Gelezen: Orphan Train – Christina Baker Kline

| 4 reacties

Een relatie hebben met iemand die ook graag leest heeft zo zijn voordelen. Je begrijpt elkaar en kunt lekker naast elkaar liggen lezen op de bank. Goals! Het betekende helaas ook dat ik de 2 meter aan Billy-boekenkasten in mijn woonkamer niet helemaal voor mezelf kon houden (al heb – en hou! – ik uiteraard meer dan de helft). Toch is ook dat niet per se nadelig, want dat betekent dat je ook in de boekenkast van de ander kan gaan neuzen. Oftewel: je hoeft minder nieuwe boeken te kopen, waardoor je meer geld overhoudt – waar je dan in principe weer méér nieuwe boeken van kunt kopen. Ingewikkeld dit.

Wat ik met deze belachelijk lange intro eigenlijk wilde inleiden, is dat Vriend O. het boek dat in dit artikel centraal staat klaar legde op mijn nachtkastje. Weinig subtiel. Ik was niet direct heel enthousiast, want op de een of andere manier heb ik het idee in mijn hoofd dat ik nooit zo hou van historische boeken. Ook de bizar kleine lettertjes van de paperback die ik las deden me in het begin nogal vloeken, maar al gauw boeide me dat niets meer. Ja, ik heb zeker genoten van Orphan Train van Christina Baker Kline! Benieuwd of dit boek ook wat voor jou is? Lees dan gauw verder!

Recensie Orphan Train Christina Baker Kline, De kindertrein

Recensie Orphan Train Christina Baker Kline

Orphan Train vertelt het verhaal van twee vrouwen: tiener Molly en de 92-jarige Vivian. Ze komen met elkaar in contact via de taakstraf van Molly, die Vivian moet helpen om haar zolder op te ruimen. Op het eerste oog lijken ze niet veel met elkaar gemeen te hebben, maar ze blijken allebei een verleden in pleeggezinnen te hebben. Vivian zat namelijk als jong meisje in een van de zogenoemde orphan trains, die tussen 1854 en 1929 ongeveer 200.000 kinderen vervoerden naar hun nieuwe pleeggezinnen.

In het boek ontdek je samen met Molly het verleden van Vivian, maar leer je beide vrouwen goed kennen. Het boek is spannend, ontroerend, soms schokkend, maar vooral heel mooi. Het enige nadeel vond ik dat je op bepaalde momenten terug kunt redeneren naar het verleden. Vivian werd onder een andere naam geboren, en daardoor weet je op verschillende plekken in het boek dat er nog iets moet gebeuren om haar op de plek te krijgen waar ze zich in het heden bevindt.

Orphan Train sleept je echt mee en verweeft op een heel boeiende manier twee levens in verschillende tijden met elkaar. Ik vind het zeker een aanrader!

Orphan Train is beschikbaar als paperback, hardcover, e-book en luisterboek. Liever de Nederlandse vertaling lezen? Dan vind je ‘m onder de titel De Kindertrein.

4 reacties

  1. Dit klinkt goed. En samen boeken lezen klinkt trouwens ook fantastisch!;)

  2. Hm, je maakt me wel nieuwsgierig hoewel de omschrijving me niet direct aanspreekt.

  3. Ik ga ‘m zeker onthouden. Die lettertjes zet ik wel groter op mijn iPad 😉

  4. Dat klinkt als een mooi boek, ik ga hem onthouden.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge