Aanraders #1

| 19 reacties

Heb je dat ook wel eens, dat je iets ziet, hoort of ontdekt waarvan je denkt: ‘hier moet eigenlijk iedereen van weten?’ Dat heb ik dus heel vaak. Regelmatig resulteert dat in lijstjes-blogs met tips uit een bepaalde categorie. Nu zat ik dus alleen met een probleem: ik had een heleboel aanraders veranderd die allemaal nogal verschillend zijn. Maar gelukkig zijn oplossingen soms heel simpel: je roept gewoon een nieuwe blogrubriek in het leven. Tadaaa! Welkom bij de eerste editie van ‘Aanraders’.

Beeldbank paardenbloemen (1)

Podcast: De Tumor Tapes

Elke vrouw in Nederland krijgt rond haar 30e verjaardag een oproep voor het eerste uitstrijkje. Lang niet iedereen geeft daar gehoor aan. Hoe belangrijk het is om dat wel te doen, bewijst het verhaal van Susan Oostdam. Samen met haar vriend Lex Uiting heeft ze hun verhaal gedocumenteerd in een prachtige, aangrijpende podcast: De Tumor Tapes. Inmiddels staat de hele serie online en ik heb het geen enkele aflevering droog gehouden. Heel bizar om met twee trappelende kindjes in mijn buik te luisteren naar het verhaal van iemand die veel minder mazzel heeft dan ik. Ik hoop van harte dat Susan en Lex hun kinderwens in de toekomst ook kunnen vervullen.

Cadeautips voor een housewarming

Romy van Vaker Vrolijk deelde laatst een lijstje met 21 leuke cadeau-ideeën voor een housewarming. En nu hoor ik je denken: ‘ah ja, zulke lijstjes ken ik, bij de helft roep ik altijd “ALSJEBLIEFT NIET!”‘ Tenminste, dat heb ik meestal als ik zulke artikelen lees. Laatst las ik nog in een artikel over kraamcadeaus die ‘altijd goed’ zijn dat je voor ouders van een meisje zo’n leuk haarbandje met een strikje erop kon kopen en dat ze dan LEUK zouden vinden. Ieder z’n ding, maar hier hoef je echt niet aan te komen met zo’n lelijk genderstereotiepe ding dat het brein van je verse newborn afknelt.

Maar goed, dat lijstje met housewarming-cadeaus van Romy is dus serieus goed. Op enkele items na zou je hier met alles van haar lijstje aan mogen komen – wat dus echt een wonder is.

Karbonkel, The Ugly Truth

Generatiegenoten: niet schrikken, je hoeft niet direct verder te scrollen bij het lezen van de naam ‘Karbonkel’. Ook ik heb er heftige herinneringen aan uit mijn jeugd. Voor iedereen die Karbonkel niet kent (mensen die ouder, jonger of Vlaams zijn, I suppose?): in Nederland vond de nationale organisatie voor school-tv het in de jaren ’90 een goed idee om 6- en 7-jarigen bij het leren lezen en schrijven te ondersteunen met een educatieve serie genaamd Ik Mik Loreland. Daarin zat een personage met de naam Karbonkel. Karbonkel was the bad guy. Op zich is het niet verkeerd om jonge kinderen kennis te laten maken met de iets duisterdere kanten van de wereld, maar dit ging echt TE VER. Karbonkel was namelijk een doodeng personage – googelen is op eigen risico.

Ik herinner me nog wel hoe de bange kinderen in de klas – myself included – van de juf de tip krijgen om onze oren dicht te doen en te neuriën om ons af te sluiten van alle enge dingen die er via de tv in de kast op wieltjes ons veilige klaslokaal binnenstroomden. Echt niet verantwoord.

Maar waarom vertel ik dit? In het kader van 70 jaar tv in Nederland zijn er op de Nederlandse publieke omroep nu allerlei uitzendingen die terugblikken op de rijke tv-historie. Waaronder een documentaire met de fascinerende titel Karbonkel, The Ugly Truth. Hierin gaat men op zoek naar het antwoord op de vraag wat alle ophef van destijds eigenlijk met Karbonkel zelf heeft gedaan. Ik zette ‘m vorig weekend op – overdag natuurlijk, want ’s avonds kijken durfde ik echt niet aan – en hoewel ik in het begin echt even dacht ‘Wat IS dit?’ waren Vriend O. uiteindelijk binnen no time hooked. Wat is dit geniaal gedaan. Echt, als je een Karbonkel-trauma hebt: ga dit zien, het is een briljante manier om het te verwerken. Ik heb er zelfs geen nachtmerries over gehad en kan nu eindelijk verder met mijn leven, haha.

Petitie tegen kinderarmoede

Armoede is een onderwerp dat me sterk aangrijpt, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is gewoon onwijs oneerlijk hoe groot de verschillen zijn. Ook in een welvarend land als Nederland groeien heel veel kinderen op in armoede. Sire maakte er een prachtige campagne over met aangrijpende verhalen. Het tekenen van hun petitie is gratis en kost je minder dan een minuut, en als je kunt of wilt, is een donatie aan een van de goede doelen die ze noemen ook erg welkom. Doe jij ook mee?

Lidl Plus-app

Ik ben best wel fan van de Lidl. Ze zijn lekker bezig qua duurzaamheid (hun Too Good To Go-boxen zijn de beste!) hebben een goed assortiment en dito prijzen. En als je wil profiteren van nog betere deals en gratis producten, dan is het downloaden van de Lidl Plus-app een heel goed plan. Ja, je moet een account aanmaken en dus je gegevens delen. Als je dat niet ziet zitten, moet je het natuurlijk niet doen, maar zelf vond ik het wel de moeite waard. Ik heb al heel wat voordeel gescoord met de app!

Heb jij nog goede aanraders?

19 reacties

 1. Wat leuk deze nieuwe categorie! Ik ken alle aanraders die je noemt niet, dus ga het zeker even opzoeken. Ik heb wel van Karbonkel gehoord, maar zelf niet op school gehad (gelukkig)!
  Charlotte’s Little Corner postte onlangs…10 dingen om te doen in de herfstMy Profile

 2. Het lijstje met housewarming cadeaus ziet er inderdaad goed uit! Ik hoop dat niemand je ooit een strikje cadeau doet en dan vervolgens een keer bij deze blogpost beland hahaha 😉

 3. Wat een goede tips! Het zijn allemaal dingen die ik echt eens ga bekijken. Ik zag de documentaire over Karbonkel al in de NPO-app en ben serieus al mijn hele leven bang voor Karbonkel na het kijken van Ik Mik Loreland, dus die documentaire MOET ik zien. Ga ik vandaag doen. Dank voor de reminder 😉
  Anne postte onlangs…Dagboekje 41 • 2021My Profile

 4. Wat leuk, ik ga ze voor zover ik ze niet ken allemaal bekijken 😉
  Dankjewel!

 5. Die podcast lijkt me in jouw geval nog extra aangrijpend. Ik heb er al veel over gelezen, maar ik durf het niet aan. Bang dat het allerlei angsten bij me wakker maakt. Ik wil wel, maar toch ook niet.
  Met dat lijstje van Romy was ik ook heel blij, want ik ben dus degene die nooit weet met wat voor cadeautje je aan moet komen.
  Naomi postte onlangs…Communicatie: vertalingen voor autistenMy Profile

 6. Whahaha Karbonkel! Ik vond die ook altijd zoooo eng!

 7. Wat tof dat je mijn lijstje noemt! Thanks 🙂 Leuk om te horen dat je hier wel leuke cadeau-ideeën tussen vindt.
  Andersom heb ik uit jouw lijstje weer twee fijne aanraders gehaald. Die app ga ik (als Lidl-liefhebber) meteen downloaden. Korting scoren is altijd leuk! En die documentaire over Karbonkel móet ik ook zien. Ik had vroeger ook nachtmerries van Karbonkel en weet dat ik de afleveringen na een tijdje naast de juf moest kijken, zodat ze me kon waarschuwen als het “echt eng” werd. Toen ik een tijdje geleden een fragment van Karbonkel terug zag, dacht ik alleen maar: “Wie komt ooit op het idee om dat aan zes/zevenjarigen te laten zien?!”. Zo bizar!

 8. Ik geniet nu al van je nieuwe blogrubriek. Ben het helemaal met je eens: Romy’s lijstje vond ik ook oprecht een hele goede. De Lidl-app gaat meteen op mijn telefoon en de Karbonkel-docu klinkt mega interessant. Ik kijk uit naar je volgende lijstje 😀
  Johanne postte onlangs…Vijf meest gehoorde opmerkingen over mijn tweelingMy Profile

 9. Ook grote fan van de Lidl app en Romy’s lijstje. Karbonkel kende ik niet maar ik heb ‘m eens gegoogeld en het personage zegt me toch iets. Ik ga de docu kijken, haha 😀
  Irene postte onlangs…2021 • Week 41My Profile

 10. Ik houd zelf erg van podcasts over bloggen op het moment!

 11. Mijn hemel, Karbonkel. Dat is voor mij al weer 25 jaar geleden. Wait, what? 25?! Wat een engerd was dat, hahaha.

  Mijn eerste uitnodiging voor een uitstrijkje meteen benut inderdaad. Ik ben een beetje hypchonderistisch (is geen echt woord natuurlijk) aangelegd, dus zulke dingen doe ik wel graag zodra het kan.

 12. Ja de Lidl app heb ik dus ook en ik heb gewoon zo weinig mogelijk ingevuld. Maar goed als ik zie wat erop sociale media voorbij komt valt het nog wel mee. Zeker hun spaaracties zijn goed. De podcast et ik op mijn lijstje.

 13. Ik ben even niet in de mood voor narigheid dus je podcasttip sla ik even over. De rest houd ik in gedachten. Wat moet iedereen weten? Dat je een tube siliconenkit niet open hoeft te snijden. In de houder waar-ie in moet, zit een gat waarmee je het tuitje van de tube af kunt knippen. Doe er je voordeel mee! 🙂

 14. Hahaha die babystrikken vind ik ook altijd zo lelijk :p ik begrijp dat niet. Ook in Vlaanderen Karbonkelnachtmerries! Ik zie me nog zo zitten in een verdwaald lokaal op school, de gordijnen toe, en Karbonkel op die 90’s tv. Ga eens checken of ik die documentaire kan bekijken!

 15. Wat een leuk idee om dit zo te bundelen in een nieuwe rubriek! Altijd leuk om aanraders, op wat voor gebied dan ook, te lezen.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Een writers journal beginnenMy Profile

 16. Wat een fijne aanraders, leuke rubriek dit…
  Och Karbonkel …. Nou… Ik weet nog niet of ik het ga kijken hoor :’)

 17. Ik wist helemaal niet dat de Lidl een app had! Goeie aanraders!
  Tamara postte onlangs…Moederschap tattooMy Profile

 18. Ik ben tegenwoordig verslaafd aan de serie Poldark, maar die bestaat al wat langer, dus die ken je misschien al.

 19. Volgens mij was ik wel de doelgroep, maar Karbonkel is mij gelukkig bespaard gebleven 😅
  theNextG1rl postte onlangs…Review: Charlotte Tilbury Colour ChameleonMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge