Gelezen: Harry Potter #4: Harry Potter en de Vuurbeker

| 9 reacties

We zijn over de helft! Het vierde deel van Harry Potter (Harry Potter en de Vuurbeker) is uit. Nadat ik eind vorig jaar als eind-twintiger begon aan deel 1 & 2 en daarna ook deel 3 verslond, ben ik helemaal op dreef. Vriend O. waarschuwde me al: vanaf boek 4 begint het eigenlijk allemaal pas écht. En dat heb ik geweten… Wat een spanning, wat een adembenemend verhaal! Lees gauw verder voor mijn volledige recensie.

Je kunt deze blogpost veilig en spoilervrij lezen als je alleen pas de eerste vier boeken van Harry Potter hebt gelezen. Anders moet je nog even wachten en doorlezen.
Harry Potter boeken recensie Harry Potter en de vuurbeker, Harry Potter zonder spoilers

Recensie Harry Potter en de Vuurbeker

Dit vierde deel van de Harry Potter-reeks was echt een rollercoaster. Ik kan niet anders zeggen dan dat JK Rowling mijn verwachtingen keer op keer overtrof. Ik vond het echt verschrikkelijk dat het (voor)lezen zo langzaam ging en had het liefst dag en nacht doorgelezen. Het coole aan dit boek was dat mijn verwachtingen tussendoor nog vrij conservatief waren, gewoon omdat ik geen idee was hoe complex en briljant uitgedacht het in werkelijkheid zou zijn.

Als extra element voor deze recensie heb ik nu tijdens het lezen van het boek op bepaalde momenten mijn gedachten en voorspellingen genoteerd. Kunnen jullie zien of er ook maar íéts van klopte…

Gedachten na het hoofdstuk met de vuurbeker (pagina 207/547)

Ik had wel zo’n vermoeden dat Harry mee zou doen aan het Toverschool Toernooi, want ja: zou anders een beetje vreemd zijn met die titel. ‘Harry Potter en de Vuurbeker waar verder niet zijn naam uitkwam of zo, ok doei’. Iemand anders heeft dus sowieso Harry’s naam in de beker gedaan. Mijn eerste gedachte: is het een van de concurrenten of andere mensen die iets tegen Harry hebben? Het Toverschool Toernooi wordt omschreven als gevaarlijk en de mensen van Klammfels waren bijzonder geïntrigeerd door de aanwezigheid van Harry op Zweinstein. Daarnaast voelen ze nogal Zwadderich-ish/evil aan en hebben ze ’s nachts hun vellen perkament in de vuurbeker gedaan. Van de andere kant: dit zijn dingen die op Klammfels wijzen, dus het is ook weer logisch als het dan juist iemand van Beaubatons is. Of heel iemand anders…

Verder verwacht ik dat Sirius nog wel aan zal komen zetten en een belangrijke rol zal spelen. Hij zei Harry ook dat hij hem op de hoogte moest houden van de gebeurtenissen op Zweinstein. Hagrid & Mallemour is natuurlijk een prachtig liefdesverhaal, die zag ik al aankomen zodra er een reusachtige vrouw uit de koets stapte.

Maarrrr we moeten natuurlijk ook nog iets met het duistere teken en de gebeurtenissen in hoofdstuk 1. Toch Klammfels-lui (Kruml himself? Of die enge directeur? Of Krenck?) die slecht blijken te zijn en Harry uit de weg willen ruimen. En dan de huiselfen en SHIT van Hermelien. Winky moet nog wel terugkomen, anders zou er niet zoveel nadruk op de huiselfen-verhaallijn liggen.

Oké, dat was lang niet slecht, voor die beperkte kennis? Hagrid & Mallemour mocht – vooralsnog – niet zo zijn, en ook de mensen van Klammfels bleken lang niet zo evil als verwacht. Maar met Krenck en Winky had ik wel al iets te pakken van de uitkomst, al had ik daar op dat moment nog geen idee van.

Voorspellingen na hoofdstuk 28: de gekte van Krenck (422/547)

Er ligt veel te veel focus op Krenck als gekke, onbetrouwbare man. Bazuyn is pas raar. Ik denk dat hij niet te vertrouwen is en Harry’s naam in de vuurbeker heeft gedaan. Sluit ook aan bij Winky’s getuigenis. Zij mocht Bazuyn absoluut niet.

Haha, nope. Just nope. Bazuyn had hele andere motieven voor zijn vreemde gedrag.

Misschien draagt Percy wel bij aan Krencks gekte door zijn grote ambitie.

Interessante gedachte, misschien iets voor de volgende boeken. Voor nu – wederom – een dikke faal.

Harry gaat het Toverschool Toernooi winnen. Wellicht is er een gelijkspel. Ik hoop dat Cho Harry daarna ziet staan.

Aaah, zo schattig! Een supernaïeve Harry Potter-lezer die gelooft in vrolijke happy ends.

Komt het nog goed tussen de huiselfen en Hermelien? Ik denk dat Winky en Dobby nog een belangrijke rol gaan spelen in de ontknoping van dit boek en dan zal er ook wel een SHIT-doorbraak zijn.

Geen SHIT-doorbraak, wel een belangrijke rol voor Winky.

Karkarov is gewoon een gekke Bulgaar. Hij heeft iets op zijn arm waarvan Sneep hem zou moeten genezen. Waarschijnlijk heeft dat niks met het verhaal te maken maar is het nog een afleiding van Bazuyn.

Gekke Bulgaar? True that. En o ja, een (ex?-)Dooddoener natuurlijk. Maar die afleidingsmanoeuvre die ik had bedacht in mijn Bazuyn-tunnel slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Wat betreft het Duistere teken en Berta Kriel: beheksen ze het ministerie? Of hebben zij iemand behekst om Harry’s naam in de vuurbeker te doen (Krenck)?

Ook deze voorspelling is niet heel slecht, want het “beheksen” van Krenck senior klopte wel, net als het feit dat er iemand was die onvrijwillig Harry’s naam in de vuurbeker deed. Alleen had ik me het net allemaal íéts te simpel voorgesteld…

Mijn gedachten na de herrijzenis en de kring van Dooddoeners (491/547)

Ik denk dat bij het gevecht zowel Harry als Voldemort overleeft, om verhaaltechnische redenen (nog 3 boeken te gaan en het moet wel spannend blijven!). Mogelijk wordt Harry gered. Iemand op Zweinstein kan natuurlijk de Viavia aanraken. Wellicht is het Sirius, Dolleman of – plottwist – Sneep die hem komt redden en ik sluit niet uit dat iemand zijn leven geeft.

Eh, wat zullen we zeggen: voor de helft goed? Want ze overleefden allebei en die arme Carlo sneuvelde – al was het niet voor Harry. Ik moest trouwens echt enorm janken bij het gedeelte van Perkamentus’ toespraak die over Carlo ging. Zo zielig… En ik ben echt blij dat zijn ouders Harry geloofden.

Dan: de trouwe dienaar op Zweinstein die Voldemort heeft geholpen. Voor de hand ligt Sneep, maar dat is te makkelijk. Andere opties:

 • Professor Zwamdrift (dol op de dood en een van de weinige docenten die niet overduidelijk goed zijn die genoeg voorkomt in het boek)
 • Foppe. Gekke ouwe klopgeest.
 • Rita Pulpers
 • Dolleman of Dobby (hielpen Harry allebei om verder te komen in het toernooi)
 • Fred en George (die het slechte pad opgaan met hun mysterieuze gesprekken over chantage?)
 • Of natuurlijk Bazuyn of Krenck. Alleen zijn die laatste 2 niet per se op Zweinstein, al kan Krenck er natuurlijk wel al die tijd zijn geweest.

Perkamentus of Hagrid is het sowieso niet want dan word ik boos.

Nou, met zo’n lijst aan verdachten is het niet verwonderlijk dat de juiste namen er tussen stonden. Ik blijf erbij dat Professor Zwamdrift ook leuk was geweest, hoor.

Ik had trouwens nog de losse notitie liggen dat ik vermoedde dat Hermelien met Kruml naar het bal zou gaan, omdat hij haar steeds in de bieb zag. Bingo! Als alternatief had ik Dobby in gedachten. Dat had ook best leuk kunnen worden, haha.

Voorspellingen na Harry Potter deel 4

Mijn educated guess is dat Harry het de komende boeken nog wel even volhoudt tegen Voldemort. Ik bedoel: het zou een beetje gek zijn als boek 6 of 7 opeens niet meer over een levende Harry Potter gaan, maar een geest. (Van de andere kant: je weet het maar nooit…) En ja, Voldemort en de Dooddoeners zullen ook nog wel even blijven hangen. Aangezien het laatste hoofdstuk van deel 4 ‘Het begin’ heet, vermoed ik dat de laatste drie boeken helemaal in het teken staan van deze strijd. En dan hebben we natuurlijk ook nog Cornelis Droebel & co, die Team Harry/Perkamentus ongetwijfeld flink dwars gaan zitten.

Wat ik heel frustrerend vond, is dat het nog altijd een groot raadsel is waarom Perkamentus Sneep 100% vertrouwt. En wat ging Sneep doen nadat bleek dat Voldemort was herrezen? Blijkbaar hadden die twee al jaren een draaiboek klaar liggen voor als het zou gebeuren. En dan die kleine triomf die Harry in Perkamentus’ ogen bleek te zien toen hij hoorde dat Voldemort Harry’s bloed had gebruikt. Ik bedoel: WTF? Ik weiger nog steeds te geloven dat Perkamentus slechte bedoelingen heeft, maar dit was wel even raar…

Sneep is een net zo fascinerend personage. Ja, hij is een permanent chagrijnige zak die een hekel heeft aan Harry en die dingen doet die absoluut niet oké zijn. Toch heeft hij in het grote geheel nog niks gedaan om Harry doelbewust echt te schaden.

Ik vermoed dat er op Zweinstein zelf al wat Zwadderaars een soort parttime-Dooddoeners zullen worden. Malfidus, Korzel en Kwast uiteraard, en misschien ook wel die trut van een Patty Park. Of worden er geen vrouwen toegelaten? Maar hoe gaat Perkamentus daar in dat geval mee om? Die wil dat soort lui uiteraard niet op Zweinstein, maar waarschijnlijk is hij wel idealistisch genoeg om te denken dat hij nog wat aan hun denkbeelden kan veranderen. En als hij ze zou willen wegsturen, kan dat dan zomaar? Het Ministerie gaat ze natuurlijk volop onder de loep houden, want the battle is on.

Nog een paar voorspellingen: Madame Mallemour en Fleur Delacour zullen waarschijnlijk wel terug komen. Ik verwacht – en hoop – dat Hermelien de stekker uit S.H.I.T. trekt. Pick your battles, Hermelien, er is wel even meer te doen. De hulp van de huiselfen gaat wellicht nog wel nodig zijn (want er zijn er genoeg die voor Dooddoeners werken of hebben gewerkt), maar laat ze vooral in hun waarde. Kruml mag van mij op zich wel in Bulgarije blijven.

O ja, en dan hebben we natuurlijk ook weer het vraagstuk ‘Wie wordt de nieuwe leraar Verweer tegen de zwarte kunsten?’ Ik vroeg Vriend O. of de naam van diegene al in de boeken is voorgekomen, en hij zei dat er geen antwoord op wilde geven om te voorkomen dat hij mijn gedachten dan wellicht stuurde. Dus ik denk dat dat ‘ja’ betekent… Sneep denk ik niet. Die zal andere prioriteiten hebben. De echte Dwaaloog Dolleman, als hij niet al te getraumatiseerd is? Madame Mallemour misschien, of wellicht Arthur Wemel? Waarschijnlijk kan die op zoek naar een andere baan. Bill of Percy zou ook nog kunnen. Hoewel ik ook niet uitsluit dat Percy aan de kant van Droebel blijft staan omdat het zo’n carrière-pik is. De zaadjes dat hij zich misschien van Team Harry verwijdert zijn ook al geplant.

9 reacties

 1. Heerlijk, jouw enthousiasme over deze boeken. Ik las nog steeds nooit een boek met Harry Potter in de hoofdrol, maar daar gaat verandering in komen. Niet omdat ik denk dat ik het leuk vind, maar omdat ik gewoon wil kunnen zeggen dat ik er één gelezen heb. Ik kreeg de tip om de eerste te downloaden als luisterboek, dus ik denk dat dat ik dat binnenkort maar eens ga doen.

 2. Ik wil van alles zeggen over je voorspellingen, maar ik hou wijselijk mijn mond. Ik kan niks anders zeggen dan: lees snel door, zodat we een keer een hele middag kunnen praten over theorieen en complotten, want een ding durf ik je wel te vertellen. Ook na het laatste boek, blijft zweinstein voor altijd in je gedachten

 3. Ik vind het zo leuk om jouw interpretaties en gedachten te lezen bij de Harry Potter boeken, vooral omdat je ze voor het eerst leest als volwassene. Ik lag in mijn tienertijd nog net niet voor de boekwinkel te kamperen als er een nieuw boek uitkwam. Ik heb op een of andere gekke manier alleen deel 1 niet in de boekenkast staan, dus ik denk dat ik die nog eens ga bestellen.

 4. Wat ontzettend leuk om jouw voorspellingen te lezen! Ik ben Harry Potter-fan sinds eind 2001, dus ik zal niks verklappen.
  Heel veel leesplezier nog!
  Ga je hierna ook de films kijken?

 5. Ik las ooit de eerste twee boeken en ben daarna nooit verder gekomen. Maar het schijnt daarna inderdaad alleen maar beter te worden dus misschien toch nog eens proberen….

 6. Super leuk dat je dit bijhoudt en je voorspellingen ook opschrijft! Leuk om eens vanuit de ogen van iemand te kijken die Harry Potter nog nooit gezien of gelezen heeft. Ik ben al vanaf het begin af aan fan. Mijn moeder las de boeken voor toen ik jong was en toen ik ouder werd, las ik zelf de boeken. Inmiddels heb ik de boeken al meer dan 10 keer gelezen en de films ook al aardig wat keren bekeken. Ik blijf het echt een hele goede reeks vinden. Voor mij is het echt een onderdeel van mijn jeugd! Heel leuk om jouw visie te lezen op de boeken! Ik ben benieuwd wat je van de volgende delen gaat vinden. Vanaf nu gaat het alleen maar spannender worden!

 7. Het is zo lang geleden dat ik alle boeken las. Herken het wel, maar inmiddels is het mijn genre niet meer.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge