Airbnb: mijn ervaringen en tips

| 5 reacties

Of je het nou al eens zelf hebt uitgeprobeerd of niet: de naam Airbnb heb je ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Via deze site kunnen particulieren hun woning – of een deel daarvan – aanbieden als accommodatie. Het leuke hieraan is dat er ook heel bijzondere woningen worden aangeboden, zodat niet alleen je reisbestemming interessant is, maar je ook op een gave accommodatie kunt verblijven. Ook zijn Airbnb-kamers of -appartementjes vaak een stuk goedkoper dan een hotel. Ik ben inmiddels drie keer op reis geweest met Airbnb en deel graag mijn ervaringen en tips met je.
Airbnb: mijn ervaringen en tips

Ervaringen met Airbnb

Mijn eerste keer Airbnb was een mini-vakantie in eigen land. In Almere boekte ik samen met een vriendin een privékamer. Een prima eerste ervaring! Er lag een plattegrondje met tips voor in de buurt klaar, en onze host lichtte ze graag toe. Een heerlijk bed, prima wifi en alles was heel schoon, dus we hadden niets te klagen. Klein nadeeltje: ik vond het wel een beetje awkward dat wij in de enige slaapkamer van het appartementje mochten slapen, terwijl onze host op de bank plaatsnam.

Ook in Edinburgh was er maar één slaapkamer, maar hier bleek mijn vrouwelijke host (leek me wel zo prettig als alleenreizende vrouw) er niet te zijn in het weekend dat ik er was. Ze bezorgde me een heel warm welkom, liet me alles zien en zorgde ervoor dat ik haar daarna altijd kon bereiken als ik vragen had. Ook lagen er folders, plattegronden, een reisgids en informatie over de buslijnen klaar. In Glasgow verbleef ik in het prachtige oude gebouw dat je hierboven op de foto ziet. Ik genoot heerlijk van de luxe van een grote kamer met en-suite badkamer voor mezelf. Ook hier geïnteresseerde, vriendelijke hosts die klaarstonden met tips!

Voor- en nadelen van reizen met Airbnb (en mijn tips!)

In het algemeen werd ik dus héél happy van reizen met Airbnb! Van anderen heb ik wel ook eens een mindere ervaring gehoord. Geen enge hosts of voor een dichte deur staan met je koffer, maar wel bijvoorbeeld een kamer die niet leek op de foto. Dat is het grote nadeel van Airbnb: het blijft een community met mensen, en dus moet je vertrouwen op foto’s en recensies. Ik vond het zelf ook wel een eng idee om zomaar bij onbekenden in huis te slapen, maar van de andere kant: het moet nog enger zijn als iemand opeens in jóúw huis bivakkeert. Daar hield ik me dan maar aan vast, en het is prima uitgepakt!

Handige features van de site

Wat ik heel fijn vind aan Airbnb, is dat je heel gericht kunt zoeken naar accommodaties die aan jouw wensen voldoen. Het is erg persoonlijk doordat je niet alleen foto’s en informatie over de kamer (of een heel huis of appartement!) vindt, maar ook een beeld krijgt van de verhuurder. Airbnb moedigt je ook aan om informatie over jezelf en je reisplannen te delen in berichten naar verhuurders. Het was leuk om – zelfs als de kamer waar ik op reageerde niet meer beschikbaar bleek – enthousiaste reacties over mijn reisplan (met de trein door Groot-Brittannië) te krijgen. En toen ik vervolgens ergens mijn boeking definitief maakte, kreeg ik van Airbnb weer de tip om ook nog even de anderen waarmee ik in gesprek was mee te delen dat ik al iets gevonden had. Echt heel goed en slim bedacht van Airbnb, om je zo te begeleiden in het hele boekingsproces. Een groot pluspunt!

Geen (standaard) hotelkamer

Mijn accommodaties waren niet superspectaculair, maar op Airbnb vind je ook heel bijzondere vakantiehuisjes. Heb je altijd al eens in een iglo of molen willen overnachten? Grijp je kans! Of doe even alsof een schattig oud boerderijtje je huis is, of slaap in een bijzonder bouwwerk waardoor je de sterrenlucht kunt zien vanuit je bed. Zelf merkte ik ook dat in mijn accommodaties, met nog niet heel veel recensies (minder dan 10), dat de bedden waarin ik sliep echt héérlijk waren. Geen half-slapeloze nachten op een oud, slecht matras in een hotel, maar een geweldige nachtrust die niet onderdeed voor een nachtje slaap in mijn eigen bed. En dat alles dan weer voor een prijs waar je vaak geen hotelkamer op dezelfde locatie voor kunt krijgen. Ook goed om te weten: de prijzen die op Airbnb staan, zijn in principe per kamer. Met meer dan twee personen kan er wel een meerprijs zijn, maar anders kun je er bij het aangeven van de prijsklasse rekening mee houden dat het voor twee personen geldt. Ik reisde zelf alleen, en dan nog was ik over het algemeen goedkoper uit dan met een eenpersoons hotelkamer.

Tips voor het boeken bij Airbnb

 • Lees de recensies goed door. Vaak beschrijven verhuurders de afstand tot het centrum of station een tikkie rooskleurig. Het precieze adres krijg je altijd pas na boeking te horen, maar je kunt wel al een plattegrond zien en vervolgens met behulp van Google Maps al je conclusies trekken over de locatie.
 • Als je geïnteresseerd bent in een accommodatie, kun je de kalender van de verhuurder alvast bekijken. Hou er wel rekening mee dat je tót de bevestiging van de verhuurder ook nog zomaar te horen kan krijgen dat de kamer toch niet beschikbaar is. Zeker als je haast hebt met boeken, raad ik je aan om alvast meer mensen te berichten.
 • De naam ‘airbnb’ doet je misschien denken aan B&B’s, bed and breakfasts, maar ontbijt is doorgaans niet inbegrepen. Over het algemeen mag je wel gratis koffie en thee zetten in de keuken. O, en handdoeken en beddengoed hoef je meestal niet zelf mee te nemen, maar het kan nooit kwaad om het te dubbelchecken.

En dan mijn laatste tip: probeer het gewoon eens! Ik vind Airbnb zelf echt een geweldig concept en raad het iedereen aan. Ik heb er zelf geen gebruik van hoeven maken, maar je kunt altijd contact opnemen met Airbnb als er toch iets misgaat. Een veilige gedachte!

Wat zijn jouw ervaringen met Airbnb?

5 reacties

 1. Ik heb afgelopen zomer via een zusje van Airbnb geboekt, omdat via Airbnb alles al bezet was. Maar het werkt echt ideaal.
  Emmy postte onlangs…TTT | Top 10 personages waarmee je in de klas zou willen zitten.My Profile

 2. Ik heb nog nooit geboekt bij Airbnb, maar ik kijk wel regelmatig even op de website om mooie kamers te bekijken 🙂
  Lilian postte onlangs…Top tien personages waarmee ik in de klas zou willen zittenMy Profile

 3. Wij hebben er al veel goede ervaringen mee gehad! Je eerste tip is wel belangrijk, want mijn man had per ongeluk iets geboekt ver van de wijk waar hij in dacht te zoeken… bij standaard annuleren krijg je dan maar de helft van de kosten terug, tenzij de verhuurder zo aardig is om te cancelen, maar dat komt dan als een bericht eronder te staan dus dat vinden ze niet altijd zo leuk.

  Maar we hebben verder altijd fijne huisjes gehad, waar we lekker zelf konden koken 🙂
  Lalagè (@Lalage_) postte onlangs…De parttime-junkie – Renee KelderMy Profile

 4. Dit heb ik nog helemaal nooit gedaan… Ga eens een kijkje nemen op de website.
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Het gore lef!My Profile

 5. Ik ken het nog niet, maar ga zeker even een kijkje nemen!!
  lin mommysworld postte onlangs…Wat ik allemaal deed om zwanger te worden?My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge