Mooie toefjes op taarten of cupcakes maken: ik dacht altijd dat het alleen maar weggelegd was voor mensen met een fantastisch ontwikkelde fijne motoriek en een vaste hand. Oftewel: voor mensen die het tegenovergestelde zijn van mijzelf. Ik vind bakken ontzettend leuk, maar taarten decoreren niet mijn sterkste punt. Toch besloot ik er vorig jaar voor te gaan. Ik kocht een rol van 24 wegwerpspuitzakken (sorry milieu, maar die dingen afwassen is echt een rotklus) en besloot dat ik niet mocht concluderen dat toeven spuiten gewoon niet aan mij besteed was tót ze allemaal op waren. Lees: totdat ik heel goed geoefend had.
Ik zou mezelf nog steeds niet de koningin van de spuitzak willen noemen (ksst, weg met je dirty mind!), maar ik heb mijn vaardigheden inmiddels al flink ontwikkeld. En juist omdat ik van nature een kluns ben, vind ik mezelf de aangewezen persoon om via dit artikel een mini-cursus toeven spuiten voor beginners te geven. Want als ik het kan, kan echt iedereen het!
Waarmee kun je het beste toeven spuiten?
Als je ergens een cupcake ziet met een mooie, superstevige toef bovenop, dan kun je er vanuit gaan dat deze is gemaakt van botercrème. Hier kun je smaakjes of kleurstoffen aan toe te voegen, maar de basis is over het algemeen heel veel boter en suiker. Niet het allerlekkerste op aarde dus.
Edit: ik heb inmiddels een erg lekkere botercrème ontdekt op basis van banketbakkersroom. Check hier het recept!
Alternatief voor botercrème toeven
Er zijn gelukkig een hoop goede alternatieven voor botercrème als je toeven wil maken. Mijn favoriet: Zwitserse room. Dat is een mix van banketbakkersroom en gewone slagroom (zonder extra suiker). Ik hou hiervoor de verhouding 1:1 aan. Heel erg lekker en zeker stevig genoeg voor mooie toeven! Op de foto hierboven zie je toeven van Zwitserse room die al een dag oud zijn. (Check hier het recept voor de betreffende citroen-frambozenslof).
Ook met losse banketbakkersroom (erg stevig!) en gewone slagroom (met wat suiker en klopfix erbij) kun je prima toeven maken.
Als je je spuittechniek wil oefenen, maar geen zin hebt om een hele taart te maken, kun je ook overwegen meringues te maken. Het eiwitmengsel daarvoor is namelijk ook heel goed te spuiten. Nog een optie: Italiaanse meringue gebruiken om je taart mee te decoreren.
Mijn laatste tip is niet bepaald geschikt om daadwerkelijk op je taart of cupcake te spuiten, maar wel heel handig om te oefenen. Namelijk… aardappelpuree! Je kunt het natuurlijk from scratch maken (en lekker pommes duchesses eten!), of je pakt een zakje poeder waar je alleen maar heet water bij hoeft te doen. Aardappelpuree heeft een fijne substantie om het toeven spuiten beter mee onder de knie te krijgen.
Spuitzakken en spuitmondjes
Voor het spuiten van mooie toeven heb je natuurlijk ook een spuitzak nodig. Er bestaan herbruikbare spuitzakken, maar zelf kies ik voor plastic wegwerpspuitzakken. Dat vind ik handiger en hygiënischer.
Welke spuitmondjes heb je nodig voor mooie toeven?
Daarnaast zijn er héél veel spuitmondjes beschikbaar. Ik word er altijd nogal hebberig van, haha. Maar welke heb je nou echt nodig? Mijn twee favorieten zijn de open star tip en een kartelspuitmondje (de twee meest linkse op de foto hieronder). Als je klassieke toeven en/of mooie meringues wil maken, heb je hiermee echt al een perfecte basis.
Een rond spuitmondje is handig, maar als je wegwerpspuitzakken gebruikt, kun je ook gewoon je spuitzak recht afknippen. Daarnaast heb ik een closed star tip (handig voor bloemetjes) en een multi-opening tip (handig voor gras of haren – ik wil nog eens een Koekiemonster-taart maken).
Coupler: koppelstukje voor je spuitzak
In fysieke winkels heb je naast de spuitzakken en spuitmondjes misschien ook wel eens couplers zien liggen. Deze koppelstukjes kun je gebruiken om meerdere spuitmondjes te gebruiken met dezelfde (al gevulde) spuitzak. Deze heb ik zelf niet.
Spuitzak vullen
Als je geen coupler hebt, knip je een stukje van je spuitzak af. Zorg ervoor dat je spuitmondje er dan tot ongeveer halverwege in kan. Als het spuitmondje in de spuitzak zit, kun je hem gaan vullen. Tip: gebruik een sluitclip om ervoor te zorgen dat je vulling er niet te vroeg uitloopt.
Verder is het bij het vullen handig om de zak rechtop te zetten in bijvoorbeeld een groot glas of een vaas. Vouw de randen van de spuitzak een stukje om naar buiten. Dat voorkomt een hoop geknoei. Probeer je vulling goed aan te drukken in de spuitzak, zodat er zo min mogelijk lucht in komt.
Helaas ben ik zelf nog lang geen meester in het vullen van spuitzakken, dus meer advies heb ik helaas niet voor je.
Tips voor het spuiten van mooie toeven
Oké: je hebt je gevulde spuitzak met een spuitmondje in de aanslag. Wat dan? Ik vind het handig om altijd een stuk bakpapier klaar te hebben liggen. Sowieso kun je daar het eerste beetje vulling op kwijt (waar vaak nog wat lucht in zit), maar je kunt er ook direct even op oefenen. Draai je spuitzak boven goed dicht. Hou met één hand de onderkant vast om de spuitzak te leiden, en voer met de andere hand aan de bovenkant druk uit op de vulling. Dit is echt iets dat je zelf moet ervaren en leren aanvoelen.
Mijn allerbeste tip voor beginners is toch wel om het jezelf niet al te moeilijk te maken. Bij een toef denk je waarschijnlijk direct aan een mooie grote swirl, maar er is een véél simpelere manier om ook een hartstikke mooi resultaat te bereiken. Namelijk: een open star tip of gekarteld spuitmondje gebruiken en je spuitzak dan gewoon recht naar boven trekken als je toef de grootte heeft die je wil. Hieronder zie je daar een voorbeeld van. En nee: ook mijn toeven zijn nog altijd niet perfect, maar ze geven wel echt een leuk effect.
Klaar voor het grotere werk? Probeer dan gerust eens een swirl/rozet te maken. Hiervoor draai je de spuitzak rond.
Een variant die ik ook echt superleuk vind: schelpjes! Deze maak je met een gekarteld spuitmondje. Hiervoor beweeg je de spuitzak juist naar de zijkant. Onderaan dit artikel plaats ik nog een paar handige links waarin je beter kunt zien hoe dit werkt. Je schelpjes gelijkmatig krijgen is wel even oefenen, maar de basis is niet al te lastig. En het staat hartstikke leuk als rand om een taart!
Er zijn nog veel meer leuke – en soms niet eens al te lastige – manieren om mooie toeven of andere decoraties te maken. Dit overzicht van Gemma is heel handig. Zij laat ook direct van heel veel spuitmondjes de mogelijke effecten zien. Dit filmpje van Topless Baker vond ik om meerdere redenen heel boeiend, haha. Hij legt het ook gewoon heel goed én grappig uit, hoor.
Heb jij wel eens toeven gemaakt?
13 februari 2020 om 07:24
Wat zijn je toeven goed gelukt! Ik vind het er nogal professioneel uitzien, hoor! Enne, wat een heerlijk geschreven intro 🙂 Je geeft me goede hoop dat dit met mijn niet al te beste fijne motoriek misschien ook nog zou lukken.
13 februari 2020 om 09:46
Wat een leuk artikel, ik gebruik liever merengue die blijven wat steviger!
13 februari 2020 om 12:41
Handig!! Ik wil nog een goede spuitzak en spuitmondjes. Jouw toetjes zien er super goed uit!
13 februari 2020 om 13:56
Bizar dat er nog zoveel spuitmondjes zijn. Je kan er overigens inderdaad wel mooie toefjes mee maken!
13 februari 2020 om 16:29
Oh wauw, die schelpjes zijn wel heel gaaf! Ik kijk altijd vol bewondering bij Heel Holland Bakt naar dat spuiten. En vorig jaar kreeg ik bij het bonbons maken een snelcursus, maar ik vond het lang niet zo simpel als het er op tv uitziet.
13 februari 2020 om 17:28
Jij maakt mooie toeven. Ik denk dat ik het toefjes maken oversla. Iets zegt mij dat het bij mij een enorme knoeiboel wordt (ons kent ons).
14 februari 2020 om 21:27
Wat leuk om te lezen en wat leuk dat je verschillende toeven en ‘spul’ om mee te spuiten geprobeerd hebt. Je toeven zien er goed uit.
Ik ben nooit verder gekomen dan toeven slagroom met een grove kartelmond op mijn slagroomtaarten. Maar omdat ik altijd dezelfde maak ben ik daar dan wel weer heel geoefend in haha.
15 februari 2020 om 21:09
Het lijkt best simpel maar het valt echt tegen. Veel oefenen inderdaad. Ik kon het best aardig in mijn taarten-maak-tijd. Ik vraag me af of je het verleert… Ik krijg altijd zin om weer te gaan bakken door jouw blogjes maar het is er nog niet van gekomen. Binnenkort…l
16 februari 2020 om 14:17
Wat een herkenning. Ik ben ook een knoeiend en vind het lastig, maar wil het graag leren. Want het is zó handig als je om kunt gaan met een spuitzak.
Een jaartje geleden heb ik Bij Robèrt zijn nieuwste workshop omgaan met de spuitzak gevolgd. En nu oefen ik. Momenteel vooral met royal icing op koekjes.
16 februari 2020 om 14:24
Zojuist het filmpje van de Topless Baker bekeken. Je hebt gelijk: erg leuk. Bedankt voor de tip.
16 februari 2020 om 16:42
Het ziet er heerlijk uit en wat ben je er goed in, ik kan er niet tegen! Het leven is oneerlijk.
18 februari 2020 om 09:29
Ja, maar bij mij lukte het niet goed. Ik dacht dit te kunnen doen met een simpel plastic boterhamzakje waar ik het uiteinde afknipte. Dat werkt dus niet…