Recept: kerstcupcakes

| 2 reacties

Voor wie niet zo goed is met data en zich al weken afvroeg wat al die kerstverlichting toch op straat en in huizen doet: morgen is het Kerst (voor de optimale beleving van deze blogpost kijk je nu dit filmpje op Youtube). Dat betekent dat je vanavond kan gaan zitten snotteren bij de All you need is love-kerstspecial (dat is in elk geval wat ik van plan ben om te doen), én dat je nog tijd hebt om deze leuke kerstige cupcakes te maken. Lees verder als je mijn recept voor heerlijke chocoladecupcakes wil weten én om erachter te komen wat mijn decoreer-geheim is…

Kerstcupcakes

Recept voor chocoladecupcakes

Ingrediënten voor 16 stuks

  • 250 gram zachte boter
  • 220 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 190 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 ml melk
  • 1 eetlepel cacao
  • 100 gram melkchocolade (in kleine stukjes gehakt)

Snijd de boter in blokjes en laat hem een beetje smelten in de magnetron. Voeg daarna de eieren en de suiker toe en klop dit goed, zodat het een egale, luchtige massa wordt. Daarna mogen het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij en mix je weer even verder. Voeg de cacao toe en mix dan nog ongeveer twee minuten.

De chocola kun je met een lepel door het beslag heen mengen. Een andere optie (mijn favoriet) is om in elk muffinvormpje eerst een laagje beslag te doen (tot ongeveer een derde) en er dan de chocoladestukjes in het midden op te leggen. Daarna verdeel je de rest van het beslag over de vormpjes. Hierdoor krijg je een half vloeibare kern van chocolade in je cakeje, yum! Tip van een ervaringsdeskundige: denk niet dat je door grote blokjes chocola in het midden te leggen hetzelfde effect bereikt, want die zijn te zwaar en zinken naar beneden…

Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in een (voorverwarmde) oven op 160 graden. Laat ze daarna goed afkoelen. Waar bijna alles wat het lekkerst is als het vers, warm en knapperig uit de oven komt, vind ik deze cupcakes de dag erna juist lekkerder.

Decoreren in winterse sferen

Dan wordt het tijd om te gaan decoreren met fondant. Doe wat poedersuiker op je werkblad, zodat de fondant niet blijft plakken. Maak eerst een rondje dat je met chocoladepasta (jam kan ook) op de cupcake plakt en daarna kun je los met allerlei kleine decoraties. Hier kun je met een kwastje water opdoen om ze te bevestigen op de fondant.

En dan mijn grote decoreergeheim: uitstekers, en nog specifieker: plunger cutters! Bij gewone uitsteekvormpjes moet je de fondant nog oppakken, waardoor de vorm wel eens wat uitrekt. Met deze plunger cutters blijven ze erin zitten en kun je ze perfect op het cakeje plakken. Superhandig!

Kerstcupcakes

Wat ik ook helemaal geweldig vind aan uitsteekvormpjes, is dat er bijna altijd wat onwetenden zijn die zwaar onder de indruk zijn van je skills en denken dat je die mini-sterretjes en perfecte sneeuwvlokjes zelf hebt uitgesneden. Eh, nee dus 😉

Kerstcupcakes met sterretjes Kerstcupcakes met sneeuwvlokjes (plunger cutters)

Ik denk dat ik voor morgen ook nog wat sneeuwvlokjes en sterretjes ga uitsteken uit fondant, leuk om borden mee te versieren bij het kerst-dessert.

Fijne Kerst allemaal!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

2 reacties

  1. Die sneeuwvlokjes zijn superleuk! Waar heb je die vandaan? :) Oh, en jij ook een fijne Kerst!
    Maaike postte onlangs…Even kletsen: Ik heb een sokkenobsessie (en een kamer in Amsterdam)My Profile

    • Ik heb ze gekocht bij die bakwinkel waar ik laatst een blogje over heb geschreven! Ze zijn vast op meer plekken te koop, Cook&Co misschien? En in Amsterdam heb je vast ook een speciaalzaak, als we die hier al hebben, haha!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge