De beste chicklit-auteurs van Nederland

| 3 reacties

Al doe ik het de laatste tijd erg weinig: ik hou van lezen! Wat alleen een beetje jammer is, is dat mijn favoriete genre door de grote meute nog altijd zwaar wordt onderschat. Chicklit wordt door veel mensen nog altijd gezien als simpele, voorspelbare verhaaltjes. Ik geef meteen toe: er zijn genoeg slechte, inwisselbare chicklits op de markt, maar er zijn genoeg schrijfsters waarvan ik bij een nieuwe titel al meteen weet: dit wordt genieten. Goed geschreven, mooi uitgewerkte personages, een flinke dosis humor… JA! Ook merk ik dat ik eigenlijk vooral uitkijk naar nieuwe Nederlandse chicklits. Die sluiten nog beter aan bij de belevingswereld van de Nederlandse vrouw, en we hebben ook gewoon écht heel veel schrijftalent in ons kleine landje. Daarom zet ik mijn favoriete Nederlandse chicklit-auteurs graag in het zonnetje. Er een rangorde in aanbrengen vind ik een onmogelijke opgave, dus dat doe ik lekker niet 😉

De beste chicklit-auteurs van Nederland

 

Chantal van Gastel

Chantal is toch wel zo’n beetje de chicklitkoningin van Nederland, met zes romans en één verhalenbundel (binnenkort twee!) op haar naam. Haar laatste boek, Ik wist het, is toch wel mijn favoriet tot nu toe, en misschien wel geen chicklit meer te noemen. Het voldoet aan alle “eisen”, voor zover er harde chicklit-eisen zijn, maar biedt zó veel meer dan een standaardverhaaltje… Daarnaast is haar Zwaar!-trilogie superleuk, en Zoek het maar uit vond ik ook echt briljant. Eigenlijk hou ik dus van al haar boeken, want ook van Geknipt voor jou heb ik enorm genoten 😉

Elsbeth Witt

Het verraderlijke van Nederlandse auteurs is dat ze vaak zó ontzettend leuk zijn op Twitter, dat je je haast schuldig voelt als je hun boek niet zou kopen. Elsbeth is er dus zo eentje: ik volgde haar al voor het eerste deel van Barista! uitkwam en daardoor móést ik haar boek toen wel kopen. En ja, na zo’n cliffhanger als in Koffie verkeerd, moest ik deel 2 wel heel snel bestellen. Zoete inval is ook meteen mijn favoriete deel van de trilogie, want de hoofdpersoon is tof én het boek draait zo’n beetje om taart. Tja, en dan heb je mij, hoor, zeker als je zo’n heerlijk vlotte schrijfstijl hebt als Elsbeth Witt. Je vliegt echt met een glimlach door haar boeken. Haar nieuwe boek, een losstaande roman, verschijnt begin volgend jaar.

Lisette Jonkman

Hoewel alle schrijfsters in dit lijstje de nodige humor in hun boeken verwerken, is Lisette Jonkman toch overduidelijk de allergrappigste chicklit-auteur van Nederland. Haar humor is echt onovertroffen. Dat betekent absoluut niet dat ze zich beperkt tot allerlei grappen en grollen, want in Verslingerd (mijn favoriet so far) liet ze me niet alleen hard lachen, maar ook huilen. Daarnaast geniet ik ook altijd enorm van haar plottwists en verrassingen die je absoluut niet zag aankomen. En als je net zo’n goede schrijver wil worden als Lisette – of gewoon extra wil genieten van haar geweldige schrijfstijl – mag je haar schrijfgids Schrijven kreng! ook absoluut niet missen.

Petra Kruijt

Als je nog steeds denkt dat elke chicklit hetzelfde is en dat het altijd draait om een jonge vrouw die aan de man wil, dan moet je nodig eens een van de boeken van Petra Kruijt lezen. Zij kiest bij elk nieuw boek voor een verrassende nieuwe invalshoek. Laat me jou zijn draait bijvoorbeeld véél meer om de persoonlijke groei van twee zussen dan om hun liefdesleven – de mannen figureren slechts in het boek. En van De Mannenmaker wens ik nog regelmatig dat ik het uitgangspunt had bedacht: een jonge vrouw die het als haar levensmissie ziet om ietwat treurige types klaar te stomen voor een echte relatie. Geen liefde voor haar, maar projecten: na maximaal zes maanden dumpt ze de heren weer. Ook Petra heeft een meer dan fijne schrijfstijl, dus: lees die boeken!

Astrid Harrewijn

 Astrid Harrewijn heeft al een indrukwekkende lijst boeken op haar naam staan, en ik geloof dat ik ze allemaal heb gelezen. Mijn favorieten zijn Luchtkussen en Miss Verstand. Wat ik voornamelijk erg sterk vind aan Astrid, is dat ze in no time een heel levendige situatie kan schetsen met personages die stuk voor stuk leuk en goed uitgediept zijn. Daardoor sleurt ze me elke keer vanaf pagina 1 het verhaal in, en heb ik regelmatig enorme moeite om haar boeken neer te leggen. Wees dus gewaarschuwd en zorg ervoor dat je alleen in een boek van haar begint als je de tijd hebt om ‘m ook meteen uit te lezen 😉

Marcha de Groof

Tussen alle chicklitauteurs met al meerdere boeken op hun naam, wil ik ook heel graag deze schrijfster noemen, die het met alleen haar debuut al voor elkaar heeft gekregen om mijn favorieten-lijstje te halen. Man o man is gewoon een heel goed debuut, en voor mij nog eens extra leuk omdat het zich in Limburg afspeelt. Marcha is ontzettend grappig, heeft een meer dan fijne schrijfstijl en weet allerlei leuke kleinere verhaallijnen in haar boek te verwerken. Ze werkt naast haar drukke baan ook aan boek twee, dus we zullen binnenkort zien of ze geen eendagsvlieg is. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat niet zo is! 😀

Eervolle vermeldingen

Als laatste wil ik nog twee schrijfsters noemen van wie ik de boeken eerder met veel plezier heb gelezen, maar die nu compleet uit de picture verdwenen lijken. Zo genoot ik erg van de diepgang in de boeken van Mariëtte Middelbeek (met Crash en Turbulentie als favorieten), maar de laatste keer dat ik een boek van haar in de boekhandel zag, was het er eentje voor heel jonge meiden. Ik hoop dat ze ook nog een chicklit-comeback maakt! Hetzelfde geldt voor Ilse Spall, van wie het laatste boek al van een aantal jaar geleden dateert. Jammer, want vooral Villa Honeymoon vond ik echt superleuk.

Hou jij ook van chicklit, of juist niet? Wie zijn jouw favoriete auteurs in dit genre?

3 reacties

 1. Leuk om te zien dat jij ook zo graag leest Audrey 🙂
  Ik lees veel, heel veel en ik ben nog lang niet uitgelezen!

  Bedankt voor je leestips!
  Godelieve postte onlangs…Winactie: Win een Logo OntwerpMy Profile

 2. Yay voor chicklittips! Lisette en Chantal ken ik, alles (meerdere keren) gelezen. Loved it! Elsbeth volg ik wel op Twitter maar nooit iets van gelezen, daar moet verandering in komen dus… Van Astrid Harrewijn heb ik laatst Miss Verstand gelezen en die was ok, maar toch minder vond ik. Andere tips kende ik nog niet, ga ik proberen!
  Sheelagh postte onlangs…TRAVEL | Hotel Credible in NijmegenMy Profile

 3. Fijn lijstje! Ik heb eindelijk mijn boekendip doorbroken en heb maar gelijk 4 boeken besteld, waaronder 1 boek van Lisette Jonkman. Zodra die boeken uit zijn, ga ik dit lijstje gebruiken!
  Marlot postte onlangs…Mijn MenukaartMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge