Het mooie van Kerst is – naast gezellig samen zijn met familie natuurlijk – dat je qua eten helemaal kunt uitpakken. Niet dat ik nou uren in de keuken sta om zes gangen te bereiden (ik mag dit jaar overal gewoon aanschuiven zonder zelf iets te maken, hoera!), maar ik ben natuurlijk dol op het maken van desserts. Dit jaar – yep, ik typ deze blogpost op 23 december en mijn taart is net klaar – ging ik all the way met een red & green velvet Kersttaart. Uiteraard met een flinke lading creamcheese frosting en vrolijke sprinkles in kerstsfeer.
Red & green velvet kersttaart
Ingrediënten taart
- 120 gram margarine
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl citroenrasp
- snufje zout
- 2 eieren
- 325 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- rode & groene kleurstof
- 250 ml karnemelk
- 2 tl baking soda
- 1 eetlepel citroensap
Ingrediënten creamcheese frosting
- 250 gram roomboter
- 400 gram roomkaas
- 1 zakje vanillesuiker
- 125-150 gram poedersuiker
Voor de decoratie
- een kerstboom-uitsteker (of een mal die je zelf maakt van bakpapier)
- een kleine ronde uitsteker (optioneel)
- sprinkles (ook wel bekend als discodip of musketzaad) in kerstkleuren (rood en groen, goud, zilver…)
Hoe maak je een red & green velvet taart?
Vet twee springvormen van 18 cm in en bestrooi ze lichtjes met wat bloem.
Klop de margarine, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en het zout romig. Voeg een voor een de eieren toe.
Meng in een kom de bloem en de cacao goed door. Voeg de helft hiervan toe aan het beslag samen met de 100 ml karnemelk en mix dit weer goed door. Voeg daarna de rest van de bloem en weer 100 ml karnemelk toe.
Verdeel het beslag nu in twee helften. Tip: het beslag weegt ongeveer een kilo (als je de bovenstaande hoeveelheden aanhoudt), dus als je 500 gram in een nieuwe kom afweegt, zit je goed.
Doe ondertussen de baking soda met het citroensap in een kommetje en meng dit goed. Verdeel het in twee helften en voeg het toe aan beide cakebeslagen.
Neem daarna twee maatbekers met ieder 25 ml karnemelk. Bij de ene portie voeg je wat groene kleurstof toe, bij de andere rode kleurstof. Door de ene helft van het beslag meng je het groene papje, en door de andere het rode.
Hoeveel kleurstof moet je gebruiken?
Ik gebruikte voor de rode helft ongeveer 3 theelepels (vloeibare) kleurstof, en voor de groene helft heb ik er uiteindelijk 10 theelepels in gedaan. Dat was nodig omdat er redelijk wat cacao in het beslag zit. Je kunt overwegen minder cacao te gebruiken als je een wat groenere tint wil dan mijn dennengroen. Laat het zeker niet helemaal weg, want het doet ook veel voor de smaak. Ik raad je aan om niet direct alle kleurstof door de karnemelk te mengen, maar vooral even te kijken naar de kleur die het beslag aanneemt. Hou er rekening mee dat de kleur van de cakes in de oven nog wat donkerder wordt.
Doe het beslag in de bakvormen en bak de cakes in ongeveer 25-30 minuten op 175 °C gaar. Mochten je bakvormen naast elkaar passen, dan heeft boven- en onderwarmte de voorkeur. Past dit niet, ga dan voor de heteluchtfunctie. Laat de cakes na het bakken helemaal afkoelen.
Creamcheese frosting maken
Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is. Klop de boter romig met een mixer, en voeg vervolgens ook de roomkaas, vanillesuiker en poedersuiker toe. Mix dit door tot het mooi egaal en luchtig is.
Red & green velvet kersttaart afmaken
Snij de bolle kant van de groene en rode cake af en bewaar de kruimels die dit oplevert in losse bakjes. Deze ga je nog gebruiken voor de decoratie van de taart.
Snij de beide cakes vervolgens in twee lagen. Daarna is het tijd om te stapelen: rood – groen – rood – groen, met steeds een laagje creamcheese frosting ertussen. Smeer vervolgens ook de zijkanten en bovenkant mooi af.
Leg je kerstboom-uitsteker in het midden van de taart en maak met de groene cake-kruimels een kerstboom.
Met de rode cakekruimels maakte ik een randje aan de onderkant. Voeg naar eigen inzicht ook nog wat sprinkles toe (ik maakte rode “kerst”balletjes) en tadaaa: klaar is je red & green velvet kersttaart!
Fijne feestdagen allemaal!
24 december 2019 om 11:51
Het ziet er prachtig uit en gezien de ingrediënten zal hij (zij?) zeker heerlijk smaken.
24 december 2019 om 15:38
Dat ziet er heerlijk en ook feestelijk uit zeg!
24 december 2019 om 15:50
Wat is ie mooi! En ik vermoed ook heel erg lekker. Eet smakelijk!
24 december 2019 om 19:37
Wat een mooie taart! Voor het kerstontbijt?
25 december 2019 om 08:29
Voor het ontbijt vind zelfs ik hem te zwaar 😉 Nee, ik zit aan de zelfgemaakte kerststol nu!
25 december 2019 om 01:29
Wat een prachtexemplaar! Dat zal vast smaken. Fijne kerstdagen!
28 december 2019 om 15:13
Daar wil ik mijn tanden wel in zetten ziet er erg lekker uit hoor fijne feestdagen
28 december 2019 om 15:14
ik wens u ook fijne feestdagen en het ziet er lekker uit die taart
1 januari 2020 om 11:20
Wat een schattig taartje is dat zeg. En ik ben onder de indruk van hoe mooi je de lagen er in hebt gekregen!