Zuinig of gierig? Over geldwolven en gierigaards

| 18 reacties

Ik vind geld heel interessant en ben dan ook bewust met mijn financiën bezig. Een grote valkuil bij zuinig leven is dat je er makkelijk in kan doorschieten. Maar wat is nou precies het verschil tussen zuinig en gierig? Wanneer ben je gezond bezig met geld en besparen, en wanneer schiet je door en word je een echte geldwolf? Een paar hersenspinsels.
Je financien bijhouden, kasboek bijhouden, inkomsten en uitgaven bijhouden, financien op orde krijgen

Wanneer ben je gierig?

Oké, ik moet iets bekennen. Ik verslind niet alleen blogs over personal finance, maar bevind me ook regelmatig in een obscuur hoekje van het internet. Ik heb het over… het Viva-forum. Het blijft fascinerend hoe er altijd wel ergens een topic van dit forum opduikt, wat je ook googelt.

Maar in dit kader heb ik het over een specifiek topic op het Viva-forum dat echt een guilty pleasure is. Namelijk: het gierige acties-topic. Ik ben echt een pure lurker – ik heb niet eens een account – maar hier geniet ik echt met volle teugen van. Er bestaan inmiddels al meerdere delen met ieder ruim 100 pagina’s (hier is deel 1), dus je kunt wel stellen: gierigheid leeft.

Wat is het verschil tussen zuinig en gierig?

Dit is wat Van Dale erover zegt:

zui·nig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 niet graag geld uitgevendsober levend
2 niet meer gebruikend dan nodig is
3 sneu, teleurgesteld

gie·rig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 niet bereid iets van zijn bezit af te staan

Bij het verschil tussen zuinig en gierig is de kern wat mij betreft dat zuinig zijn iets persoonlijks is dat diverse redenen kan hebben. Sommige mensen hebben geen keus, anderen vinden het gewoon belangrijk om niet te veel geld uit te geven aan dingen die ze niet belangrijk genoeg vinden. Té zuinig zijn kan – al is de grens subjectief – maar dat is vooral vervelend voor jezelf.

Bij gierigheid komt wat mij betreft altijd het sociale aspect erbij kijken. Als je bezoekers per toiletbezoek voorziet van een beperkt aantal velletjes (yep, die staat écht in een van de topics met gierige acties) in plaats van gewoon een rol op te hangen, bier aanlengt met water of op andermans kosten helemaal los gaat met eten en drinken en zelf je beurs altijd gesloten houdt, dan is dat nogal gierig. Gierigheid – of doorgeschoten zuinigheid – is iets waar andere mensen last van (kunnen) hebben en dat daarmee invloed kan hebben op je sociale leven.

Een ongezonde relatie met geld

Ook buiten het Viva-forum stuit ik wel eens op mensen die wat mij betreft niet al te gezond met geld omgaan. En dan niet omdat ze te weinig geld hebben, maar omdat ze wel op een heel vreemde manier naar bepaalde dingen kijken.

Zo las ik eens een blogpost van iemand die de financiële balans van haar housewarming had opgemaakt. Het stuitte haar namelijk tegen de borst dat mensen altijd riepen dat zo’n feestje alleen maar geld kostte, en daar was ze het niet mee eens. Daarom zette ze minutieus haar inkomsten en uitgaven op een rijtje. Compleet inclusief de hoeveelheid pakken sap en borrelnootjes die op waren gegaan. Haar conclusie: zo’n housewarming kan gewoon lonen. En daarom tipte ze laatst ook dat je vooral je verjaardag moest vieren en dan geld moest vragen, want dat was toch weer een mooie gelegenheid om wat extra geld bij elkaar te sprokkelen…

Tja, wat kan ik ervan zeggen. Ieder z’n ding, en ik probeer anderen zo min mogelijk te veroordelen. Je moet je alleen realiseren wat een bepaalde houding ten opzichte van geld je uiteindelijk nou écht kost en oplevert. Ik zou niet ergens op een feestje willen zitten waarbij geld de drijfveer is om het te organiseren.

Wie is hier nou de gierigaard?

Omdat het gewoon té leuk is om te discussiëren over of iets nou gierig, zuinig of gewoon asociaal is, zet ik nog even wat extra voorbeeldsituaties op een rijtje. Uit honderden forumpagina’s haalde ik meer dan genoeg inspiratie:

 1. De man die voor zijn vriendin – die eigenlijk liever wilde douchen – wel even het bad ging laten vollopen. Met een laagje water dat amper tot haar enkels kwam. Mijn verdict: gierig!
 2. Gezellig uit eten gaan met een groepje. Een deel flink aan de wijn en met drie gangen, en een paar kleine eters die het bij twee glazen fris hielden. In dergelijke situaties zijn het toch altijd net iets vaker de mensen die ruimschoots hebben geconsumeerd die voorstellen de rekening gewoon te splitten. Mijn verdict: niet gierig als je aangeeft liever je eigen deel te betalen. Beste oplossing: vooraf aangeven – goede communicatie is hierin zó belangrijk!
 3. Een verjaardag met alleen huismerken voor hapjes en drankjes. Mijn verdict: zuinig en niet gierig. Niks mis mee dus. Tenzij je voor jezelf in de keuken stiekem wel het A-merk inschenkt…
 4. Je geeft iets gratis weg aan iemand. Diegene verkoopt het even later voor een flink bedrag door. Deze situatie komt in véél varianten voorbij en is nogal contextafhankelijk wat mij betreft. Iets van iemand aannemen (of zelfs vragen!) met de intentie om het niet zelf te gebruiken maar direct door te verkopen, is gewoon niet netjes. Iets dat iemand je opdringt maar waar je helemaal niet op zit te wachten doorgeven of doorverkopen, is prima (moet je alleen niet doen met een verlopen cadeaubon oid…). Een krijgertje na gebruik doorgeven of doorverkopen: meestal helemaal prima, maar heel even checken bij de gulle gever voorkomt gedoe.
 5. Bij iemand logeren, je dagenlang laten bedienen alsof je in een hotel bent en op geen enkele manier iets terug doen (cadeautje, boodschappen betalen, trakteren op een etentje)… Het gebeurt echt. Mijn verdict: gierig én asociaal.

In al deze situaties geldt wat mij betreft wel dat je er zelf bij bent en bést een beetje assertief mag zijn. En als je een vrek niet direct durft aan te spreken, dan kun je altijd nog een hint geven via een cadeautje

Heb je zelf wel eens een gierige actie meegemaakt? Ik smul ervan, dus deel je ervaring gerust hier in de reacties.

18 reacties

 1. Hahaha, ik zie het voor me, dat je achter dat forum zit te gniffelen. Ik kom er nooit, maar krijg nu ineens een beetje zin.
  Bij gierig denk ik inderdaad dat anderen er ‘last’ van hebben en dat lijkt me niet goed..

 2. Haha, super mooi dat forum. Ik heb het al jaren niet bekeken, maar een aantal jaar geleden las ik ook wel mee 🙂 Uit eten gaan met een groepje kan inderdaad wel eens lastig zijn, want je wilt ook niet de spelbreker zijn door aan te geven dat je de verdeling niet helemaal eerlijk vindt als er alcohol drinkers / grote eters zijn vs ‘een spa rood volstaat’

 3. Geweldig dat Vivaforum! Ik lees er ook graag, hoor. Ik had vroeger een gierig vriendje. Hij dronk altijd bier als hij ging stappen tot iemand hem een drankje aan bood. Dan dronk-ie ineens bacardi-cola. ‘t Is niks geworden tussen ons.

 4. Goh, ik heb een ex-vriendje van Nicky gedate. Zo’n tiepetje ben ik ook tegen gekomen.

  Dat forum laat ik even links liggen. Dat klinkt te interessant.

 5. Haha ik vind geld ook leuk om over na te denken! Tof om te lezen ook die gierige dingen :p ik laat graag meegenieten – als ik een goede fles wijn heb dan vind ik het leuk als mijn vrienden daarvan kunnen meedrinken. Maar ik ben meestal wel een kleine eter en als dat echt een prijsverschil is dan zeg ik daar ook iets van, dat trek ik mij niet aan eigenlijk. Meestal is het zelfs de andere partij die het voorstel doet

 6. Haha zalig, die situaties! Ik ben niet superzuinig, maar ga wel bewust met geld om. Ik hou bij wat ik uitgeef en zo, maar daar zitten vaak ook wel dure dingen tussen en ik ga ook niet echt winkelen bij de goedkoopste supermarkt haha.

 7. Ik zit te denken maar ik kan gelukkig niets bedenken. Het klinkt niet erg sympathiek, dat gierige gedrag.

 8. Mijn schoonbroer + gezin hebben er wel zo’n handje van weg inderdaad.
  Ze sturen op voorhand lijsten door met de gewenste dure cadeaus voor ‘de kids’ (afschuwelijke term vind ik dat trouwens) hun verjaardag, die wij dan zouden moeten kopen. Maar op het feestje zelf is er voor mij nooit iets te eten ‘want glutenvrij dat is te moeilijk, breng zelf maar wat mee’ …
  De meest verspilde 100 € die we uitgegeven hebben, was ook aan hen. Op hun trouwfeest. In tegenstelling tot vooraf gezegd, heb ik er de hele dag niets! kunnen eten. Maar ook andere mensen die niet op het feest zelf kwamen maar enkel naar de ceremonie, mochten zonder natje en droogje naar huis nadat ze hun enveloppe met geld afgegeven hadden.
  Tja, ik zou me dood schamen als ik me zo zou gedragen. Als je een feest(je) wil geven, dan doe je het goed toch? En nee, dat hoeven geen dure merken te zijn, maar gewoon genoeg en voor iedereen.

 9. Ik sta daar eigenlijk nooit zo bij stil en merk dat ik gelukkig weinig mensen in mijn omgeving met met deze trekjes…

 10. Mensen zouden mij zuinig en zelfs gierig kunnen vinden. Alleen vinden mensen niets van me. Ze hebben geen weet hoe ik mijn uitgaves verdeel. Mijn zuinigheid is een bijwerking van m’n milieubewustzijn. Zo gooi ik water bij de suikervrije sinas van de Jumbo. Het spul is al goedkoop van zichzelf, maar ik vind alle suikervrije frisdranken overdreven zoet en daarom gaat er water bij. Scheelt dus flessentransport. Bij visite gooi ik er geen water bij. Maar voor het milieu zet dit weinig zoden aan de dijk. Dan helpt het meer dat ik geen auto rij en als het even kan niet bij iemand in de auto meerij. Hou ik ook belachelijk veel geld aan over.

  Ik vermoed overigens dat mannen en vrouwen op verschillende items zuinig zijn. Zo vermoed ik dat een man zijn kleding minder vaak vervangt, maar dan weer meer geld uitgeven aan elektronische hulpmiddelen of een racefiets.

 11. Oh dat forum ja haha, je komt de gekste dingen tegen! Ik vind het persoonlijk nogal een afknapper als iemand erg gierig is.

 12. Ik kan me herinneren dat ik dat topic ooit ook ergens voorbij zag komen, met daarin iemand die toiletpapier van haar werk meenam (steelt dus eigenlijk). Ik ga zelf wel bewust met mijn geld om. Maar ik vind het niet erg om de rekening te splitten, ookal heb ik zelf iets minder uitgegeven. Als anderen goedkoper hebben gegeten/geen alcohol drinken/… dan bied ik eigenlijk wel altijd aan om het te berekenen. Je kan niet in iemands portemonnee kijken.

 13. Hooo ik ga dat forum eens checken! 😀 Haha. Ik ben niet gierig (misschien soms wel wat op mijn spullen, dat ik niet graag bepaalde dingen uitleen aan andere mensen bijvoorbeeld) maar soms wel zuinig.
  Ik had ooit een klasgenoot waar ik samen mee naar en van school ging en ze zei eens: “Hé, gaan WE een tijdschrift kopen voor in de les?” Oké goed, lopen we de krantenwinkel in, betaal ik mijn tijdschrift al en blijkt dan dat zij niets koopt. Ze gaat dat van mij wel lezen als ik klaar ben… Oh dat vond ik echt zo’n flauwe streek hé! En oké, het gaat maar om drie euro ofzo maar toch.

 14. Leuk artikel! En fascinerend ja hoe sommige mensen ermee omgaan. Ik vind opzich dat iedereen zelf moet weten wat hij doet, maar ken ook mensen die doen alsof ze juist totaal niet gierig zijn, maar dat dus wel zijn. Bijvoorbeeld op het feestje vn mijn zoontje roepen dat ze zo’n groot en duur cadeau hebben gekocht tegen alle gasten (waarom moet je dat überhaupt zeggen) en toen bleek het een autootje van de Action van paar euro. Prima hoor, mijn zoon is er superblij mee, maar ze riepen het echt overdreven vaak.
  Qua etentjes vind ik het fijn als er wel even erkent wordt dat een deel bijv veel dure drankjes op heeft vs andere alleen Spa rood. Zelf drink ik nooit alcohol, dus zou ik vaak goedkoper uit zijn als ik alleen mijn deel betaal. Het ligt voor mij echter aan de groep (hoe goed ken ik ze, doen we dit vaker etc) en hoe mensen ermee omgaan. Als mensen juist doen alsof het heel normaal is en er niet bij stil staan dat er een groot verschil zit tussen bepaalde drankjes, dan zeg ik er zelf wel wat van! Maar gelukkig zou dat bij mijn vriendinnen niet snel voorkomen, eerder collega’s ofzo!

 15. Natuurlijk mag ik niet oordelen, maar wauw, dat verhaal van de housewarming, zo ben ik in ieder geval zelf totaal niet!
  Nee, ik ben eerder vrijgevig dan gierig. Trakteer graag vrienden of familie op een lunch of iets dergelijks.

 16. Ik ging ooit met iemand om die niet meer belde toen ik het financieel even niet meer zo ruim had, pas later realiseerde ik me dat ze gewoon niet met het geld van d’r vent om kon gaan. De ene maand een tv van 1300 euro kopen en de reeds geplande operatie van de maand erna in delen want geen geld, moeten betalen.

  Ik zou het niet fair vinden wanneer ik iets weggeef omdat iemand dat keigraag wil hebben, en het vervolgens verkoopt. Dat kan ik zelf ook wel.

  Qua etentjes, ik hou er al niet van en omdat ik geen voorafjes wil en geen alcohol drink, betaal ik alleen voor mijn deel. Dan ben ik maar gierig, maar als ik zie wat sommige mensen drinken en eten dan vraag ik em af of ze thuis niks krijgen.

  Ik leen overigens nooit iets uit, ik heb daar al te vaak spijt van gekregen. Ik geef het dan nog liever weg als ik het kan missen. Maar serieus dvd boxen met kringen, boeken waar de rug vanaf is en dan ook nog zeuren om het terug te krijgen hè. Ik heb op dit moment nog kasten vanuit mijn vorige huisje op zolder omdat ik die liever weggeef aan iemand dan dat zo’n hebberige hufter op Marktplaats er een paar tientjes voor wil geven.

  Leuk topic!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge