The Great(-Britain) Trip: de Schotse Hooglanden

| 3 reacties

Na twee nachten in Glasgow was het tijd voor nieuwe hoogtepunten: de Schotse Hooglanden! Na een adembenemend mooie treinreis kwam ik aan in Fort William, een klein stadje dat een prima uitvalsbasis vormt om de Highlands te verkennen. Het ligt aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Ik verbleef er drie nachten en naast Fort William bezocht ik ook havenstad (of havendorpje, eigenlijk) Mallaig, het beroemde Loch Ness en de stad Inverness.
Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William

Ik verbleef in Bank Street Lodge, een accommodatie die zowel privékamers als dorms aanbiedt. De prijs van mijn eenpersoonskamer was echt prima, en de ligging is ook perfect. Vanaf het station in Fort William hoef je maar vijf minuten richting het centrum te lopen, en je bent er al. Klein nadeeltje: je moet wel even klimmen om er te komen. Zoals je misschien al een beetje ziet op de foto hieronder, is vooral het laatste stukje naar de deur súpersteil. Naar beneden moest ik verplicht huppelen of rennen, lopen was geen optie 😉
Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William, Bank Street Lodge

Room with a view! Mooi meegenomen. Achter het kerkje ligt nog een parkje en daarachter is weer het water en de bergen.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden (2)

Bergen! In het echt nog veel indrukwekkender dan op de foto.
Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William

Jacobite Steam Train

Op mijn eerste volle dag deed ik dé ultieme toeristische activiteit in Fort William: een treinreis met The Jacobite. Er zijn twee stoomtreintjes die je vanuit Fort William naar het kustplaatsje Mallaig brengen. Op die route kom je over het Glenfinnan Viaduct, dat elke Harry Potter-fan kent van de Hogwarts Express. Een ritje met de stoomtrein is vrij prijzig, maar het geld meer dan waard. Met de trein reis je op een traject waar je met de auto niet kunt komen, en hoewel je ook een reguliere trein kunt nemen, is de Jacobite Steam Train gericht op de reis zelf. Je stopt op de heenweg in Glenfinnan, rijdt langzamer (lees: betere foto’s) en het stoomtreintje zelf is natuurlijk hartstikke sfeervol. Ook ben je met de gewone trein gebonden aan slechtere tijden, en moet je jezelf langer vermaken in het niet al te spannende Mallaig. Wat mij betreft is The Jacobite ondanks de prijs en het hoge toeristische gehalte toch een aanrader!

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Jacobite Steam Train, Fort William

Het beroemde viaduct waar ik niet de enige was met camera, haha. Ik schoot nog veel meer mooie plaatjes tijdens deze treinreis, maar daarover heb ik een apart blogje over de vijf allermooiste treintrajecten in Groot-Brittannië gemaakt.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Jacobite Steam Train, Glenfinnan Viaduct, Harry Potter

Mallaig

Het havendorpje Mallaig telt nog geen 800 inwoners en er is dus niet heel veel te beleven. Zelf liep ik vanuit het station eerst even naar de haven.
Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Mallaig

De rest van mijn tijd in Mallaig bracht ik door op dit heerlijke plekje. Af en toe liepen er wat andere mensen af en aan, maar verder kun je hier echt enorm genieten van de rust en het uitzicht. Hoe je er komt? Vanuit de rotonde bij het station niet naar rechts richting de haven gaan, maar meer links aanhouden. Mallaig is zo klein dat verdwalen niet mogelijk is 😉

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Mallaig

Rond vier uur ’s middags was ik weer terug in Fort William en bracht ik een bezoekje aan het West Highland Museum. Het is een klein museumpje waar je niet heel lang kunt rondlopen, maar je kunt wel wat mooie dingen bekijken. Ik vond vooral het filmpje over het ontstaan van de hoogste berg, Ben Nevis, interessant. De toegang is gratis, dus als je in Fort William bent en je hebt een uurtje over, dan is dit zeker een tip.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William, West Highland Museum

Het beste eten in Fort William

Ik had al vaker opgevangen dat de pub The Grog and Gruel dé plek in Fort William is om lekker en niet al te ingewikkeld te eten. Andere pubs zijn iets goedkoper, maar de prijzen hier zijn nog steeds ontzettend schappelijk. En ja, het eten is die paar pond extra méér dan waard. Ik at een pie met Schotse zalm en haddock, die net als de curly fries erbij ontzettend lekker was.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort William, lekker en betaalbaar eten in Fort William, The Grog and Gruel

Met de bus naar Loch Ness en Inverness

Mijn tweede volle dag vulde ik met een dagtochtje naar het bekendste loch van Schotland en de nabijgelegen stad Inverness. Ik nam een reguliere Citylink-bus voor deze excursie, wat prima beviel. En de uitzichten waren weer héél mooi.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden

Hoi schapen, ik ben jaloers op jullie. Alleen maar eten en staren naar die geweldige uitzichten…

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden

Ik maakte een stop in het kleine dorpje Fort Augustus om Loch Ness te bezoeken. Dat is een prima alternatief voor de veel drukkere uitzichtpunten bij Urquhart Castle en Drumnadrochit!

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden

Ik was zelf vrij vroeg in de ochtend bij Loch Ness, en op een doordeweekse dag in juni bleek het op dit plekje heel rustig. Pas tegen 11 uur – toen ik alweer bijna richting de bushalte moest – werden er een paar kleine groepjes toeristen gedropt uit een busje. Ik heb dus eerst een hele tijd in serene stilte kunnen genieten van dit waanzinnige uitzicht. Beter!

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Loch Ness, Fort Augustus Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Loch Ness, Fort Augustus

Als je tijd over hebt, dan is het ook leuk om even naar de Caledonian Canal (gewoon omdraaien vanaf Loch Ness, dan is het niet te missen) te lopen, waar je een mooi uitzicht krijgt over de bergen.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Fort Augustus

Ik kon Loch Ness nog uitgebreid nakijken vanuit de bus. Móói!

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden

Inverness

De middag bracht ik door in de stad Inverness. Die ligt prachtig aan de monding van de Ness, en met de bergen op de achtergrond is het een prachtig plaatje. Toch heb je de stad in een paar uurtjes wel gezien, al is er een stuk meer te doen dan in Fort William, zeker als het om winkelen gaat.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Inverness Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Inverness

Inverness Castle ligt erg mooi op een berg, maar van dichtbij zien de stenen er vrij nieuw uit. Ik zie zelf toch liever oude kasteeltjes, maar deze is van veraf ook mooi. Het kasteel is nu trouwens in gebruik als rechtsgebouw.

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Inverness Castle Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Inverness Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Inverness

Toen ik de stad wel gezien had, ging ik op zoek naar de belangrijke dingen in het leven: chocola! Bij So Coco at ik dit heerlijke caramel shortbread, dat ik zo lekker vond dat ik het thuis zelf heb gemaakt. Check vooral mijn recept als je het wil proeven (of ga gewoon naar Schotland, haha).

Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden (25)

Hoewel de Schotse steden al heel erg mooi zijn, móét je tijdens een reis aan Schotland echt de Highlands bezoeken. De bergen en meren zijn ontzettend indrukwekkend, en zoals de Schotten zelf zeggen, heb je hun land niet gezien zonder deze te bezoeken. Absoluut doen dus!

3 reacties

  1. Erg mooi! Schotland stond al ergens op mijn To-Go lijstje, maar zo schuift het wel een paar plaatsjes naar boven 🙂
    Noortje postte onlangs…Over poldermeisjesMy Profile

  2. Wat leuk om je blog te lezen en bedankt voor het recept!
    Ik sta op het punt ook alleen (met m’n hond) op vakantie te gaan en ondanks het feit dat ik mezelf normaliter best wel stoer vind is het ook wel spannend….

    De foto’s brengen me terug naar ‘Bonnie Scotland’; heerlijk land en second to none shortbread!
    Ik wil deze keer in the UK blijven en ga lekker met de auto. Ben heel benieuw hoe het mij gaat bevallen….

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge