Gelezen: Harry Potter #7: Harry Potter en de Relieken van de Dood

| 14 reacties

Het is volbracht. De gehele serie Harry Potter voor de eerste keer lezen. Groot fan Vriend O. en ik lazen de boeken samen door het aan elkaar voor te lezen. Of ja, eigenlijk heb ik bijna alles voorgelezen. Het zevende en laatste deel, Harry Potter en de Relieken van de Dood, was nogal een intens boek. Ik heb weer tijdens het lezen bijgehouden wat ik dacht, vond en verwachtte. Bereid je voor op een laaaaange blogpost!

Dit artikel bevat – uiteraard – spoilers. Heb je Harry Potter en de Relieken van de Dood niet gelezen, doe jezelf en mij dan een lol en sla deze blogpost gewoon over.

Recensie Harry Potter en de Relieken van de dood, Harry Potter deel 7

Na hoofdstuk 4 (50/541)

Ik vind het tot nu toe maar een stom boek. En JK Rowling is ook stom. Waar was het nou voor nodig om Hedwig dood te laten gaan? In de vorige boeken zat er veel meer ‘mysterie oplossen’ in en nu is het alleen maar spanning en geweld. Meh. Uiteraard wil ik wel gewoon weten hoe het afloopt, dus ik hoop dat dit boek en ik wat meer een klik gaan krijgen.

En hoe kan het dat Het Nest zo extreem veilig is? Het is toch een enorm logische plek voor Harry om te verblijven?

Na hoofdstuk 7 (103/541)

Die motherfucker van een Schobbejak ook weer, hè. Geef Harry dat zwaard! Ik vermoed dat Harry, Ron en Hermelien alle drie wat krijgen omdat Perkamentus wist dat ze een drie-eenheid zijn. Ik denk dat er ook iets moet gebeuren met de voorwerpen samen. De Snaai opent aan het slot, maar dat zou een slot (kasteel? Zweinstein?) kunnen zijn dat in Hermeliens boek staat oid.

Na hoofdstuk 10 (149/541)

Ooo, arme Knijster! Niet gedacht dat ik die nog aardig zou gaan vinden, maar het blijkt dus gewoon een zielige, mishandelde en geïndoctrineerde huiself die ook niet beter wist. Respect voor Regulus ook! Ik denk dat Knijster ze vanaf nu wel gewoon gaat helpen. En ik weet nu bijna zeker dat ze nog naar Goderics Eind gaan. Het idee zal Harry niet loslaten. Benieuwd wat Belladonna nog te vertellen heeft. Ik geloof trouwens niet dat de negatieve verhalen over Perkamentus waar zijn.

Niet slecht, niet slecht… Alleen had ik natuurlijk geen idee van wat er werkelijk zou gaan gebeuren in Goderics Eind…

Na hoofdstuk 14 (208/541)

Het lijkt wel alsof Harry, Ron en Hermelien in een soort extreme kruising van Hunted en Expeditie Robinson terecht zijn gekomen. Wat zou Voldemort toch nodig hebben van Stavlov? Een gruzielement? En wie is die blonde jongen? Het woord ‘vogel’ werd genoemd: was het Felix de Feniks in een eerder leven? Of een jonge Perkamentus? Misschien had die überhaupt wel zo’n connectie met Felix waardoor zijn veren in de toverstokken iets van Perkamentus in zich dragen… Andere optie: misschien was de jongen wel Regulus.

Ik denk dat ze voor het medaillon misschien wel de Gouden Snaai nodig hebben: ‘ik open aan het slot’. Of zou ‘slot’ duiden op kasteel? In het Engels is het ‘I open at the close’, en een ‘close’ is dan weer een steegje. Ook een locatie dus. En in Edinburgh, een stad waar JK Rowling wel meer inspiratie vandaan haalde, heb je heel wat ‘closes’.

ZO veel voorspellingen en niks dat ook maar in de búúrt komt. Hahaha!

Na hoofdstuk 15 (227/541)

Nou, het schiet niet echt op zo. Waarom gaat die sukkel van een Ron ervandoor? Ik denk dat het zwaard van Goderic Griffoendor in Goderics Eind verstopt is. Logisch qua naam en qua gezamenlijke geschiedenis van Harry en Perkamentus.. O, en ik vind het echt awesome dat Xeno Leeflang zowaar serieuze journalistiek aan het bedrijven is. En natuurlijk Ginny, Marcel en Loena’s actie op Zweinstein!

Ik denk dat Ron trouwens vrij snel met hangende pootjes terug komt. Zijn ouders stonden niet te springen dat ze gingen, maar ik denk dat Molly wel pisnijdig is dat hij Hermelien en Harry heeft achtergelaten. Harry is natuurlijk ook als een zoon voor haar.

Na hoofdstuk 18 (263/541)

Hermelien heeft gelijk en Harry is een irritante puber. Ik denk dat Grindelwald Ariana heeft gedood.

Na hoofdstuk 20 (292/541)

OMFG, de Relieken van de Dood, eindelijk! Zou de hinde een reliek zijn? Daarnaast: het volgende hoofdstuk gaat over drie gebroeders. Is daar een link met de drie-eenheid van Harry, Ron en Hermelien? En misschien is er ook wel een relatie met de drie voorwerpen uit de erfenis van Perkamentus.

Nou, in elk geval een link met één van de drie voorwerpen uit de erfenis. Dat is in elk geval IETS uit al mijn voorspellingen dat nog ergens op sloeg, haha.

Na hoofdstuk 21 (305/541)

Oké, dus Harry heeft de Onzichtbaarheidsmantel al. De Gouden Snaai is rond, en het zwaard langwerpig. Zouden ze zo samen de Relieken van de Dood zijn, waarmee Harry Voldemort kan verslaan? Dat Perkamentus de Zegevlier heeft veroverd van Grindelwald?

Voldemort denkt dat Stavlov de Zegevlier heeft en hij probeert ook de Relieken van de Dood te verzamelen. Waarschijnlijk omdat hij kan voelen dat zijn gruzielementen vernietigd worden, en hij dus weet dat die gezocht worden. Daardoor is hij iets minder onverslaanbaar dan hij denkt, en zoekt hij de Relieken van de Dood ook als bescherming.

Na hoofdstuk 27 (395/541)

Het is zó spannend! Eerst maar over de nieuwe hoofdstuktitel: de vermiste spiegel. Ik denk dat dat gaat over het gruzielement op Zweinstein. De spiegel van Neregeb was mijn eerste ingeving, maar toen bedacht ik: de spiegel die Harry van Sirius kreeg en waarin hij het oog van Perkamentus zag? Verder lijkt het me wel handig als Harry de hulp inroept van Ginny en Marcel, die volgens mij nog op Zweinstein zijn.

De spiegel klopt, Perkamentus klopt, maar ik had uiteraard een andere Perkamentus in gedachten…

Na hoofdstuk 31 (454/541)

Wooow, wat is er al veel gebeurd. Allereerst: arme Fred. Hierover was ik wel al gespoiled door Vriend O. (die Harry Potter-filmpjes had zitten kijken op tv, waardoor ik bij het openen van YouTube een thumbnail van een filmpje over de familie Wemel waar in de titel “Fred’s Death” stond. Daardoor was de schok net wat minder groot, maar het blijft stom. Ik vind het wel heel mooi dat Percy terugkwam, en Marcels oma is episch. Bijna net zo episch als Anderling. Gotta love her.

Oké: voorspellingen. Tuurlijk gaat Harry winnen, maar hoe? Gewoon even zo’n tand in Nagini steken gaat hem niet worden. Voldemort heeft de Zegevlier, hoe gaat Harry die krijgen? En dan is er natuurlijk het derde reliek, de steen. Het zou me niet verbazen als die door Perkamentus vakkundig in de Gouden Snaai is gestopt. En de Gouden Snaai opent aan het slot. De kamer van Perkamentus of iets daarin? En dat Harry Perkamentus dan een soort van tot leven wekt, nadat Voldermort verslagen is. Dat ze nog even kunnen bijkletsen en het verhaal zo echt afgesloten wordt…

Haha, ik had nog steeds geen benul van de werkelijke betekenis van ‘het slot’. Wel goed bedacht dat-ie in de Snaai zat.

Na hoofdstuk 33 (491/541)

Wow. Beetje sprakeloos. Dat Perkamentus’ ‘alsjeblieft’ iets heel anders betekende… En hoe kan Pippeling eigenlijk ooit bij Griffoendor zijn ingedeeld?

Sneep <3 Met terugwerkende kracht heel veel liefde voor zijn personage. Ik verheug me nu al op een re-read met al deze kennis…

Na hoofdstuk 34 (501/541)

Is Harry nou echt dood? 🙁 Wel mooi symbolisch dat hij nou juist Marcel kiest om zijn plek in het drietal op te nemen. Wat me trouwens niet zo handig lijkt, is dat de Relieken van de Dood nu allemaal bij Voldemort liggen… Voorspelling: het zou best kunnen dat Draco straks de goede kant kiest.

Na hoofdstuk 36 (534/541)

Wauw!!! Zo mooi <3

De ontknoping was wel echt heel mooi, al vond ik hem achteraf een beetje kort. En de laatste zin is een beetje kinderlijk.

Na de epiloog

Vriend O. had dit hoofdstuk al onnodig genoemd en dat snap ik helemaal. Klef gedoe. En zoveel kinderen! Maakte dit korte hoofdstukje er niet overzichtelijker op. Waarom is dit middelste kind van Harry zo bijzonder? En waarom is geen van de kinderen naar Fred vernoemd, al was het maar als tweede naam. Net alsof Ginny er als moeder niet toe doet. Tss. En sowieso dat het alleen maar over familie gaat, in plaats van ook hun carrière. Een epiloog kan leuk zijn, maar niet voegt niks toe. Helaas.

Ja, die epiloog vind ik echt een beetje zonde. Het voelt wel gek dat de boeken nu uit zijn, al weet ik dat er nog veel meer te lezen is nu ook het internet voor me open staat. Ik heb – ondanks mijn klachten af en toe – toch erg genoten van boek 7. Een waardige afsluiting van de reeks. Ik zal ongetwijfeld binnenkort meer schrijven over hoe ik terugkijk op de hele serie en Harry Potter-ervaring, maar dit artikel is daar nu al te lang voor, haha.

Wat ik wel nog voor jullie in de aanbieding heb, is het filmpje waarin ik de enveloppen open waarin Vriend O. briefjes had gedaan met terloopse voorspellingen die ik deed…

14 reacties

 1. Heerlijk weer om te lezen (en te zien!). Ik vind Harry Potter helemaal niks, maar jouw recensies erover vind ik wel heel gaaf.

 2. Yes! Hier heb ik echt wel lang op gewacht hihi! Wat leuk dat je ze nu alle zeven hebt gelezen! Heerlijke blog was dit weer met jouw voorspellingen! Stom he? Dat er zo veel goede karakters dood zijn gegaan, Lupos, Fred, Dobby, Hedwig, Sneep, allemaal stuk voor stuk mooie karakters. En gaaf hè dat Sneep de goodguy is? 😉

  Trouwens, je comment over waarom Ginny haar kind niet naar Fred heeft vernoemd: George heeft een van zijn kinderen samen met Angelique Jansen (die ook in het Zwerkbalteam van Griffoendor zat) naar Fred vernoemd. Dat verklaart waarschijnlijk waarom Ginny dit niet heeft gedaan.

  Ik vond het echt heel leuk om je Harry Potter avontuur te volgen Audrey! Zelf ben ik met de boeken en films opgegroeid, maar het is zo leuk om dit door de ogen van een “leek” te bekijken en je voorspellingen te lezen. Jammer dat het nu alweer voorbij is! Ik ben benieuwd naar je algehele Harry Potter ervaring!

 3. Ik vond die epiloog eerst ook niets, maar toen kwam later het boek met het script van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child uit en dan sluit het wel mooi aan. Je leest ook wat voor beroep Harry, Ron en Hermelien hebben.

 4. Ik heb ze allemaal gelezen en kan me nu niet meer voorstellen dat ik dat gedaan heb. Je manier van beschrijven vind ik bijzonder.

 5. Elke keer als ik de boeken zie denk ik weer: Ik moet die boeken ook eens gaan lezen. Ik ben ooit blijven steken bij het tweede deel.

 6. Superleuk om te lezen! Ik ben vanaf mijn 11e opgegroeid met de Harry Potter boeken en keek ieder jaar uit naar het nieuwe boek. Leuk om de voorspellingen te lezen en dan meteen te weten wat er in dat hoofdstuk ging gebeuren, haha!

 7. Harry Potter vind ik zo leuk! Ik ben niet zo van het lezen, maar de films vind ik geweldig! Oh, en de spelletjes! Vroeger speelde ik altijd Harry Potter op de Playstation. Zo leuk!

 8. Ha, wat leuk dat filmpje! Stiekem ook heel leuk om je eens pratend in beeld te zien 🙂 Geeft toch een beeld van de persoon achter de blog – of klinkt dat nu stalkerig? 😉 Echt een origineel idee trouwens om elkaar de boeken voor te lezen! Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een Harry Potter-boek gelezen, maar heb wel de eerste 5 films gezien. Misschien ga ik me er nog eens aan wagen, maar eerst staat de laatste 3 films kijken op de planning.

  • Haha, nee hoor, dat begrijp ik echt helemaal! Vond het bij jou ook leuk om je eens op beeld te zien. De boeken zijn wel echt veel leuker dan de films, hoor!

 9. Ik kwam toevallig op je blog terecht en ik vind het zo leuk om de Harry-Potterboeken eens te lezen uit het perspectief van iemand die ze niet kent! Zelf las ik dit boek toen ik twaalf was (ik was één van de gekken die voor de boekhandel ging kamperen). Voor mij is alles dus ‘gewoon’, maar jouw verwondering over dingen waar ik niet meer bij stilsta vond ik echt leuk om te lezen!

 10. Vet leuk om te lezen! Ik zag eerst de films en las toen pas de boeken en daar heb ik eigenlijk nog steeds spijt van :-/ Lijkt me echt heel tof om de boeken aan elkaar voor te lezen.

 11. Ohhh zo leuk dat je de Harry Potter serie heb gelezen! Zelf heb ik hem zeker al zeven keer gelezen haha!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge