Ben jij een digitale hoarder?

| 7 reacties

Laatst verscheen mijn recensie van het boek The house we grew up in van Lisa Jewell op mijn blog. Een van de belangrijkste thema’s uit dit boek is hoarding: het obsessief verzamelen van spullen. Als je wel eens een stukje van het tv-programma Mijn leven in puin hebt gezien, weet je hoe ver sommige mensen hierin kunnen gaan. Huizen die amper meer leefbaar zijn door de hoeveelheid spullen, en dat terwijl een groot deel vaak niet meer dan oude rotzooi lijkt.

Het boek zette me aan het denken over hoarding. Hoe zit het eigenlijk met het onnodig bewaren van niet-fysieke dingen? Ben jij – net als ik – stiekem een digitale hoarder?
Ben jij een digitale hoarder?

Volle mailbox

Ik weet dat er mensen bestaan die er niet tegen kunnen als hun Postvak In een rommeltje is. Je raadt het al: ik ben er niet een van. Sinds het moment dat Hotmail/Live/Outlook onbeperkte opslagruimte aanbiedt (2009, vertelt Wikipedia me), ben ik los gegaan. Nieuwsbrieven en dergelijke heb ik natuurlijk wel weggegooid, maar zo’n beetje elk persoonlijk mailtje dat me is gestuurd, staat er nog in. En ik kan je vertellen: het is echt heel leuk om oude mailtjes met je tienertaalgebruik weer te lezen. Simpele conversaties over verjaardagscadeaus die geregeld moeten worden zijn echter toch wat minder nuttig om vijf jaar later nog te kunnen raadplegen, moet ik toegeven… On the bright side: ik ben wél mooi degene die elk mailtje dat je per ongeluk verwijderd hebt (met die ene bijlage die je opeens tóch nodig hebt) weer te voorschijn kan toveren. Audrey to the rescue!

Hardwerkende harde schijf

Je zag het hierboven al: ook mijn laptop moet geloven aan mijn neiging tot digitale hoarding. Want wat natuurlijk nog veel leuker is dan stokoude e-mails, zijn oude foto’s, verhalen en uiteraard wat gênante Paint-knutselwerkjes uit de tijd dat er nog geen ADSL – laat staan wifi – bestond. Bewegend beeld uit diezelfde periode is natuurlijk helemaal hilarisch om terug te zien!

Ik heb deze laptop al 6,5 jaar, dus je kunt je voorstellen dat ik behalve dit soort pareltjes ook aardig wat zooi verzameld heb. En tja, dat-ie niet meer zo snel is, heeft niet alleen te maken met zijn ouderdom… Natuurlijk ben ik blij dat je digitaal zo veel kunt verzamelen terwijl het amper fysieke ruimte inneemt. De mogelijkheid om al je data netjes onder te verdelen in mappen zorgt ervoor dat de boel nog overzichtelijk is ook. Toch denk ik dat juist het aanzicht van volle kasten en bureaus ervoor kan zorgen dat je besluit dat je nu toch écht moet gaan opruimen. Het kaf van het koren scheiden. Natuurlijk mag ik een kiekje van een perfect gelukte taart bewaren (vooruit: zelfs vier of vijf), maar vijfentwíntig is inderdaad wel een beetje veel van het goede. Sinds ik blog, en zeker sinds ik een betere camera heb – foto’s zijn 4 MB ipv 1 -, merk ik dat de grenzen van mijn laptop toch aardig in zicht komen. Foto’s die mijn blog daadwerkelijk gehaald hebben bewaren als back-up is niet meer dan logisch, maar die tientallen andere van de fotosessie? Nee, niet echt. (Oké, echt niet).

Het wordt dus tijd dat ik eens flink digitaal ga opruimen. (En tijd om een nieuwe laptop te kopen. En een externe harde schijf dan ook maar, als ik toch bezig ben… Jaaa, want dan kan ik helemaal alles bewaren! O, wacht…)

Ik ben heel benieuwd of ik de enige ben die dit doet. Reageren mag deze keer ook anoniem 😉

7 reacties

 1. Haha, wat een leuk artikel! Ik heb zelf laatst maar eens een harde schijf gekocht, omdat mijn laptop tot op de nok toe vol zat. Vooral erg veel foto’s, en ook video’s zijn niet al te best voor je opslagruimte 🙂 Mijn harde schijf heeft gelukkig 64 GB ruimte, dus daar kan ik nog wel even mee door!
  Anniek postte onlangs…Join My Life #53My Profile

 2. Best herkenbaar dit. Ik gooi gemiddeld de helft van de inkomende mails weg, de rest bewaar ik al jaren.
  Ik heb in totaal 10TB (dus 10.000GB) opslag waarvan 6 in gebruik. Dan valt jouw 122 GB van de 135GB eigenlijk reuze mee.
  Verschil: ik fotografeer sinds 2003 met spiegelreflex en sinds 2009 is dat met RAW én JPG op 15 megapixel; dat is 20 MB voor de RAW en 6 MB voor JPG. Dat tikt dus hard aan.
  Tip: kijk of je router een USB poort heeft, dan kun je de externe disk veilig in je meterkast zetten. Minder kans dat er iets mee fout gaat.

 3. Haha wat een leuk artikel! Ik gooi juist alles weg haha, regelmatig heb ik een mailtje toch nog nodig, maar heb ik hem al verwijderd. Gelukkig bestaan er inderdaad meerdere mensen die wel alles bewaren, haha! Foto’s, documenten en andere dingen bewaar ik overigens wel allemaal, haha. Want ‘dat komt vast nog wel eens ooit van pas’ haha!
  Celeste postte onlangs…Meer water drinken, je lichaam en vocht verliezenMy Profile

 4. Oh, ik ben echt precies hetzelfde! Oké sinds ik mijn nieuwe laptop heb probeer ik me een beetje in te houden met een map in een map in een map in een map.

  Maar sinds kort heb ik een externe hardeschijf waar alles van de middelbare school op staat. Want wie weet waar ik het ooit nog een keer voor nodig heb…

  Mailtjes zijn inderdaad ook heel leuk om te lezen, heb ik laatst ook zitten doen. Toen ik alles aan het indelen was in, je raadt het al, mapjes
  Carlijn postte onlangs…Blogverjaardag + SurpriseMy Profile

 5. Wat een leuk artikel! Ik gooi tegenwoordig wel reclame mails weg maar veel mailtjes die persoonlijk zijn wil ik niet weg gooien. Verder weet ik mijn laptop nog aardig ‘schoon’ te houden. Foto’s die ik mooi vind zet ik op Tumblr en niet snel op mijn laptop zelf, alleen als ik ze voor mijn blog gebruik. En oh ja, veel verhaaltjes staan op mijn laptop. Een hoop word documenten dus.
  Madelon postte onlangs…Alle kleffe prut in één post.My Profile

 6. Erg herkenbaar weer dit. Mailbox ruim ik zo nu en dan eens op. Al beperk ik me dan vooral tot de inbox, de submappen moeten er nog eens aan geloven. Foto’s nemen verder het meeste ruimte in. Documenten worden redelijk gauw gewist en voor veel dingen heb ik diensten als Spotify. Spaart ook weer wat ruimte he 🙂
  Falco Renierkens postte onlangs…WhatsApp WebMy Profile

 7. Van zo’n harde schijf heb ik geen last, ik verwijder meteen alle mislukte foto’s maar mijn email is een bende.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge