Berichten van het thuiswerkfront

| 18 reacties

Ik werk nu een dikke week vanuit huis. En ik moet zeggen: ik vind het maar saai. Heel saai. Geen gegein met collega’s, geen geluiden om me heen, geen spontane kletspraatjes… Begrijp me niet verkeerd: ik sta volledig achter alle getroffen maatregelen, maar ik merk dat ik me toch wat minder vrolijk voel met alle gedoe van nu. De onzekerheid, alle afzeggingen: ik vind alles stom. Natuurlijk heeft thuiswerken ook heel wat voordelen. Ik ga de balans eens opmaken. Kijken of het echt zo erg is.

Kleding

Hoewel er geen dresscode geldt op mijn werk, moet ik ’s ochtends normaal gesproken toch even mijn best doen. Nu niet meer. Yes, werken in pyjamabroek! 1-0 voor thuiswerken.

Faciliteiten

 • Hier thuis is de ‘aantal personen per toilet’-ratio 1:1. Dat is top. Thuis wint.
 • Ik heb mijn muis en toetsenbord mee naar huis genomen, zodat Vriend O. en ik elk een eigen set hebben. Wel mis ik mijn tweede grote scherm. Werk wint.
 • Veel mensen doen een moord voor een privékantoor t.o.v. een (kleine) kantoortuin. Ik niet. Ik hou niet van stille ruimtes waarin ik alleen zit. Op mijn werk deel ik een ruimte (ook wel liefkozend ‘de recreatiezaal’ genoemd) met tussen de 3 en 12 collega’s. Werk wint.
 • Mijn collega’s zeiden op de eerste dag verplicht thuiswerken al dat betere koffie een groot voordeel was. Nu drink ik geen koffie of thee, dus thuis werken levert mij geen winst op. Wel mis ik de choco crème op het werk. Thuis zou ik natuurlijk ook warme chocomel kunnen maken, maar dat kost te veel tijd. Wederom: 1 punt voor werk.

Lunch

Geen gesmeerde boterhammen voor de lunch, maar een vers bereide lunch. Heerlijk om even wat sneetjes brood in het broodrooster te kunnen gooien, of om een vers eitje te koken of bakken. Oké dan, ook hier wint thuis.

Reistijd

Mijn enkele reis naar het werk is met 10 minuutjes al verwaarloosbaar kort, maar 0 minuten – of ja, eentje om de trap op te lopen – is natuurlijk nog beter. Vooruit, weer een punt voor thuiswerken.

Gezelschap

Vriend O. werkt ook vanuit huis. Eén punt. Verder is Sproet natuurlijk ook thuis. Je begrijpt: op elk moment van de dag met Sproet kunnen knuffelen is natuurlijk honderd punten waard. Wel is ze een beetje stil.

Voordat je denkt “nou, dat is wel een erg ruime overwinning voor thuiswerken”: we zijn nog niet klaar met tellen. Mijn collega’s zijn namelijk ook heel leuk. Zoals collega J. van wie ik echt ben gaan houden. Collega R. met wie ik een heerlijke prank uithaalde tegen een andere collega R. Mijn Duitse collega D. die laatst spontaan paaseitjes meenam en die meer Nederlands verstaat dan hij toegeeft. Collega’s M., M., en K. met wie ik altijd over eten kan praten. Baas R. met wie ik dat ook kan, en met wie ik een liefde voor sarcastische humor deel. Vlaamse collega D. die braaf lijkt maar heel scherp uit de hoek kan komen. Collega P. met wie er altijd wat te lachen valt. Yes, mijn collega’s zijn óók honderd punten waard. Gelukkig is er Skype en onze groepsapp waar we heel wat meer memes en grappen delen dan normaal.

Eindstand

Ondanks een smashing 103 punten voor werken op kantoor, boekt thuiswerken een nipte overwinning met 105 punten. Misschien is thuis werken dus toch zo erg nog niet.

En heb je nog wat tips nodig voor effectief thuiswerken? Die heeft Adine voor je.

18 reacties

 1. Wel een heel nipte overwinning voor thuiswerken. En mensen met wie je over eten kunt praten, zijn natuurlijk altijd goed. Die zou ik ook missen!;)

 2. Helemaal mee eens. Ook ik mis de contacten en mijn motivatie is niet erg groot. Normaal werk ik al manueel therapeut. Dus de hele dag achter mijn pc is een ramp. Vraag me ook af hoelang mensen bij home office gemotiveerd blijven. Veel succes!

 3. Ik werk wel op kantoor, maar zit als enige in de kantoortuin. Er zijn enkele processen die hier vanuit kantoor moeten doorgaan. Met minder collega’s in de buurt beweeg ik wel minder, is mijn ervaring nu.. de automatische lampen gaan met enige regelmaat uit, zodat ik weer met mijn armen moet zwaaien, haha! Werken jullie ook met Microsoft Teams of Zoom?

 4. Leuk om te lezen hoe jij dit doet! Ik kan momenteel ook niet werken op de universiteit en werk veel vanuit huis. Ik mis inderdaad het contact met studiegenoten, maar ook de hoorcolleges, de scriptiebijeenkomsten en studeren in de bieb. Ik ben daar veel meer geconcentreerd dan thuis, maar het is even niet anders. Het heeft inderdaad ook voordelen. Zo zit ik heel de dag in mijn joggingbroek en heb ik inderdaad een heerlijke, verse lunch in plaats van mijn boterhammen in een zakje haha.
  Heerlijk dat jij met Sproet kan knuffelen tijdens werktijd! Dat is sowieso een pluspunt.

 5. Aan de ene kant lijk thuis werken mij heerlijk, maar aan de andere kant ook niet. Het lijkt mij vooral heel moeilijk om het werk naast je neer te leggen als je thuis bent. Op werk gooi je de deur achter je dicht en sluit je je werkdag hiermee ook af. Zelf ben ik wel heel dankbaar dat ik momenteel nog op locatie kan werken.

 6. Ik werk als zzp’er fulltime thuis, maar kan goed begrijpen dat, als je dat niet doet en nu noodgedwongen moet, dat best balen is.
  Maar wel heel leuk om te zien dat je er de positieve dingen van in ziet en dat thuiswerken dan net wint van op je werk zijn. 😉

 7. Ik heb helaas werk wat thuis niet kan en ik heb iets lopen waar ik zo graag wil gaan beginnen, helaas staat dat nu ook op de tocht vermoed ik. Vreselijk die onzekerheid maar de katten vinden het geweldig dat ik meer thuis ben. Ze komen me de hele dag knuffelen, alsof ik het voor hun doe. Ik denk dat ze voelen dat ik inmiddels aardig over de zeik ben. (75 jaar bevrijding niet kunnen vieren in vrijheid vind ik heel heel erg).

 8. Fijn dat het uiteindelijk toch wel oké is. Mijn man mist zijn collega’s ook zegt hij.

 9. Ik werk sowieso al 3 dagen van thuis uit, nu is dat voltijds. Ik vind een wisselwerking tussen thuiswerkdagen en kantoordagen eigenlijk helemaal perfect!

 10. Ik werk momenteel gewoon nog vier dagen, maar thuis werken.. hmm ik zie het dubbel. Als je kinderen hebt is het bijna niet te doen denk ik want je hebt toch altijd enorm veel afleidingen. En daar moet je dan ook weer goed mee om kunnen gaan.

 11. Ik werk twee dagen per week thuis en twee dagen per week alleen op kantoor. De eerste week kwam er niks uit mijn handen. Ik moest echt even wennen. Ik was ook best een beetje van slag door alles. Deze week gaat het al beter. Gelukkig. Want ik ben bang dat we nog wel even moeten.

 12. Ik werk ook voltijds van thuis, leuk om te lezen dat die struggles er overal zo’n beetje zijn haha 😀 ik geef de lunch ook punten, maar het ontbijt ook want normaal eet ik op de trein. Ik vind thuis ontbijten net iets charmanter dan uit een tupperwarepotje yoghurt lepelen, al mis ik mijn leesmomentjes ook op de trein. En + 200 voor de kat maar hier is ze niet stil!!! Ik had functioneringsgesprek en ze ging keiluid in de kattenbak krabben.

 13. Ik werk momenteel gewoon door; aangezien ik een vitale baan heb. Wel hebben we nu een rooster dat ik 1 dag per week thuis werk. Heerlijk, vooral zo met een hummeltje thuis die ik niet hoef te verslepen.

 14. Ik vond dag 1 van thuiswerken heerlijk: 5 minuten voor ik ging beginnen opstaan, chillpakje aan en gaan. En die lunch inderdaad! Op dag 2 moet ik zeggen dat ik de collega’s toch al wel miste haha.

 15. Haha herkenbaar! Ik vind het vooral lastig om met meerdere mensen op één project te werken dat snel af moet. Maar het uitslapen is dan weer wel heerlijk, haha.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge