Gezien: Soldaat van Oranje

| 1 reactie

Iets meer dan een jaar geleden zag ik de musical Soldaat van Oranje voor het eerst. Een ontzettend indrukwekkende voorstelling die nergens mee te vergelijken is. Op zaterdag 6 september gingen we weer naar de TheaterHangaar. Ik zag de matinee, met Dorian Bindels als Erik Hazelhoff en Anne-Wil Blankers en Huub Stapel als Koningin Wilhelmina als Van ’t Sant.

Recensie Soldaat van Oranje de musical

Omdat Soldaat van Oranje alweer bijna 4 jaar speelt, wisselt de cast regelmatig. Ik zag daarom weer een hele andere voorstelling dan de vorige keer. Wat natuurlijk wel hetzelfde bleef, waren het verhaal, de sterke muziek en natuurlijk het fantastische decor en de bijzondere ervaring die de draaischijf oplevert. De eerste keer maakte het verhaal – dat ik toen nog niet helemaal kende – uiteraard veel indruk, maar ik moet zeggen dat ik Soldaat van Oranje de tweede keer minstens zo indrukwekkend vond. Waar de vorige keer de hoop overheerste (nee, laat dit niet echt gebeuren), voelde ik nu de tragiek van naderende gebeurtenissen nog sterker. Ook nu kreeg ik regelmatig kippenvel en hield ik het niet droog.

Dorian Bindels, die alternate is voor de rol van Erik Hazelhoff, deed me qua stem en uiterlijk sterk aan Matteo van der Grijn denken. Hij zette een heel geloofwaardige Erik neer. Leuk was dat Anne-Wil Blankers, die een van de eerste Wilhelmina’s was, weer tijdelijk terug is in SvO in de rol van de Koningin. Ik was ook erg blij om de naam van Huub Stapel achter Van ’t Sant op het castbord te zien staan. Hij is perfect gecast als adjudant van Wilhelmina en het samenspel van Huub Stapel en Anne-Wil Blankers was briljant.

Het enige minpunt dat ik kan noemen, is dat het in het begin van de voorstelling lastig is om de mannen van elkaar te onderscheiden. Dat was de eerste keer op rij 6 lastig, en nu de tweede keer op rij 12 weer. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die verder naar achteren zitten helemaal onduidelijk is wie wie is.

De kaarten zijn prijzig, maar iedere cent waard. Zoals mij ooit verteld werd: ‘Al moet je ervoor op water en brood gaan: dit mag je niet missen’. Soldaat van Oranje is met recht een voorstelling die geschiedenis schrijft en die iedereen gezien moet hebben. Musical/theaterliefhebber of niet: ga dit zien!

Eén reactie

  1. Nou, het kan al vanaf 35 euro. En wat meer naar achter zitten kan écht geen kwaad bij SvO, alleen maar meer overzicht, wat je ook wel nodig hebt met die draaischijf.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge