Wat kosten boodschappen voor 2 personen? Ons boodschappenbudget per maand!

| 14 reacties

Wat is een normaal bedrag voor boodschappen per week of maand? Dat is en blijft een ingewikkelde vraag. Het hangt natuurlijk helemaal af van je situatie: een alleenstaande zestiger geeft minder uit dan een gezin met drie pubers, en als je vanwege je gezondheid een (duur) dieet moet volgen, ben je ook meer geld kwijt. Het NIBUD geeft wel een tabel met de minimale kosten voor voeding per dag voor verschillende leeftijdscategorieën, maar daarmee komen mijn vriend en ik uit op zo’n 385 euro per maand. Dat is een bedrag waar we bij lange na niet aan komen. In de maand augustus hield ik niet alleen bij wat we aan boodschappen besteedden, maar ook hoe dat verdeeld is over de verschillende categorieën.

Even vooraf

Mijn huishouden bestaat uit mijn vriend en mezelf: twee bijna-dertigers (OMFG!). We zijn rasechte flexitariërs: we hebben de vleesvervangers omarmd en eten nog maar weinig vlees. Vis proberen we eens per week te eten, en vlees komt hier niet eens meer elke week op tafel. We eten vrij gezond, maar zeker ik hou ook heel erg van snoepen en snacken.

Ik hou mijn uitgaven sinds het begin van dit jaar exact bij, en daardoor weet ik dat we gemiddeld €257,70 per maand uitgeven aan boodschappen. In de maand augustus was dat iets meer: €269,80 om precies te zijn. We aten de afgelopen maand twee keer niet thuis (niet meegerekend in dit budget); mijn ouders kwamen wel een keertje bij ons eten en we aten regelmatig groenten uit de kas van mijn vader (gratis sperziebonen en tomaten, hoera!). Ik vermoed dat onze uitgaven deze maand toch wat hoger waren dan gemiddeld doordat we flink wat vleesvervangers hebben ingeslagen toen deze in de aanbieding waren.

Budgetsupermarkt versus luxere winkels: waar doen we onze boodschappen?

Ik heb ook bijgehouden welk bedrag we per supermarkt uitgaven:

 • Plus: €108,35
 • Lidl: €112,45
 • Coop: €26,97
 • Aldi: €17,11
 • Daarnaast besteedde ik € 7,50 aan eieren van de boer. Lekker vers, extra smaakvol en ook nog eens beter uit duurzaamheidsoogpunt!

Een van de duurdere supermarkten uit dit lijstje is de enige supermarkt die in ons dorp te vinden is. Daar halen we onder andere ons brood – niet superduur, maar vanwege de smaak ook niet het allergoedkoopste – en het blijft ook wel handig om er regelmatig verse groenten en fruit te halen. De Lidl ligt op de route van mijn werk naar huis, dus daar ga ik elke week even langs. De andere supermarkten bezoeken we als er goede aanbiedingen zijn en/of ze op de route liggen. Dat laatste is helaas bijna nooit het geval bij AH.

Boodschappenbudget: uitgaven per categorie

In het onderstaande overzicht kun je zien hoeveel we besteedden per categorie (klik op de afbeelding om ‘m te vergroten).boodschappen

 • Brood & broodjes: €29,67
  Best netjes, al zeg ik het zelf! Naast de standaard (bruine) broden die we hier dagelijks eten, zaten hier een paar keer harde broodjes voor de lunch bij. Ook eten we af en toe een volkoren/meergranen stokbrood bij het avondeten, of harde broodjes of Turks brood met burgers en groenten erop.
 • Zuivel: €47,84
  Deze post bestaat hoofdzakelijk uit (Griekse) yoghurt, eieren, melk en kaas. Vooral van die laatste twee is Vriend O. echt grootverbruiker. Zelf drink ik bijna altijd water, en ik heb nog wat flessen en pakken fris en sap staan van mijn housewarming. Die was vorig jaar… Weten jullie direct hoe weinig er hier doorheen gaat!
 • Broodbeleg & ontbijt/lunch overig: €8,80
  De blokken kaas van mijn vriend horen hier dus niet meer bij, waardoor dit bedrag lekker laag blijft. Hier vallen o.a. beschuiten, halvarine en wat broodbeleg voor mij (hagelslag, sandwich spread en soms chocopasta) onder.
 • Fruit: €47,96
  We zijn echte fruit-eters, dus ook dit is een flink bedrag. Mijn vriend eet het hele jaar door peren alsof zijn leven er vanaf hangt, haha. Verder kopen we veel seizoensfruit uit de aanbieding. Ik heb dus gesmuld van watermeloen (pitloze watermeloenen, wat een uitvinding!), nectarines, mango, aardbeien, blauwe bessen en ananas.
 • Groenten: €31,49
  Ik had echt verwacht dat dit meer zou zijn! Hoewel, als ik erover nadenk: broccoli, courgette en wortels zijn bijvoorbeeld dingen die we vaak eten hier, en die kosten standaard veel minder dan een euro. Ook uien zijn natuurlijk heel goedkoop. De boontjes en tomaten waren natuurlijk gratis, dus dat scheelt ook flink. Paprika’s, die we ook regelmatig eten, zijn helaas doorgaans wel wat duurder.
 • Vlees, vis en vleesvervangers: €63,69
  De grootste kostenpost van deze maand – bijna een kwart van ons budget ging hieraan op. Ik denk dat minstens 80% hiervan bestond uit vleesvervangers die we met korting scoorden. Onze vriezer ligt weer helemaal vol!
 • Aardappels, pasta, rijst e.d.: €12,62
  In de categorie ‘koolhydraten voor het avondeten’ komen we toch vaak uit bij de good old aardappels, al eten we ook altijd twee dagen in de week volkoren penne (die van de Lidl is helemaal prima). Helaas houdt mijn vriend niet van rijst – gelukkig houdt hij wel van risotto en couscous op z’n tijd.
 • Avondeten overig: €8,33
  In deze categorie vallen dingen als chilisaus, augurken (zelfgemaakte sausjes!) en crème fraîche, om maar wat te noemen. Geen schokkend hoge uitgaven dus!
 • Snoep & snacks: €11,83
  Mijn voorraad ribbelchips van de Lidl moest weer worden aangevuld, net als wat koekjes en chocola. Ik sta mezelf toe om elke avond wat lekkers uit mijn voorraadkast te halen. O, en hieronder viel ook een andere verslaving van mij: pepermuntjes.
 • Koopzegels/huishoudelijk/overig: €7,57
  Ook dit is een laag bedragje. Naast de koopzegels van de Plus (50% rendement!) vielen onder de overige uitgaven deze keer kruiden die ik nog niet had, plus wat bakspullen. Huishoudelijke uitgaven waren er niet veel in augustus: wattenstaafjes en douchegel. Die dingen nemen we trouwens vaak ook mee bij Action of Kruidvat, en dan zet ik ze onder een andere post in mijn uitgaven. Wc-papier hadden we eind juli nog groot ingeslagen in de aanbieding, dus daar kunnen we voorlopig mee vooruit.

Ik vond het leuk om eens wat uitgebreider te kijken naar hoe we ons boodschappenbudget uitgeven, maar wát een pokkenwerk om al die bonnetjes uit te zoeken, haha. Gelukkig ben ik tevreden met het bedrag dat we per maand spenderen en geven we weinig geld uit aan luxe of onnodige producten. Het scheelt ook flink dat we vrijwel nooit frisdrank of sap drinken en er ook geen (dure) koffiemachine staat te ronken hier.

Weet jij hoeveel je besteedt aan boodschappen? Ben je er blij mee of vind je dat het beter zou kunnen?

14 reacties

 1. Interessante post. Ik houd al sinds ik op mezelf woon (ruim zeven jaar, whoa!) keurig een kasboek bij. De weekboodschappen doe ik heel goedkoop. Ik verbaas me er wel iedere keer over hoe duur kaas en aardappels zijn. En eerlijk? Het is eigenlijk best bizar dat een grote zak chips minder kost dan een paar appels. Niet dat ik de appels daarom laat liggen, maar ik denk dan: Stel dat je echt iedere cent om moet draaien, dan stimuleert dat toch niet om gezond te eten?
  Sinds kort pin ik elke week vijftig euro en daar ‘doe ik het mee’. Ik koop daar dan geen kleding en benzine van, maar de rest allemaal wel. Het verbaast me hoe ‘makkelijk’ dat voor mij als alleenstaande eigenlijk is.

  • Heerlijk lijkt me dat, om terug te kunnen kijken in zo’n lange kasboekhistorie! Je doet het inderdaad netjes.

   Over die prijsverschillen verbaas ik me inderdaad ook regelmatig, ja. Dat zou toch beter moeten kunnen.

 2. Wat onwijs handig dat jullie het zo precies bijhouden, zo weet je precies waar je geld heengaat.

 3. Wij eten warm op het werk voor 3 à 4 euro… geen geld! Nu we 4 weken in verlof geweest zijn valt het mij enorm op dat zelf boodschappen doen en koken duur kan zijn. Zeker als je elke dag vers wilt eten. Fruit en andere extra’s niet meegerekend. Gelukkig zijn er geregeld acties bij ons in het warenhuis (bv vlees 1+1) die het toch iets minder duur maken 🙂

 4. Wij geven rond de 70,- per week uit aan een gezin met 4 personen.

 5. Wauw, supergoed dat je het bijhoudt. Ik hou net bij hoeveel geld ik aan boodschappen uitgeef. En dat is helaas best veel. Ik probeer er echt op te letten, maar ik moet glutenvrij, lactosebeperkt en sojavrij eten, dus dat maakt het niet direct goedkoper. Gelukkig lust ik graag komkommers en die zijn niet zo duur 😉 Maar een mens wil ook afwisseling in z’n leven 😉

 6. Ik ben gemiddeld € 385 per maand kwijt aan de boodschappen voor Zoon (25), zijn lintworm en mijzelf.
  In dit bedrag zitten ook zaken als wc-papier, shampoo, zeep, schoonmaakmiddelen, wasmiddel. Vooral dat laatste (ik gebruik Seepje wasnoten) tikt aan.
  Verder mag ik geen gluten hebben, en hoewel er tegenwoordig heel veel glutenvrij spul op de markt is, hangt er een prijskaartje aan. Een half broodje glutenvrij kost tegenwoordig tussen de €3 en €4.
  Ondanks dat zit ik dus redelijk rond het door Nibud bedachte bedrag. Daar ben ik tevreden mee.

 7. Wauw, wat houd je dat allemaal super netjes bij! Doe ik absoluut niet. In mn eentje ben ik ook lang niet zoveel geld kwijt. Volgens de website zou ik 202 euro kwijt zijn. Nou dat valt heel erg mee. Maar ligt er ook aan of ik hongerig in de supermarkt sta of niet

  Bettie

 8. Sjemig, wat heb je dat uitgebreid bijgehouden. Ik denk dat we maandelijks toch wel minstens € 500,= aan boodschappen doen. Altijd bij Jumbo en de plaatselijke bakker.

 9. Wauw, die uitgaven per categorie vind ik echt next level haha. Ik weet van mezelf dat ik best veel geld uitgeef aan boodschappen – als alleenstaande makkelijk 200 euro per maand. Gezond eten kost best wel wat vind ik, ik wil altijd aardbeien en frambozen bij mijn ontbijt en dat tikt wel aan haha. Ook noten en zaden, daar kom ik wel even mee toe maar is toch direct een grote hap uit mijn budget 🙁 en aan lekkere chocolade geef ik ook best wel wat uit haha.

 10. Interessant inkijkje in jullie keuzes, knap dat je het zo gestructureerd bijhoudt. Ik denk dat wij wel in de buurt komen van het budget dat jij noemt van het NIBUD. Wij kopen zoveel mogelijk bio, inclusief schoonmaakmiddelen en wasmiddel. Dat is duurder, maar een bewuste keuze. Dat ik geen vlees meer eet scheelt wel iets en fruit eten we beiden veel gratis via ons werk. Maar we kopen altijd wel iets van fruit voor thuis. Hoewel ik soms denk ‘dit moet goedkoper kunnen’ zijn we over het algemeen tevreden.

 11. Voor voedsel, drank, snacks, wasmiddelen e.d. geef ik gemiddeld 6 euro per dag uit. (183 per maand). Als 1 persoon heb je per persoon wat hogere kosten. Ik hou dat dagelijks niet bij, maar zie het aan het bedrag dat ik circa 2 maandelijkse van m’n spaar- naar m’n lopende rekening overmaak. In voedsel zitten ook m’n ‘kookstarters’ van de Indonees, Chinees, Vietnamees en visboer. Koop ook regelmatig kant- en klaarmaaltijden/salades.

  Ik hou wel bij wat ik eet, maar dat is meer voor m’n gezondheid. Daar staan geen prijzen bij. Gisteren was de hoofdmaaltijd Hema-Lasagne (1,65) met ui (0,25), paprika (0,30) en magere knakworstjes (0,30). Voor ontbijt/koffie geef ik gemiddeld 1 euro uit en over de dag komt er 1,5 euro aan overige eet en drinkwaar bij. Bijelkaar zat ik met 5,0 euro net onder m’n gemiddelde.

 12. Wij geven € 500,- per maand aan boodschappen uit. Ik vond dat wel netjes maar het is dus best veel voor twee volwassenen. Maar we doen ook best luxe, hoor. Dure kaas (Old Amsterdam, katsjing!), dure koffie. Voorgesneden blokjes kaas voor bij een drankje. En dat drankje natuurlijk. Zolang het kan, vind ik het niet zo’n punt. Goed om te weten dat we altijd nog flink kunnen bezuinigen. 😉

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge