Recept: mokka-karamel-cheesecake

| Geen reacties

Ik had grootse plannen voor deze cheesecake. Ik zou er karamel doorheen swirlen, zodat hij er echt gaaf uit zou zien. Dat is even iets anders gelopen, maar lekker was deze taart absoluut! Ik maakte eerst altijd liever monchoutaart omdat het bij cheesecake vaak niet lukt om de structuur goed te krijgen. Mocht je daar ook bang voor zijn, dan kun je met een gerust hart deze cheesecake bakken, want deze mislukt echt niet. En verder is het gewoon een heerlijke, winterse cheesecake met warme smaken.
Mokka-karamel-cheesecake (2)

Ingrediënten cheesecake

Voor de bodem

  • 250 gram speculaas
  • 75 gram boter of margarine

Voor de vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • één schepje oploskoffie (ongeveer 10 gram) en 30 ml heet water
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eieren

Voor de karamelsaus

  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 45 gram boter
  • 50 ml slagroom

Hoe maak je de cheesecake?

Je begint met de speculaasmodem. Verkruimel de speculaasjes (met een keukenmachine is het zó gefixt) en meng er de gesmolten boter of magarine doorheen. Stort het mengsel in een springvorm (ik gebruikte er een van 28 cm doorsnee) en druk het goed aan. Zet de vorm dan even in de koelkast.

Ondertussen ga je verder met de vulling. Mix de roomkaas met de suiker tot het een soepel mengsel is. Los de oploskoffie op in het hete water, roer even en voeg het dan toe aan het roomkaasmengsel. De bloem mag erbij en vervolgens mix je weer even goed. Op het laatst voeg je de eieren één voor één toe en mix je nog even goed. Het mengsel mag al in de springvorm (hoeft niet in de koelkast).

Dan ga je door met de laatste stap: karamelsaus maken! Verwarm de oven nog niet voor om energie te besparen, want het kan wel even duren voor de karamelsaus klaar is. Doe de suiker met het water in een steelpannetje, zet het op middelhoog vuur en wacht vervolgens een héle tijd tot de karamel zijn kenmerkende bruine kleur krijgt. Dan voeg je eerst de boter doe en meng je ongeveer een minuut met een garde. Daarna mag ook de slagroom erbij, en mix je weer een minuutje.

Meng de karamelsaus vervolgens door de rest van de vulling. Je bakt deze cheesecake 80 à 90 minuten in een voorverwarmde oven van 120 graden. Daarna zet je de oven uit, maar laat je de taart erin staan om scheuren te voorkomen. Als de oven is afgekoeld, verplaats je de taart naar de koelkast. Laat hem daar minimaal 4 uur (het liefst een nacht) verder opstijven.

Recept Mokka-karamel-cheesecake

 

Veel bakplezier!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge