De andere kant van het Bloglovin’-verhaal

| 8 reacties

Vorige week was heel bloggersland in rep en roep door dit bericht dat Bloglovin’ als het ware je bezoekers “jat”. Niet netjes natuurlijk, laat ik dat vooropstellen. Toch zijn de simpele oplossingen die massaal worden aangedragen niet zo optimaal als ze op het eerste oog lijken.

Het probleem: Bloglovin’ als boef

Wat is er aan de hand? In het kort: mensen die je blogposts lezen via Bloglovin’, worden vaak niet meegerekend in je bezoekersaantallen. Dat is niet ideaal: de “eer” van je werk in de vorm van bezoekerscijfers verdwijnt voor een deel naar de Bloglovin’-servers. Hierdoor zijn je bezoekersaantallen lager dan ze zouden moeten zijn, en dat is zeker voor bloggers met commerciële belangen (niks mis mee!) vervelend.

Twee oplossingen

Er zijn twee mogelijke oplossingen voor dit probleem. De eerste ligt bij je lezers: als die via hun computer hun Bloglovin’-feed doornemen, kunnen ze het frame uitzetten. Dit heeft als keerzijde dat de handige functie om snel door je blogs te kunnen bladeren niet meer werkt. De tweede oplossing is iets dat jij als blogger kunt doen: de instellingen van je RSS-feed aanpassen. Hierdoor krijgen je Bloglovin’-volgers die gebruik maken van de app niet de hele blogpost te zien, maar slechts een intro. Ze moeten vervolgens zelf actief doorklikken om je hele blogpost te lezen. En dat kan een behoorlijk nadelig effect hebben.

Read more = read less

Want wat is ook alweer de reden dat Bloglovin’ zo handig is voor de fanatieke bloglezers onder ons? Juist, dat je zo makkelijk veel blogs kunt volgen en bijhouden. Dat wordt met beide oplossingen teniet gedaan. Je kunt niet meer lekker snel door tig blogposts scrollen en ontdekken wat voor leuks er allemaal is geschreven. Ik merk dat nu het grootste deel van de blogs in mijn feed een ‘read more’-button bevat, ik ironisch genoeg veel mínder lees. Het laden van blogs gaat op mijn (vrij nieuwe) tablet niet heel snel, dus ik weeg nu bij elke ‘lees meer’ af of ik door wil klikken. Overtuig je me niet volledig met je intro? Laat maar zitten. Diary’s en verzamelartikelen? Best leuk om op hoog tempo te scannen, maar voor mij meestal niet de moeite van het doorklikken waard. Read more wordt zo read less, en dat is toch hartstikke zonde?

Lezer of view?

Ik heb daarom zelf bewust mijn RSS-feed zo gelaten als hij is. Liever een blije lezer op Bloglovin’ dan een view. En als die Bloglovin’-appgebruiker mijn artikel leuk genoeg vindt om op te reageren, dan verschijnt diegene alsnog in mijn bezoekersaantallen. Ik ga niet liegen; ik vind groeiende bezoekersaantallen hartstikke leuk en check mijn statistieken vrijwel dagelijks, maar ik wil de drempel om mijn blogs te lezen niet onnodig verhogen. Natuurlijk zou het veel chiquer zijn als Bloglovin’ de views netjes allemaal toekent aan de blogger in kwestie, maar zolang dit niet zo is: so be it.

8 reacties

 1. Food for thought, Audrey! Ik geloof dat ik hierover gelezen had op Blogtrommel. Nu ik er zo over denk ben ik vaak minder geneigd een artikel te lezen als er “lees verder” onder staat. Bepaalde blogs zijn een uitzondering hierop; daar ben ik trouwe lezer. Ik weet nog niet zo goed wat ik van dit hele gebeuren moet denken. Bloglovin’ is een handig middel om mijn blog aan de man (of vrouw, haha) te brengen. Mijn RSS-feed blijft dus voorlopig op volledig weergeven ingesteld 🙂
  Falco Renierkens postte onlangs…Sleepyhead in the houseMy Profile

 2. Ik lees blogs vaak in de trein via de bloglovin-app, maar vind het inderdaad heel irritant als ik door moet klikken voor het volledige artikel… Maar ik wist niet dat het niet als view telt als je het artikel volledig in de app leest! In ieder geval hierbij weer een view erbij 😉

 3. Goed artikel Audrey! Ben het helemaal met je eens en heb zelf mijn instellingen ook laten staan. Immers: ik ben een luie lezer en als ik moet doorklikken om de hele post te lezen haak ik 9 van de 10 keer af. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben en heb liever dat men mijn blog helemaal leest en dan wellicht een leuke reactie achterlaat of me volgt via Bloglovin, dan dat ik ze bij voorbaat al afschrik.
  Amy postte onlangs…Winter tunes: favoriete liedjes februari 2015My Profile

 4. Dit is wel iets om over na te denken, maar ik denk dat ik alles zo laat zoals het is. Bloglovin gebruik ik alleen voor de blogs die ik niet via wordpress kan volgen.

  En persoonlijk hecht ik meer waarde aan de reacties die ik op een artikel krijg dan op mijn bezoekersaantallen. Natuurlijk hou ik het wel wat in de gaten, maar ik trek me er niet zo veel van aan
  Carlijn postte onlangs…Depressed againMy Profile

 5. Fijn stukje!

  Dank je wel voor de verwijzing, trouwens. 😉

  Zo is nog maar eens duidelijk geworden dat elk verhaal (minstens) twee kanten heeft….
  Sharp Ben postte onlangs…Warm aanbevolen: Blogaholic.nlMy Profile

 6. Fijn om als beginner dit te lezen. Ik laat het voorlopig ook lekker even voor ieder open staan.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge