Gelezen: The house we grew up in – Lisa Jewell

| 5 reacties

Zoals ik hier wel vaker heb verkondigd, is Lisa Jewell mijn favoriete auteur. Ik had dus ook veel zin om The house we grew up in te gaan lezen. Deze roman gaat over de familie Bird, die bestaat uit vader Colin, moeder Lorelei, dochters Megan en Bethan en de tweeling Rory en Rhys. Tot zover niets bijzonders, maar je merkt al gauw dat het niet de perfecte familie is die het lijkt. Een schokkende gebeurtenis tijdens Pasen heeft effect gehad op alle gezinsleden.

Recensie The house we grew up in Lisa Jewell

Wat ik zo fijn vind aan de boeken van Lisa Jewell? Naast haar schrijfstijl ben ik enorm jaloers op haar vermogen om hele realistische personages neer te zetten. Ze krijgt het voor elkaar dat je begrip krijgt voor ieder van hen, hoe onbegrijpelijk sommige dingen die ze doen ook lijken. Zo is moeder Lorelei in dit boek een compulsieve hoarder. Hoewel bijna iedereen wel eens een lichte of iets sterkere drang heeft tot het verzamelen en bewaren van onnodige spullen, gaat het bij haar heel ver. De muren van de keuken zijn behangen met kindertekeningen (kunstwerken!), de folies van paaseitjes moeten bewaard worden en op een bepaald moment kan ze haar keuken niet eens meer gebruiken vanwege de hoeveelheid spullen die ze bewaart.

Dat oudste dochter Megan een clean freak wordt, is daarom niet zo verwonderlijk. De rode draad in het verhaal wordt gevormd door Megan die na het overlijden van Lorelei samen met haar dochter Molly terugkeert naar haar ouderlijk huis. Toch leer je de rest van het gezin net zo goed kennen. Je krijgt een kijkje in het hoofd van Lorelei door haar e-mails die ze aan Jim verstuurt. De rest van het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, die steeds inzoomt op verschillende personages én door de tijd heen reist. Klinkt rommelig? Dat is het zeker niet. Ondanks de vele tijdssprongen kun je het verhaal prima blijven volgen.

Book Depository Nederland - The House we grew up in Lisa Jewell

Wat ik ook heel knap vind, is dat Lisa Jewell niet alleen haar personages realistisch maakt, maar ook de meest bizarre gebeurtenissen volkomen logisch laat lijken. Daarnaast ben ik fan van de spanning die ze weet op te bouwen: wat is er precies gebeurd tijdens dat ene Paasweekend? Ik ben geen thrillerlezer, maar dit soort mysteries in romans vind ik heerlijk. The house we grew up in heeft me zeker niet teleurgesteld in dit opzicht: het verhaal greep me vanaf het begin en ik heb van het hele boek genoten.

Benieuwd geworden? Je kunt The house we grew up in o.a. bestellen of aan je wishlist toevoegen op Bol.com.

5 reacties

  1. Heerlijk dat je zo meegesleept kunt worden in een verhaal hè!
    Dina postte onlangs…I woke up like thisMy Profile

  2. Ik hou heel erg van romans waarin je als lezer een mysterie moet zien op te lossen, dus dit boek gaat zeker op mijn wishlist!

  3. Ik ben eigenlijk best nieuwsgierig nu. Ik vind familiegeschiedenissen in een boek ontzettend leuk dus wie weet koop ik hem! Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster Award. Als je wilt kun je hem invullen maar niks is verplicht (:
    Madelon postte onlangs…Verhuizen!My Profile

  4. Cool hoe schrijvers zo’n sterke personages kunnen creëren he 🙂 Konden wij dat maar zo goed! Maar spannende blogposts schrijven is ook een kunst haha. Goed stuk weer.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge