Hoe lang doe je over het maken van een blogpost? Mijn ervaring!

| 22 reacties

Een tijdje geleden slingerde Ben van Blogtrommel een poll op Twitter: hoe lang besteed je als blogger aan het maken van één blogpost? Het antwoord (het verschilt per blogpost, maar de meeste bloggers doen er gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur over) gebruikte hij voor zijn 10 tips om tijd te besparen als blogger. Bens vraag inspireerde me om te schrijven over hoe lang het schrijven van een blogpost bij mij nou gemiddeld duurt. Bij dezen! Ik neem je mee in hoe ik het schrijven van een blogpost meestal aanpak.

Hoe lang doe je over het maken van een blogpost?

Als omniblogger schrijf ik over heel veel verschillende dingen. Eten, boeken, plogs, taal, persoonlijke blogs, lijstjes, tips… Een blogpost hier kan echt o-ve-ral over gaan. Een doorsnee blogpost bestaat voor mij dan ook niet. Een van de grote voordelen van bloggen zonder niche is wat mij betreft wel dat mijn eigen wensen en voorkeuren altijd leidend zijn. Ik hoef niet een bepaald aantal boeken te lezen of tig nieuwe recepten uit te proberen in een week, maar kan gewoon doen wat ik leuk vind en erover schrijven als ik dat wil.

Dat maakt de voorbereiding van bijvoorbeeld een recept-blogpost al veel makkelijker. Eten moet je toch elke dag – en ik vind het leuk om daar in het weekend ook de tijd voor te nemen – en dus zie ik het (voor)bereiden van een recept niet als een opgave. Bakken doe ik ook alleen als ik daar zin in heb, of een goed idee of een mooie aanleiding heb om andere mensen vol te proppen met de resultaten.

Als ik mijn blogtijd-klok écht zou moeten aanzetten op het moment dat de voorbereidingen beginnen, dan zou ik héél lang besteden aan dat soort posts. Ik ben daarom ook blij dat ik geen foodblog heb, want ik weet bijvoorbeeld dat Laura (van Laura’s Bakery) recepten bijna nooit vaker dan die ene keer voor haar blog maakt. Superzonde!

Ik zie het schrijven van recept-artikelen (mits ze niet al te ingewikkeld zijn) of boekrecensies dan vaak juist als “snelle artikelen” om te schrijven. Juist omdat het voorwerk al is gedaan, hoef ik bij het schrijven doorgaans niet al te diep meer na te denken.

Blogposts schrijven in mijn hoofd – en laten sudderen

Het grootste deel van een blog schrijven doe ik niet op mijn laptop. Ook niet op mijn telefoon trouwens, of iets anders met een toetsenbord. Nee, de meeste – soms ook ellenlange – artikelen schrijf ik vooral in mijn hoofd. Terwijl ik wandel, in de auto zit of tv kijk, staan mijn gedachten eigenlijk bijna nooit stil. Als er eenmaal een idee in mijn hoofd zit, gaat mijn brein er meestal direct op volle toeren mee aan de slag. Omdat ik meestal alleen in het weekend blog, kan een artikel dan ook direct even lekker “sudderen in mijn brein”, zoals ik het noem. Dat zorgt ervoor dat, als ik eenmaal achter mijn computer zit, ik meestal als een bezetene zit te typen omdat mijn blogpost eigenlijk al klaar is, maar ik hem alleen nog maar even hoef te typen, haha.

Lijstjes met inspiratie

Je kunt je vast wel voorstellen dat ik ook af en toe een idee kwijt ben. Daarom maak ik vaak notities in mijn telefoon met een onderwerp, en in het geval van een lange post of lijstjes-post ook alvast met wat steekwoorden voor de inhoud. Daarnaast heb ik in OneDrive ook een Excel-bestand met allerlei ideeën voor blogposts. Daar staan er op dit moment nog 40+ in. Nee, ik hoef niet bang te zijn dat ik voorlopig zonder inspiratie kom te zitten…

Foto’s of niet?

Sommige bloggers zweren erbij: elke blogpost moet een afbeelding hebben. Ik ben minder streng voor mezelf (en, niet geheel onbelangrijk: ik heb een lay-out die het toelaat) en voeg lang niet altijd beeld toe bij een blogpost. Wel steeds vaker trouwens , maar ik ga mezelf niet vervelen met ellenlange zoektochten naar geschikt beeld als ik niet direct iets kan verzinnen.

Als ik wel foto’s wil gebruiken voor een blogpost (zoals bij mijn WIDM-recaps, plogs of recepten), dan slurpt dat ook direct de nodige tijd op. Ik maak vaak véél te veel foto’s, en het uitzoeken en bewerken kost dan de nodige tijd. Bij de WIDM-gifjes duurt het uiteraard nog een stuk langer.

Artikelen nalezen

Ik ben een taalfreak en vind het daarom belangrijk dat er geen taal- en spelfouten in mijn artikelen staan. Een tikfout kan gebeuren en vind ik minder erg, maar ook die haal ik er graag vooraf uit. Voordat ik een blogpost inplan – ik publiceer ze bijna nooit direct – lees ik ‘m daarom vrijwel altijd even na. Daarnaast lees ik mijn eigen blogpost ook vaak nog even als-ie net gepubliceerd is, omdat ik er dan weer met een frissere blik naar kan kijken.

Hoe lang duurt het schrijven van een blogpost nou?

Het lange antwoord heb je hierboven kunnen lezen: dat ligt aan heel wat factoren en verschilt daardoor sterk. Als ik alle tijd die ik tussendoor en (deels) onbewust aan mijn blog besteed meetel, dan is het minimaal een volwaardige parttime-baan van een uur of twintig per week – in mijn geval dus slechts voor twee artikelen.

Qua meer “pure” blogtijd op mijn laptop schat ik in dat ik aan blogposts waarbij ik meer dan één beeld nodig heb zeker 3 of 4 uur besteed, en aan snelle artikelen vaak nog geen uur. Een voorbeeldje: deze blogpost draaide ik nog geen drie kwartier in elkaar.

Medebloggers: hoe lang doen jullie over het schrijven van een blogpost?

22 reacties

 1. Heel verschillend. De ene keer doe ik er 1 uurtje over, de andere keer wel 2 a 3 uur. Ik ben nu bezig om steeds aantekeningen te maken en dat helpt enorm. Omdat ik niet alleen van te voren ideeen opschrijf, maar ook stukjes die erin moeten komen, lukt het me om sneller een blog te schrijven. Nu dit systeem vol zien te houden, want het bevalt erg goed!

 2. Wisselend, maar net als jij ontstaan blogs in mijn hoofd. Als ik eenmaal ga zitten, rammel ik in twintig minuten het verhaal eruit. Dan inplannen en inderdaad nog eens overlezen voor publicatie en nog wat dingen verbeteren/schrappen/aanpassen. Als ik een boek lees, zie ik dat niet als tijd die ik besteed aan mijn blog en dan is zo’n blog echt zo getikt. Dus tja, geen standaardblogger, want heel snel klaar. Met met controleren, foto’s uitzoeken en tekst maken voor Instagram erbij kom ik toch denk ik wel op een uurtje per blog.

 3. Ook bij mij verschilt het. Sommige blogs heb ik ook in een half uurtje geschreven; of omdat het een eenvoudige blog is, of omdat het onderwerp al zo in mijn hoofd zit. Ik maak een blog vaak wel in 1 à 2 keer, soms meer. Dan schrijf ik eerst een idee op en de titel en soms al een alinea (vaak op een dag dat ik meerdere ideeën op schrijf) en ga er dan een volgende keer mee verder. Gemiddeld doe ik denk ik 1 à 2 uur over het schrijven van een blog, met een enkele uitzondering van 3 uur als ik veel dingen moet opzoeken.

 4. Bloggen is voor mij een hobby en doe ik dus niet tegen de klok. Met iets rondlopen is heel herkenbaar, maar dat doe ik ook met dingen die ik op een dag van plan ben. Als het echt iets is om over te bloggen dan maak ik een bijpassende foto. Dan kan ik m’n hoofd voor iets anders gebruiken en bij het zien van de foto komt het blogidee zo bij me terug. Ben ook min of meer een beelddenker. Sommige berichten zijn in 10 minten klaar en gepubliceerd (werk op een laptop en gebruik kladblok). Het meeste tijd neemt nazoeken. Ik heb een idee, maar wil geen onzin uitkramen en zoek dus zaken na, bijvoorbeeld op wikipedia en/of overheidsites. Kan ook lang zoeken naar een foto die ik ooit heb gemaakt. Bloggen neemt bij mij meer tijd dan eten halen en koken (ca. 20 minuten per dag). Maar het neemt dan weer minder dan andere blogs bezoeken, daar lezen en soms reageren.

 5. Bij mij is dat ook heel verschillend. Sommige posts zijn op een half uur gepiept, voor andere duurt het een eeuwigheid. Dat heeft er ook mee te maken dat ik vaak posts begin en dan een paar dagen later nog een stukje schrijf en dan wat later nog een stukje 🙂
  Het maakt me ook niet zo uit eigenlijk, ik ben er totaal niet mee bezig met hoe lang ik er over doe.

 6. Hm, niet zo lang, hoor. Ik doe hetzelfde als jij. De tekst zit vaak al in mijn hoofd. Dus ik hoef ‘m inderdaad alleen nog maar te typen en dat probeer ik wel foutloos te doen dus ik lees ‘m inderdaad altijd na. Ik vind alleen dat ik altijd van die enorme lappen tekst schrijf. Dus ik probeer de boel altijd wel in te korten (wat noot lukt). En ik ben vrij makkelijk. Weet ik niks, dan blog ik niet. En foto’s maak ik zelf of haal ik uit mijn eigen foto-archief. Lekker simpel. Ik denk dat mijn weblog me ongeveer drie uur per week kost.

 7. Je hebt een goed artikel geschreven en dit is bij mij heel verschillend, de ene keer 20 minuten en de andere keer 1,5 uur!

 8. Ik ben pas net begonnen met bloggen en ik ben nog een beetje op zoek naar mijn eigen schrijfstijl. De tekst zelf staat vaak binnen 30 minuten op papier. Maar hierna begint de drama voor mij: welke afbeelding wil ik als thumbnail? Welke afbeeldingen zijn nog meer leuk om te verwerken in het artikel? Kloppen de zinnen wel? Staan er veel Engelse woorden in de tekst? Hier ben ik momenteel ontzettend veel tijd aan kwijt. Ik denk ook dat dit een kwestie is van ‘oefenen’ en mijn eigen draai vinden tijdens het schrijven. Wel leuk om te lezen hoe bij jou het schrijfproces verloopt!

 9. Ik vind foto’s juist wel heel belangrijk. Ik ben een trage lezer (haha) en daarom vind ik het wel fijn om afbeeldingen te zien. Maakt het voor mij levendiger. Maar ik zou wel wat meer aandacht moeten besteden aan zinsopbouw en spelling. Daarin schiet ik echt te kort.

 10. Leuk om te lezen hoe jij hierin staat. Ikzelf vind foto’s een belangrijk onderdeel en kan hier dan ook redelijk wat tijd aan besteden. Niet alleen met het bedenken en het maken ervan, maar ook zeker met de nabewerking. Al met al gaat er ook bij mij al gauw 2 à 3 uur in een artikel zitten. Maar ik doe het graag, haha.

 11. Heel interessant bericht. Ook ik kan hele verhalen al in mijn hoofd hebben, maar vergeet ze meestal “te downloaden”. Dat is me dan te veel moeite. Maar omdat ik begrepen heb, dat je alleen zo ook werkelijk iets kunt produceren, probeer ik het nu trouw te doen. Ook probeer ik notities te maken, maar dat lukt nog niet zo. Gelukkig zijn er dus meerdere…..

  Verder vind ik je blog heel interessant. Heb er vandaag eens doorheen gelezen. Vooral ook omdat ik zelf een blog wil beginnen, en een paar tips altijd kan gebruiken.
  Dus bedankt….

 12. Hangt er vanaf. De meeste binnen het uur, die van gisteren over de renovatie heb ik drie keer geschreven en tweemaal weggegooid. Daar zit dus meer tijd in, en eigenlijk ben ik nog niet helemaal tevreden.

  En sommige blogs sudderen weken in mijn hoofd. Dan is de tijd niet te tellen.

 13. Wat een interessante blogpost! Heel leuk om te lezen 🙂
  Het verschilt bij mij ook een beetje per soort blogpost, maar eigenlijk ben ik bijna altijd langer bezig dan ik oorspronkelijk wil. Toch doe ik bijna nooit 2 uur over het schrijven van een blogpost, maar het is bij mij net als hoe jij het schrijft: mijn gedachten staan nooit stil en in mijn hoofd heb ik die blogs al helemaal geschreven.
  Ik houd wel bij hoeveel tijd ik per maand besteed aan het maken van blogcontent, dus als ik dat deel door het aantal posts wat ongeveer per maand online komt, heb ik het gemiddelde. Geniaal, je brengt me op een idee!

 14. Bij mij is het ook heel wisselend eigenlijk. Sommige gaan snel, andere kosten meer tijd. Afhankelijk van het onderwerp en ook of ik SEO toepas op een post.

 15. Oooh dat varieert van een uurtje tot een hele dag of meer :’) Sommige artikelen staan ook eindeloos in draft omdat ik dan de juiste toon of tijd ervoor niet kan vinden. En soms lukt het gewoon heel snel ineens.

 16. Mooi, deze analyse. Bij mij verschilt het heel erg per post maar minimaal 3-4 uur sowieso. Bij posts zoals waarin ik bijvoorbeeld tips voor citytrips geef duurt het veel en veel langer omdat ik graag alle details geef en natrek. Let alone het selecteren en bewerken van de foto’s. Ik probeer iedere week een post online te hebben maar dat kost vaak al een flinke tijdsinvestering. Ook omdat het taaltechnisch goed moet zijn, hoewel ik soms een oude post teruglees en dan toch nog soms een taalfout vind.. helaas! Maar het is het waard omdat het gewoon zo leuk is. En ik soms, zoals vandaag, van een volstrekt onbekende een berichtje krijg dat ze zo blij zijn met de gegeven tips. Al met al kijk ik wel met bewondering naar mensen die 5 posts per week uit de grond stampen.

 17. Ik ga de tijd niet bijhouden want ik doe het goed of niet. Ik zweer bij foto’s maar gebruik wel die van mezelf dat scheelt zoeken.

 18. Ik heb heel wat concepten klaar staan altijd en dingen ingepland. De artikelen komen vanzelf en het verschilt heel erg hoelang ik over een artikel doe. Soms komen de woorden niet, laat ik het rusten en typ ik gerust de dag erna het hele artikel. Er zit zeker wel wat tijd in, het typen van de tekst het uitzoeken van de foto’s… Maar vind het nog steeds super leuk om te doen, zelfs na zo’n 11 jaar bloggen 🙂

 19. Verschilt echt heel erg per onderwerp, ik ben naar mijn idee wel veel te perfectionistisch dus ik denk wel dat het sowieso in een kortere tijd zou kunnen, maar ik blog dan ook nog niet zo lang. Beeld ben ik dan wel weer gek van dus daar gaat best veel tijd inzitten. En wat jij hebt met blogposts schrijven in je hoofd, dat heb ik ook.. alleen vergeet ik het dan vaak toch weer wat erg vervelend kan zijn. Als ik het nu heb schrijf ik het dus maar meteen op in mijn mobiel, ook al is dat vaak op de gekste tijdstippen.

 20. Ik ben een snelle blogger. Ik heb een vaag idee in mijn hoofd, meestal een woord of een zin en terwijl ik typ, komt het verhaal eruit. Dan nog even nalezen en c’est ca!

 21. Hmmmm, moeilijk – hangt grotendeels ook af van het technische verhaal. Maar tijd is grotendeels irrelevant, want bloggen is leuk! 😀

 22. Leuke blogpost! Ik ben beginnend blogger en heb mezelf voorgenomen om elke maand een blog te posten. De eerste 2 maanden gingen lekker, de 3e maand had ik geen inspiratie. Gelukkig heb ik ook straatfotografie als hobby en kon ik wat foto’s plaatsen en toelichten. Toch nog een leuke blogpost geworden!
  Leuk om tips van verschillende bloggers te lezen! 😉

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge