5x fijne podcasts die ik recent ontdekte

| 6 reacties

De laatste tijd verslind ik podcast-afleveringen in hoog tempo. Ik deelde een aantal jaar geleden al een aantal favorieten waar ik nog steeds heel graag naar luister. Daar ging ik alleen zó snel doorheen dat ik behoefte had aan vers luistervoer. Ik probeerde er een hele hoop en uiteindelijk bleken deze vijf podcasts echte blijvertjes in mijn feed.

mobiele telefoon met podcast-app geopend

Hoe overleef ik… de podcast

Als je zo ergens eind twintig, begin dertig bent, is de kans groot dat je de Hoe overleef ik…-boeken van Francine Oomen nog wel kent. Rosa, Jonas, Esther en alle anderen veroverden destijds in elk geval wel een plekje in mijn hart! En goed nieuws: er komt een nieuw deel uit – volgende week al: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Hoe dat zo kwam, járen nadat het laatste deel verscheen? Nou, Jurriaan vroeg zich in de zomer van 2022 online af waar Francine Oomen was, nu onze generatie haar survivaltips zo goed kon gebruiken. Al snel kwam ze met een reactie: ze zag het wel zitten om weer voor ons te gaan schrijven!

Ter voorbereiding op het nieuwe boek sprak ze met allerlei mensen van de HOI-generatie. Daar rolde een heel toffe podcast uit, waarin Francine dieptegesprekken voert over allerlei onderwerpen en ook heel openhartig is over haar eigen ervaringen. In de eerste aflevering is Jurriaan zelf te gast en blikken ze ook terug op hoe het allemaal begon.

Co & Zo

Ik volg het regenbooggezin van Nina de la Croix, Rick Paul van Mulligen en René van Bakel eigenlijk al heel lang. Een paar jaar geleden begon Nina een YouTube-serie waarin Rick Paul ook te zien was, en uiteindelijk startten ze in 2022 hun gezamenlijke podcast: Co & Zo. Daarin bespreken ze elke week een ander hoofdthema, dat vaak iets te maken heeft met het (co-)ouderschap.

Mocht je nu denken: ‘een podcast over kinderen, meh, niks voor mij’, dan heb ik goed nieuws voor je, want het gezellige geklets van Nina en Rick Paul gaat ook over genoeg andere dingen. Zo vertellen ze ook over hun eigen levenservaringen rond het hoofdthema, en daarnaast is er de rubriek ‘De Kinderloze Dagen’. Daarin geeft Nina updates over haar level als single, haar datingbestaan en wat ze allemaal als freelancer doet en hoor je Rick Paul bijvoorbeeld vertellen over zijn relatie met alcohol, zijn werk als acteur en zijn huwelijk met René.

Aaf & Lies lossen het wel weer op

Nadat ik in het bovengenoemde Co & Zo hoorde over de “break-up” tussen de succesvolle podcasters Marc-Marie en Aaf, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Hun laatste aflevering vond ik niet zo boeiend, net als de eerste van Marc-Marie en Isa Hoes samen. Maar de nieuwe podcast van Aaf Brandt Corstius met Lies Visschedijk, die bleek een blijvertje in mijn feed!

De vrouwen blikken terug op hun week, vertellen over hun eigen problemen én ze lossen elke keer een probleem van een luisteraar op. Maar wat wat mij betreft stiekem het leukste is, is toch wel het natuurblokje van Lies. Heerlijk om je kennis van grappige feitjes mee uit te breiden en ergens ook heel zen, haha.

Met z’n allen achter de kinderwagen

Journalist en feminist Daan Borrel maakt een podcast over ouderschap in deze tijd. In het eerste seizoen kwamen allerlei gasten aan het woord over hoe zij het ouderschap aanvliegen. Denk aan gezinnen met meer dan twee ouders, één ouder en daarnaast nog wat andere verzorgers, het queer ouderschap of ouders die een andere rolverdeling aanhouden dan standaard.

Het tweede seizoen vond ik minstens zo interessant, want daarin komen allerlei thema’s aan bod, waaronder opvoeden in een klimaatcrisis, het schoonheidsideaal, de online moedercultus en seksualiteit. Ik hoop dan ook van harte dat er nog een derde seizoen komt!

Kletsheads

Kletsheads is een podcast over meertalige kinderen, gemaakt door Dr. Sharon Unsworth. Zij is taalwetenschapper en zelf moeder van twee meertalige kinderen. Elke aflevering spreekt ze met experts en/of ervaringsdeskundigen en krijg je als luisteraar recente wetenschappelijke inzichten én praktische tips over meertaligheid bij kinderen.

Als taalnerd vind ik dit onderwerp heel boeiend, en daarnaast voeden wij onze kinderen ook tweetalig op. Een dialect is namelijk óók gewoon een tweede taal. Ik begon dus met de aflevering over het Limburgs, en daarna zag ik eigenlijk zo veel interessants in de feed staan dat ik niet meer ben gestopt met luisteren, haha!

Naar welke podcasts luister jij graag?

6 reacties

  1. Leuk lijstje. Ik luister eigenlijk nooit podcasts, maar die van Aaf en Lies kwam pas voorbij en heb ik helemaal geluisterd. Dat wil in mijn ongeduldige geval wat zeggen, dus die vind ik blijkbaar ook boeiend:).
    Naomi postte onlangs…Bosje bloemenMy Profile

  2. Heerlijk podcasts! Ik volg graag series waarvan Bob toch wel mijn grote favoriet is.

  3. Ze klinken ieder geval goed uit/
    Heidi postte onlangs…Mijn geluk moment van verleden maand #42.My Profile

  4. Aaf en Lies lossen het wel op vind ik ook heel erg leuk!

  5. Ik ben een beetje uit de podcasts mede doordat ik luisterboeken meer ben gaan waarderen. Deze spreken me ook niet zo aan helaas.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge