5 dingen waar ik (bijna) nooit geld aan uitgeef

| 13 reacties

Als het om geld gaat, heeft iedereen andere prioriteiten. Sommige mensen vinden dat geld moet rollen, anderen genieten van een groeiend spaarsaldo. Hoewel ik regelmatig geld uitgeef aan leuke – of gewoon nuttige – dingen, behoor ik eerder tot die laatste categorie.

En tuurlijk: ieder z’n ding. Als jij het belangrijk vindt om elke maand nieuwe schoenen te kopen en elke week uit eten te gaan: doe je ding. Maar soms verbaast het me oprecht waar andere mensen hun geld aan uitgeven. En vooral hoe achteloos winkelkarretjes soms worden volgegooid met dure merken of – in mijn ogen – compleet overbodige producten. Daarom deel ik vandaag met jullie aan welke 5 dingen ik weiger (veel) geld te besteden.

1. Parkeren

Misschien komt het omdat ik een dorpsmeisje uit de provincie ben, maar ik vind betalen voor het parkeren voor je auto nog altijd stom. Als ik naar een grote stad ga, kies ik daarom bijna altijd voor het openbaar vervoer (oké, en ook wel vanwege mijn gebrekkige navigatieskills en lichte angst voor trambanen). Want echt: wie verzint die belachelijk hoge parkeertarieven?

Ook in steden dichterbij zul je mij niet aantreffen in de parkeergarage midden in het centrum. Nee, ik ben degene die vooraf uitgebreid research doet naar de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Dat betekent dat ik steevast in de blauwe zone ga staan als ik verwacht binnen een uurtje klaar te zijn in de stad, en er ook regelmatig voor kies om 15/20 minuten te wandelen als dat betekent dat ik mijn auto verderop gratis kan parkeren. Nog goed voor de gezondheid ook.

2. Merkproducten

Oké, het is niet zo dat ik nóóit merkproducten gebruik. Mijn shampoo, deodorant en tandpasta komen uit de fabrieken van Unilever en op mijn muren zit Histor-verf, maar voor álles A-merken inslaan? Echt niet. Echte monchou gebruiken in cheesecakes? No friggin’ way. En zuivel, pasta, frisdrank, chips en sauzen van merken komen er hier doorgaans niet in. Alleen als ze met een aanbieding of kortingssticker goedkoper zijn dan de merkloze variant mogen ze in mijn winkelmandje. Ja, in dat opzicht is deze Limburgse stiekem wel een zuinige Hollander.

3. Fleswater

Tenzij ik op het punt sta te sterven van de dorst omdat er écht geen alternatieven zijn, koop ik never nooit bronwater uit een fles(je). Gewoon niet. Bronwater is duur, hartstikke slecht voor het milieu (al dat plastic en vervoerskosten!) en ook nog eens minder lekker dan kraanwater. Ja, dat vind ik dus echt. Het kraanwater hier in Nederland is van supergoede kwaliteit, wat bronwater in mijn ogen echt overbodig maakt. Nope, geef mij maar lekker mijn zelfgevulde Dopper.

4. Eten laten bezorgen

Ik vind het nog altijd een fascinerend fenomeen: al die mensen die in het weekend massaal eten laten bezorgen. De prijzen voor een Thuisbezorgd-maaltijd van matige kwaliteit vind ik vaak al absurd hoog, en dan komen daar ook nog eens bezorgkosten bij. Wat ik helemaal vreemd vind, zijn mensen die iets laten bezorgen van een zaak die hartstikke dicht bij hun huis ligt. Hoe dan?

Wij koken hier heus niet altijd zelf, maar ik moet er niet aan denken om elk weekend eten af te halen of te laten bezorgen. Op jaarbasis heb je het dan toch al gauw over een klein vermogen.

5. Kleinverpakkingen

Ik hoorde ooit een collega (die altijd klaagde dat ze te weinig geld had) zeggen dat ze als ze pizza bestelde, ze dan ook altijd een klein potje Ben & Jerry’s toevoegde. Vond ze zó lekker! En ja, lekker is het zeker, maar dat mini-potje stond op het afhaalmenu voor het bedrag waar je in de supermarkt een enorme pot voor kunt krijgen. Dat vind ik dan echt superzonde.

Ik begrijp ook niet waarom mensen bij de kassa een mini-reepje Tony’s of een losse Mars kopen voor een relatief hoge prijs. Oké, ik weet wel hoe de psychologie daarachter werkt, maar toch verbaast het me hoeveel mensen er nog steeds voor vallen.

Wat zijn de dingen waar jij (bijna) nooit geld aan besteedt?

13 reacties

 1. Eten laten bezorgen deed ik enkele jaren geleden wel eens, maar nu eigenlijk nooit meer. Als we al iets bestellen (sushi bijvoorbeeld) dan halen we dit zelf even af. Kleine moeite. Parkeergeld is iets waar ik juist heel weinig over wil nadenken, want gratis parkeren lijkt in veel steden een onhaalbaar ding. Wel is parkeren op straat vaak iets goedkoper dan in een parkeergarage, dus dat doe ik dan nog wel eens. Waar ik eigenlijk geen geld meer aan uitgeef (vroeger wel) zijn tijdschriften. Hooguit een enkele keer als ik op reis ga, maar ik vind het toch tegenvallen. Geef me dan maar een goed boek.

 2. Fles water en kleinverpakkingen komen mij herkenbaar voor, verder:

  ‪een vast telefoonnummer‬
  ‪een betaalde krant‬
  ‪collectes aan de deur‬
  ‪het wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa‬
  ‪het oppompen van autobanden bij een tankstation‬
  ‪verzekeringen voor een telefoon‬
  ‪priority boarding‬
  ‪extra tv paketten‬
  ‪cloud opslag‬

  Daar geef ik eigenlijk nooit geld aan uit

 3. Wat een leuk artikel! Ik heb toevallig ook een artikel met dit onderwerp in mijn concepten staan 🙂 Is een leuke vraag om over na te denken namelijk!
  Ik herken me eigenlijk in je hele lijstje wel. Betaald parkeren vind ik echt een ding. Ik loop liever een kwartier extra dan dat ik een uurtarief van €4,- betaal. Fleswater vind ik ook een beetje onzin. Alleen in landen als Spanje, waar je het kraanwater niet kan drinken, koop ik dat. In Nederland ga ik net zo lief voor goedkoop kraanwater. Andere dingen waar ik nooit geld aan uitgeef zijn bijvoorbeeld online cursussen (daar zijn vaak wel gratis alternatieven voor te vinden) en de krant. Er is al zó veel nieuws online te vinden dat ik een krantenabonnement niet zo belangrijk vind. Alleen een online abonnement zou ik nog overwegen.

 4. Leuk idee om na te denken. Bij mij is het toch anders. Ik winkel zo zelden dat parkeergeld betalen me minder doet dan een roteind lopen. Ik ga er eens over denken want ik ben wel ene eigenwijze als het om onnodig geld uitgeven gaat.

 5. Erg fijn artikel. Ik laat zelf ook nooit eten bezorgen, en probeer over het algemeen de winkels op stations te vermijden. En ook merkproducten koop ik nagenoeg niet.

 6. Leuk blog! Ik ben al langere tijd aan het besparen en sinds kort ook aan het budgetteren. Dus leuk om over na te denken.

  Waar ik geen geld aan uitgeef:
  – tv (ik lees liever of kijk YouTube filmpjes)
  – kabelinternet (ik heb unlimited data op mijn mobiel)
  – auto (alles op de fiets of met OV)
  – frisdrank (doe mij maar thee, koffie, water)
  – andere ongezonde dingen, zoals chips, chocolade met suiker, etc
  – overbodige verzorgingsproducten

  En vast nog wel meer.
  Eerder kocht ik nog wel eens zo’n kleinverpakking Tony’s in de AH. Simpelweg omdat het goedkoper is dan een grote reep en het toch wel in 1 avond op ging. Dan is zo’n kleintje beter voor mijn portemonnee en voor mijn gezondheid 🙂

 7. Leuk om te lezen! Voor een groot deel een herkenbaar lijstje, maar er zijn ook wel punten waar ik dan weer minder over nadenk. Parkeren is er daar eentje van, maar dat is denk ik ook omdat dat niet zo vaak nodig is voor mij. Woon namelijk in de stad en kan te voet richting het centrum. Merkproducten, kleine verpakkingen en flesjes water koop ik zo goed als nooit! Eten laten bezorgen doe ik dan wel weer af en toe… Maar probeer dat wel wat te beperken haha.

 8. Leuk om te lezen! Voor een groot deel een herkenbaar lijstje, maar er zijn ook wel punten waar ik dan weer minder over nadenk. Parkeren is er daar eentje van, maar dat is denk ik ook omdat dat niet zo vaak nodig is voor mij. Woon namelijk in de stad en kan te voet richting het centrum. Merkproducten, kleine verpakkingen en flesjes water koop ik zo goed als nooit! Eten laten bezorgen doe ik dan wel weer af en toe… Maar probeer dat wel wat te beperken haha.

 9. Leuke blog! Herkenbaar ook. Water koop ik inderdaad ook niet, thuis laten bezorgen doen we ook heel weinig. Sowieso wordt er in ons dorp maar weinig eten thuisbezorgd. Verder koop ik geen tampons of maandverband meer en zo zijn er nog meer dingen.

  Omdat ik eigenlijk superveel te vertellen heb, ben ik een blog aan het schrijven naar aanleiding van deze blog.

 10. Leuke blog!

  Ik herken me ook erg in jouw punten. Iets waar ik ook geen geld meer aan uitgeef, is maandverband/tampons. Ik heb nu 2 jaar geleden een diva cup gekocht en heb nooit meer anders gewild. Goed voor het milieu en ook nog voor je portemonnee.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge