Aanraders #2: vogels, voedsel en vermaak

| 8 reacties

Na jullie enthousiaste reacties op de eerste editie van mijn aanraders-rubriek (en ook omdat ik het zelf leuk vind natuurlijk), is hier weer een kakelverse blogpost vol nieuwe aanraders. Voedsel is een themaatje dit keer – niet alleen voor jezelf, maar ook voor vogels. Daarnaast tip ik nog wat andere dingen waarmee je je in deze tijd lekker binnen kunt vermaken.
beeldbank bloemen roze bloesem

Zangworkshop in kerstige sferen

Anne Ermens – die ook een heel leuke blog heeft – is zangeres en vocal coach. Een tijdje terug introduceerde ze iets súperleuks: zangworkshops met kerstliedjes. Hoe awesome is dat? Het is zowel voor gezelschappen (iets voor op je werk of met familie?) als voor individuele deelnemers. Ik kan zelf helaas niet meedoen, want A: ik ben iets te zwanger voor zulke dingen en B: vanwege diezelfde zwangerschap en de coronasituatie mijd ik groepen, maar ik hoop van harte dat dit een jaarlijks terugkerende traditie wordt waar ik later nog eens aan mee kan doen.

Zelf vetbollen maken voor vogels

Sinds ik een vogelworkshop volgde – en gewoon een stuk bewuster om me heen ging kijken in de natuur – ben ik nogal fan van vogels. Vorig jaar hing ik daarom al vogelpindakaas op in mijn tuin om de vogels in de winter van wat lekkers te voorzien. Dit jaar ben ik weer een stapje verder gegaan, want ik vroeg aan Sint een vogelvoederhuisje én ik ging zelf aan de slag met het maken van vetbollen voor vogels.

Je denkt misschien: “vetbollen, die kun je toch gewoon kopen in de winkel?” Nou, dat klopt. Alleen moet je absoluut niet de vetbollen hebben met een netje eromheen, want daar kunnen die arme vogeltjes in verstrikt raken (nog afgezien van het feit dat je ze ook leeg niet in de natuur wil hebben slingeren).

En zelf vetbollen maken is dus hartstikke leuk en makkelijk. Ik las online over het smelten van vet en daar dan strooivoer doorheen mengen, maar het kan dus nog véél makkelijker. Namelijk: door het strooivoer gewoon door ongezouten frituurvet (dat is het vet dat vogels goed kunnen gebruiken in de winter) van Ossewit te kneden met de hand. Doe er een touwtje doorheen en kláár is je zelfgemaakte vetbol. Ik maakte nu simpele bollen, maar bedacht later dat je zo ook een hele slinger van kleine bolletjes kunt maken of kunt kiezen voor andere vormpjes (sterretjes? vogeltjes? kerstbomen?). Ik verheug me er nu al op om dit later met onze kinderen te doen!

Extra tip: hou een oude handdoek in de buurt zodat je daar het ergste vet mee kan afvegen van je handen voor je ze wast.

Aanraders 2 zelf makkelijk vogelvetbollen maken

Tv-programma Zeikwijven

Een tijdje geleden ontdekte ik een tof tv-programma met de heerlijke naam ‘Zeikwijven’. Deze vierdelige serie behandelt allerlei typische man-vrouw-kwesties, waarin de vrouw er – quelle surprise – nogal bekaaid vanaf komt. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en veiligheid (vrijwel alle crashtestdummies zijn man, net als reanimatiepoppen, om maar wat te noemen) of financiën (pink tax). Zeker het terugkijken waard!

Blueberry pancakes

Blauwe bessen vind ik echt superlekker. Soms sla ik net wat te groot in, en omdat ik invriezen dan weer zonde vind, verwerkte ik ze laatst op een andere manier die ik erin heb gehouden. Ik maakte er namelijk overheerlijke blueberry pancakes van! Ik gebruikte een basisrecept voor yoghurt pancakes (uit dit recept) en in elk hoopje beslag dat in de pan lag, stopte ik dan een stuk of acht gewassen besjes. Superlekker!

Hoewel je ze niet per se gezond of voedzaam kunt noemen (als maaltijd voldoen ze niet echt), zijn ze ook niet heel ongezond, dus als je ze gebruikt voor momenten dat je eigenlijk chocola zou willen snacken, ben je nog best verantwoord bezig.
Aanraders 2 Blueberry pancakes

En verder…

Tot slot nog een paar tips voor wat niche-doelgroepen die zich wellicht ook onder mijn bloglezers bevinden. Zo tip ik tegenwoordig elke medezwangere de zwangerschapsjoggingbroek van H&M. God-de-lijk ding. Ik woon erin en doe alleen nog een normale zwangerschapsbroek aan als ik naar buiten ga.

En voor wie klassieke muziek wel kan waarderen, heb ik ook een tip. Via Vriend O. (die zelf piano speelt) keek ik dit jaar grotendeels mee naar de Chopin-competitie, waar we een heel toffe jonge pianist ontdekten: Martin García García. Hij veroverde al direct in de eerste ronde ons hart en we werden echt fan van zijn spel en vooral: de manier waarop je hem oprecht ziet genieten. Die passie maakt die enkele misslag die hij maakt méér dan goed.

8 reacties

 1. Zo, die pancakes zien er wel even heel erg goed uit. Ik maak ze nooit, want ik houd er niet van, maar zo met blauwe bessen erin vind ik het het proberen waard.
  Naomi postte onlangs…Polderplaatjes ~ November 2021 (2)My Profile

 2. Leuke tips weer, die pancakes ga ik proberen en ook die vogeltips..
  op dit moment verzamel ik foto’s van vogels die in m’n tuin komen.

 3. Als ik trek heb in chocola, heb ik vaak geen zin om te koken. Dan neem ik gewoon een stuk chocola 😀 Maar pannekoekjes zijn wel een fijn zondagochtendontbijt en misschien dat ik er eens een hand bosbessen doorheen gooi, als we ze over hebben. (Hoe doe je dat, bosbessen over hebben? Ik grijp namelijk nog wel eens gewoon een handje bosbessen dus ze zijn vaak op.)
  Daenelia postte onlangs…Happy Moments #1: NovemberMy Profile

 4. Zelf vetbollen maken wil ik altijd nog eens een keer doen! Dank voor de reminder!

 5. O dat is alweer veel te lang geleden dat ik blueberry pancakes heb gemaakt, deze zien er ook heerlijk uit!
  Giovanna Jansen postte onlangs…De 8 leukste kerstboeken om dit jaar te lezenMy Profile

 6. Yum, die pancakes zien er goed uit! Ik maak heel veel verschillende soorten pancakes, maar met blauwe bessen heb ik nog nooit gemaakt. Snel doen. En die broek ziet er heerlijk comfy uit. Heb ‘m nu niet nodig, maar kan me voorstellen dat ik er anders in had gewoond.
  Johanne postte onlangs…Maandelijkse aankopen #4: dit kocht ik in novemberMy Profile

 7. Die man kan spelen, zeg. Enne…. voor zo’n zwangerschapsbroek van H&M… Daar hoef je toch niet zwanger voor te zijn? Gewoon een beetje dik kan toch ook? Ik vraag dit voor mezelf 🙂
  Nicky postte onlangs…Aladdin.My Profile

 8. Dat van die crashtestdummies zat onlangs ook in een Vlaams tv-programma en ik vond dat best shockerend! En die pancakes zien er goed uitttt!
  Lesley postte onlangs…EUH JA #59My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge