Een of andere Molblogger 2020: een vooruitblikkende terugblik op aflevering 10

| 8 reacties

Ik schrijf dit artikel op dinsdag 3 maart 2020. Dat betekent dat de finale nog niet is geweest. Sterker nog: ik heb aflevering 9 nog niet eens gezien. Toch ben ik er nu al zó van overtuigd dat Nathan de Mol is, dat ik alvast mijn terugblik op aflevering 10 – de ontknoping – van WIDM 2020 schrijf. Ik hoop van harte dat jullie straks kunnen concluderen dat ik een waar Mol-medium ben en dat jullie me allemaal geniaal vinden. En in het slechtste geval – voor mij dan – kunnen jullie me keihard uitlachen omdat ik hartstikke fout zat.

Het zit erop, jongens! Het twintigste seizoen van Wie is de Mol! Ik ben zóóóóóó blij dat Nathan de Mol is. Ik had het echt niet getrokken als het de oersaaie budget-Waylon was geweest. En, niet geheel onbelangrijk: ik zette Nathan al na aflevering 2 op mijn verdachtenlijstje, en sinds aflevering 3 was hij mijn hoofdverdachte. Ik ben echt blij dat ik het na twee seizoenen waarin ik verkeerd had weer eens de juiste Mol te pakken had. Ik bedoel: na 2019 stond mijn Mol-succes-rate op 20%. Dat is toch vrij gênant voor een Molblogger. Oké, tijd om terug te blikken op aflevering 10!

GIF Nathan Rutjes WIDM 2020

Mijn gedachten tijdens de finale

Pffff, ik HAAT de live-finale. Die stomme interviewtjes met de mensen buiten, het eeuwige gelul met iedereen, terwijl we gewoon Mol-acties willen zien, en ontcijferde hints en theorieën. En waarom moet het altijd 20 minuten of zelfs een half uur duren voor we te horen krijgen wie de Mol is? Ain’t nobody got time for that! Vorig jaar was het wel echt tenenkrommend slecht, met de belofte dat je online meer hints en acties kon vinden, terwijl daar helemaal niks nuttigs te vinden was.

Dit jaar ergerde ik me wat minder aan de live-finale, want ik geef toe: als je op de juiste Mol zit, is alles leuker. En ik ben gewoon altijd strontchagrijnig als de Mol stom blijkt te zijn.

Mijn favoriete Mol-acties van Nathan

Ooo, wat heeft Nathan briljante dingen gedaan. En wat was het een genot om te zien hoe hij achter de schermen zijn best deed om dingen nog meer in de soep te laten lopen! Tja, en dat lukt natuurlijk niet altijd. Zoals in aflevering 1. Wat een pech, met model-kandidaat Mil in een escape room. Lost ze niet alleen de puzzel in no time op, maar saboteert ze ook nog eens Nathans plan om de vrachtwagen ergens anders te parkeren. En op de markt kwam hij met het fotograferen van de geldbriefjes niet verder dan een biljet van 50 euro. Lekker vertrouwen winnen, maar amper iets binnen brengen.

Met de vuurwerkopdracht in aflevering 2 is de Mol ook lekker aan het werk geweest. Nadat Mil ervandoor ging, zag Nathan zijn kans schoon om onder toeziend oog van alleen nog maar Leonie even iets definitief kapot te maken, waardoor het bij hun kastje nooit meer zou lukken. En dan de taxi! “Bellen, hoezo bellen?” Een keer verkeerd rijden was genoeg om de routebeschrijving niet meer te laten kloppen, en Nathan maakte het af door een permanente lachstuip te creëren bij hemzelf, Rob én hun chauffeur. Genieten!

En dan de vazen uit aflevering 4. Zo sluw! We wisten natuurlijk al dat iemand de vazen wat dichter bij het randje had gezet. Werk van onze Mol! Eerst zelf de makkelijke, goedkope stok kiezen, om zo de omstandigheden van de kandidaten die daarna kwamen véél lastiger te maken. Die hadden niet alleen te maken met ingewikkeld geplaatste vazen, maar ook met een superlastige stok. Zelf weer lekker alles laten staan, om het de rest te laten verkloten. Lekker gewerkt, Molletje.

De parkeeropdracht uit diezelfde aflevering was ook al zo’n fijne. Natuurlijk wilde Nathan wel zelf chauffeur zijn! Kon hij er lekker voor zorgen dat er minimaal 3 auto’s verkeerd zouden rijden, waardoor het verdiende bedrag maar 320 euro was. En maar zijn vreugdedansje doen en roepen hoe trots hij was op de groep. Fan-tas-tisch.

In het tarweveld kon Nathan zich weer helemaal laten gaan. Hij vond de ene telefoon na de andere. Hoe mooi dat hij gewoon tegen zo’n mobieltje heeft getrapt. Eens een voetbalvedette, altijd een voetbalvedette. Daardoor verpeste hij een meting in het midden van het telefoonnummer. Missie geslaagd.

In aflevering 7 verzon Nathan een paar autootjes die niet bestonden, die Buddy braaf noteerde. Daardoor was het mislukken van de opdracht al vrijwel zeker. In de laseropdracht werkte hij keihard om de rest te saboteren. Heerlijk om te zien hoeveel lol hij heeft gehad!

Een van de hoogtepunten was toch wel de fietsopdracht in aflevering 8. Ál die mensen die gewoon in Nathans Mol-val trapten. “Ja maar hij verdiende 250 euro!” Tja, dat had makkelijk 550 euro kunnen zijn, als hij niet nog even een paar toeristische highlights had meegepakt op de route. En dan dat moment waarop hij die fiets die Buddy maar niet kon vinden gewoon onder z’n arm pakte en op een geheel nieuwe locatie neerzette. Goud!

Last but not least: een koker van de glazen brug gooien. Wat een lef, en wat goed dat niemand het zag. Wat een Mol, mensen, onze Nathan Rutjes. Hij is een held, ik kan niet anders zeggen!

Stoppen met Molbloggen

En dan nog even een huishoudelijke mededeling… Na vijf jaar elke aflevering van Wie is de Mol recappen, vind ik het mooi geweest. Ik begon nadat Martine de Jong stopte met haar recaps, in de tijd dat er nog maar een handjevol mensen was dat elke week een terugblik schreef. Inmiddels is het Mol-landschap enorm veranderd. Iedereen en z’n moeder blikt terug via kranten, websites, podcasts en YouTube-kanalen. Sommige mensen doen dat geweldig (alleen maar liefde voor Trust Nobody!), anderen zijn wat minder mijn smaak (kuch Moltalk), maar ach: iedereen doet z’n best en stopt er veel tijd in. Ook mij kostte het elke week heel wat uurtjes. Wat me vooral tegen is gaan staan, is dat ik steeds 2,5 maand lang elke zondag grotendeels blokkeerde voor het maken van deze recaps. Andere blogposts kan ik voorbereiden, maar Mol-recaps natuurlijk niet (deze blogpost dan weer wel, haha!).

Ga ik nooit meer schrijven over Wie is de Mol? Dat zeker niet. Let’s face it: ik kan het Molbloggen gewoon niet helemáál laten. Ik denk dat ik de komende jaren gewoon een paar keer per seizoen wat schrijf over wat me opviel en wie ik verdenk. Gewoon als ik daar zin in heb, en op een moment dat het mij uitkomt.

Ik heb bezoekersrecords gehad, superveel leuke reacties gekregen en ook veel plezier beleefd aan het schrijven van deze posts en het maken van de gifjes. Bedankt aan iedereen die de moeite nam om mijn posts te lezen, te liken, te delen of erop te reageren. Of je nou een incidentele bezoeker bent of een trouwe lezer – ik ben blij dat je er  was!

8 reacties

 1. Kuch, Moltalk. Inderdaad. Kan jij daar dan volgend jaar niet gaan zitten? 😉
  En verder een heerlijke vooruitblikkende terugblik. Ik hoop natuurlijk stiekem dat we, nu er geen publiek is, weer meer Molacties te zien krijgen.

  Dank voor je Molblogjes. Heerlijk van genoten, iedere zondag weer!

 2. IK vind Moltalk leuker geworden , met deze presentatoren .( ieder zijn smaak)
  Ik volgde je pas dit seizoen voor het eerst , vond het erg leuk en dus BEDANKT .
  Hoop inderdaad dat het vanavond weer ouderwets terugblikken is zonder al dat hysterische gedoe !!!! ( elk nadeel heb zijn voordeel he …)
  Ik zit ook nog lekker in de Nathan -tunnel ; we gaan het meemaken .
  Veel plezier 😉

 3. Leuk geschreven! Ben echt heel benieuwd naar de finale en hoop dat het gaat zoals jij het hebt beschreven. Wel jammer dat je gaat stoppen met molbloggen, jouw blogs waren ongeveer de enige die ik erover las. Ik wil namelijk mezelf niet knettergek laten maken door al die molloten. Ik mag de aflevering kijken en aan de hand daarvan moet ik er maar achter komen wie de mol is, lukt dat niet, dan is het pech. Maar goed dat je hierin voor jezelf kiest! En moltalk… dat was ooit wel leuk, met de opzet van Arjen Lubach, maar de afgelopen jaren heb ik het niet meer gekeken, veel te veel hysterie :/
  Geniet van de finale vanavond (hopen we maar!)

 4. Toch Rob ………….. …… aardige vent, maar toch beetje jammer 🙂

 5. Eind-de-lijk, had ik het een keer goed! Dat was alweer even geleden.
  Hoewel je het niet helemaal bij het juiste eind hebt, vind ik je blog wel erg leuk geschreven hoor!

 6. Jammer dat je ermee ophoudt, Audrey. Maar begrijpelijk vind ik het wel. En ik ben met je eens dat Nathan gewoon de mol had moeten zijn. Dank voor de vele mooie recaps.

 7. Whoohooo!!! Ik heb de mol ontmaskerd! Ik zat heel lang al op Rob (ook al twijfelde ik tussen hem en Nathan, maar voor de laatste twee keer heb ik in de app vol op Rob ingezet). Echt heel blij haha! En Buddy is ook een terechte winnaar. Het is hem echt gegund en ik hoopte ook dat hij zou winnen.

  Super jammer dat je gaat stoppen met het molbloggen, maar ook begrijpelijk als je er zo veel uur aan kwijt bent en er geen voldoening meer uithaalt. Ik vond het in elk geval heel leuk om het wekelijks te volgen en heb echt genoten van jouw theorieën en gedachtegang. Dank daarvoor!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge