippen en die in een lijst stoppen. Daar heb ik ook een handje van.
  Wendy postte onlangs…11 vragen die hoortoesteldragers zichzelf soms stellenMy Profile

 3. In eerste instantie dacht ik, ik heb helemaal niks met kunst. Maar nu ik even op Etsy aan het rondkijken ben zie ik toch wel erg mooie dingen. Dank voor de tip!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Zo simpel is dan geluk #76 | Yogalessen en receptenMy Profile

 4. Wauw, wat een prachtige gallery wall is het geworden! Ik ben ook echt fan van Etsy, zoveel mooie kunstwerken 🙂
  Charlotte postte onlangs…Hoe creëer je meer rust in je leefomgeving?My Profile

 5. Ik vind het heel leuk geworden! Zelf vind ik het best moeilijk om zo’n gallery wall te maken, zonder dat het een onoverzichtelijk zootje wordt.

 6. Wat is je gallery wall super leuk! Fijne tips deel je ook!
  Giovanna Jansen postte onlangs…Het moeilijkste én het leukste aan schrijver zijnMy Profile

 7. Dit is een van mijn favoriete (betaalbare) kunstenaars. Ik heb een beeld van haar in de kamer staan. Vriendin een prachtig (enorm groot) schilderij…

  https://arjamolenaar.exto.nl/

 8. Het ziet er hartstikke leuk uit. En ik zie een highlander! Ik zie een highlander!
  *springt blij op en neer*
  Die vind ik het allermooiste.

 9. Wat een gaaf geheel zo! Heel tof ook dat je een paar prints van kunstenaars op Etsy hebt hangen. Dan heb je wel echt iets unieks! Ik bedacht me laatst dat ik voor mijn verjaardag een paar mooie kaarten heb gekregen en die misschien nog eens wil inlijsten. Sowieso vind ik kaarten inlijsten ook een leuke manier om voor weinig geld een gallery wall te maken. Kost vaak een paar euro per kaart, terwijl je wel een soort mini-schildertij hebt 🙂

 10. Hij is erg mooi geworden zeg, echt inspirerend! Ik vind het ook altijd leuk om een mix van verschillende dingen te maken, alleen quotes komen er niet in, want dat vind ik heel zielloos haha;-) Ik kom op Instagram vooral steeds meer ontwerpers tegen en die vind ik ook altijd wel heel leuk om te volgen.
  bychristiana postte onlangs…Sisley Hydra global serum anti-ageing hydration boosterMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge