9 supersonische skills die ik heb ontwikkeld in 5 maanden moederschap

| 14 reacties

Ik ben alweer vijf maanden moeder – van de twee allerleukste baby’s ter wereld. Ze zijn allebei zo anders, maar allebei even geweldig! Als nieuwe (tweeling)ouder komen er de nodige uitdagingen op je pad. Om die te trotseren, heb ik aardig wat handige vaardigheden ontwikkeld. Daarom deel ik vandaag met jullie wat de 9 supersonische skills zijn uit mijn leven als tweelingmoeder tot nu toe.

beeldbank tweeling baby voetjes

1. Dingen succesvol gooien

Tegenwoordig plakt er regelmatig een kind aan me. De ervaring leert dat het neerleggen van het betreffende kind meestal niet de beste optie is. Als Vriend O. – je weet wel, degene van ons die wél over geavanceerde motorische vaardigheden beschikt – in het begin zei dat ik iets moest gooien, twijfelde ik meestal of dat een goed idee was. Ik bedoel: voor je het weet eindigt het voorwerp in kwestie op de grond, ergens tussen het stof en de hondenharen. Ben je toch verder van huis.

Maar wat blijkt? Nu regelmatig dingen gooien al een tijdje onvermijdelijk is, zijn mijn werpskills er aardig op vooruit gegaan. Je zult me nog niet op één been balancerend zien jongleren met drie knuffels, en ik zal ook nooit een indrukwekkende pitcher worden bij honkbal, maar mutsjes of hydrofiele doeken werp ik inmiddels 9 van de 10 keer raak. Winning!

2. Flesjes vastklemmen onder je kin

Een baby kun je natuurlijk op één arm dragen, maar als je een flesje aan het geven bent, zijn je beide handen bezet. Dat kan best problematisch zijn. Zeker omdat het een soort wet is dat je á‎ltijd jeuk krijgt als je net een kind aan het voeden bent.

Gelukkig zijn Vriend O. en ik inmiddels aardig bedreven in de kin-klem, waarbij de baby gewoon lekker kan blijven doorlurken terwijl je als ouder toch héél even een hand vrij hebt.

3. Twee flesjes tegelijk geven

Oké, misschien is dit niet de meest indrukwekkende skill uit dit lijstje, maar ik voelde me wel echt op en top tweelingmoeder toen ik mijn baby’s voor het eerst tegelijk voedde. Ik bedoel: hoe cool ben je dan?!

4. Snel eten

Ik weet niet of jullie wel eens Kamp Waes of Kamp Van Koningsbrugge hebben gezien, maar met twee baby’s in huis, ben je zo nu en dan genoodzaakt om je eten in militaire stijl te nuttigen. Oftewel: naar binnen schuiven zo snel je kan. Babygehuil op de achtergrond is een mooie motivator om heel snel happen voedsel naar binnen te werken terwijl je ondertussen hun melk op laat warmen.

5. Overdag slapen

Nog eentje in de categorie ‘eerste levensbehoeften vervullen’! Vroeger hoefde ik echt niet te proberen om overdag een dutje te doen. Ook al was ik “moe” (ik hanteer inmiddels een heel andere definitie van ‘moe’ dan een paar jaar geleden…): het lukte me gewoon niet om de slaap te vatten overdag.

Nu ben ik een dutjes-pro. Al om acht uur ’s ochtends – dan ben ik dus al twee uur wakker – kan ik me verheugen op mijn eigen middagslaapje. Geef me een zachte ondergrond en ik doezel weg om vervolgens met gemak anderhalf uur diep te slapen.

6. Soepel met een baby omgaan

In de kraamweek behandel je je newborn nog als een soort glazen popje. Alles is nieuw en spannend, dus dat is ook niet zo gek. De eerste dagen vroeg ik me oprecht af of ik ooit zo’n geoefende ouder zou worden die kleding en luiers heel smooth verwisselt en die een kind met één arm optilt.

Ik denk inmiddels met een glimlach terug aan die periode. Want geloof mij maar: binnen no time zul je als nieuwe ouder een stuk minder voorzichtig te werk gaan. Want wat blijkt: zo’n baby kan wel wat hebben.

7. Kolfexpert worden

In een medische zwangerschap leer je al een hoop nieuwe termen. Toen ik in mijn verwijsbrief voor de gynaecoloog ‘G1 P0 gemelli dichoriaal diamnionitisch’ zag staan, moest ik dat even googelen. En halverwege de zwangerschap leerde ik ook alles over groeipercentielen.

Na de geboorte kwamen er nog een hoop nieuwe woorden in mijn vocabulaire. Er bleek iets te bestaan dat fulltime kolven heet (maar daar hebben ze het nooit over in voorlichtingsavonden over borstvoeding – oftewel borstvoedingspromotiepraatjes). Een Facebook-groep bleek mijn redding, en als snel was ik helemaal thuis in de wereld van toeschietreflexen, borstschilden, tepelkloven, verstoppingen, borstcompressie en powerkolven.

8. Op tijd komen

Dit is een puntje dat je waarschijnlijk niet zo snel zou verwachten in een lijstje over dingen die je leert als nieuwbakken ouder. Want met een pasgeboren tweeling kom je toch eerder te laat dan op tijd, toch? Met de skill ‘op tijd komen’ doel ik dan ook niet op dat ik vroeger altijd te laat was. Nee, ik heb juist geleerd om niet standaard overal meer te vroeg te zijn.

Waar ik vroeger nogal ruime marges inbouwde – en daardoor heel wat tijd heb verspild in wachtruimtes en op perrons – ben ik nu gewoon op tijd. En oké, soms ook net iets te laat, maar dat is dus ook prima. Ze wachten maar even een paar minuten, want ik heb verdorie twee baby’s. En dat brengt me bij het laatste punt op dit lijstje…

9. Loslaten en ontspannen zijn

De beste les uit deze eerste maanden als moeder is voor mij toch wel dat ik veel meer heb leren loslaten. Gewoon de boel de boel laten en me realiseren dat ik toch niet alles perfect onder controle kan hebben. Zoals Janneke Jonkman in haar boek O jee, het zijn er twee ook al beschreef: waar je met één kindje nog een poging zou kunnen wagen om de perfecte ouder te zijn, is bij een tweeling go with the flow echt de enige optie die je hebt, en dat is een prachtig cadeau!

14 reacties

 1. Leuke lijst, die ook nog eens eindigt met een prachtige levensles. Dat snelle eten zag ik trouwens even voor me (met dank aan die tv-programma’s die je noemt).
  Naomi postte onlangs…Polderplaatjes ~ 2022 ~ week 22My Profile

 2. Ik vatte laatst voor een vriendin ouderschap samen als: loslaten. Letterlijk alles moet losgelaten worden! :p
  In gooien ben ik niet geoefend, wel dingen van de grond pakken met mijn voeten als het kind op mij in slaap is gevallen.
  Toffe lijst. Na bijna twee jaar komt dat snelle eten nog altijd van pas.
  Irene postte onlangs…2022 • Week 22My Profile

 3. Ik ben jaloers op de dutjes overdag… 😉
  Maar euh… Goed bezig mevrouw.

 4. Ongelooflijk dat de kinderen alweer 5 maanden zijn, wat vliegt de tijd. En je houdt er ook nog eens zulke fijne skills aan over. Zeker dat succesvol gooien is een skill waar je de rest van je leven profijt van hebt. Hopelijk zijn die dutjes over een tijdje niet meer nodig omdat er wat meer regelmaat in zit en de nachten wat langer zijn, maar aan de andere kant… wel heel lekker!
  Amy postte onlangs…4 mooie routes voor een roadtrip door ZwedenMy Profile

 5. Hopelijk kun je dat snelle eten het eerste laten vallen, want dat is op de lange termijn niet echt gezond voor jezelf 🙂 Focus is natuurlijk de babies, maar het zou toch fijn zijn als je (jullie) minstens één maaltijd per week rustig op je gemak, en samen, kunnen eten. (Gewoon gasten uitnodigen, die op de baby laten letten en dan zelf lekker rustig eten 😉 )
  Maar goed, ik heb makkelijk praten. Ik heb alleen maar puppies opgevoed en dat gaat een stuk rustiger!

 6. Haha wat een ontwikkelingen maak je! Petje af en fijn dat je de tijd waarin je ook een dutje had kunnen doen, hebt gebruikt voor het schrijven van een blog 😊

 7. Een dutje doen.. De skill die er nooit meer uit gaat, ben ik bang. Saar is al twee jaar en ik ga elke dag nog even een uurtje liggen ’s middags. Tenzij… nou ja, vul maar in waar je zoal druk mee kunt zijn als (tweeling)moeder.

 8. Wat een geweldige lijst. Als je dit al in vijf maanden hebt ontwikkeld, hoe enorm supersonisch ben je dan na één jaar. 😉 En ik ben het met je eens dat twee baby’s te gelijk de fles geven heel cool is!
  Giovanna Jansen postte onlangs…Sterren geven | Hoe ik boeken beoordeelMy Profile

 9. Haha, hele leuke en herkenbare post. Ook die foto brengt met dubbel flesje geven brengt me helemaal terug. Maar dat snel eten he. Twee jaar later doe ik dat dus nog steeds. Ik heb nu gewoon twee van die peuters die niet stil kunnen zitten waar ik tijdens etenstijd achteraan moet rennen, dus moet alsnog snel eten. Laatst waren mijn vriend en ik een weekendje weg, zónder boys en alsnog deed ik een race tegen de klok. Hallo, zo zonde van die heerlijke maaltijd waar je zo keihard voor betaalt!

 10. Hahaha! Geweldig! En inderdaad, die laatste is de aller-aller-beste. Daar ga je een levenlang plezier van hebben.

 11. Snel eten ken ik helaas maar al te goed. Waarschuwing: kijk hier wel mee uit, want het is een gewoonte die je niet makkelijk meer afschud. Mijn kinderen zijn inmiddels bijna volwassen en ik schrok mijn eten nog steeds in 3 minuten naar binnen…

 12. Haha ik dacht dat je bij die gooi-skill ging schrijven dat je eerst bang was dat je uit moeheid niet het object maar de baby naar je vriend zou gooien. Zoveel kan een baby nu ook niet hebben gok ik hehe.
  Lesley postte onlangs…Nog eens een paar dingen waar ik een hekel aan hebMy Profile

 13. Haha dit is een hele leuke en vooral herkenbare post. Het moederschap heeft mij zoveel gebracht. Vooral het loslaten en go with the flow. En die van ons wordt bijna 3maar dat overdag slapen kan ik ook nog steeds ineens wat ervoor nooit lukte…

 14. Geweldig lijstje, wat ben jij een powervrouw! Vooral die 2 flesjes tegelijk geven, is toch echt wel een zotte skill. Remus is ook bijna 3 jaar en doet al een klein jaar geen dutjes meer. Ik wil ook weer slapen overdag!! :’)
  Tamara postte onlangs…Rhea jaarbrief 1My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge