Voor mijn trouwe bloglezers zal het geen verrassing meer zijn: ik ben dól op alles met karamel. Ik vind gezouten karamel dan ook een van de beste uitvindingen ooit. Omdat ik mezelf voor dit jaar de challenge heb gegeven om mezelf meer uit te dagen met bakken, besloot ik dat ik me eindelijk eens aan soesjes moest gaan wagen. Want ja, zo’n kookdeeg is toch net wat ingewikkelder dan gewoon een simpel beslagje maken. En je begrijpt al wat er in die soesjes moest: overheerlijke karamelslagroom met een snufje zout… Dit is mijn recept voor heerlijke zelfgemaakte karamel-zeezout soesjes met chocola.
Karamel-zeezout soesjes: de ingrediënten
Voor het soezendeeg
- 100 gram boter of margarine
- 100 ml melk
- 100 ml water
- een snufje zout
- 100 gram bloem (gezeefd!)
- 3 à 4 eieren
Voor de karamelroomvulling en choco-topping
- 600 ml slagroom
- 150 gram suiker
- 50 ml water
- 1 zakje slagroomversteviger/klopfix
- (grof) zeezout naar smaak
- 200 gram melkchocola
Let op: maak de karamelslagroomroom alvast een dag van tevoren! Hiervoor volg je dit overheerlijke recept van Rutger. Houd wel mijn hoeveelheden aan om genoeg vulling te hebben voor de soesjes.
Zelf soezen maken
Doe de boter samen met de melk, het water en een snufje zout in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook. Let op: de boter moet gesmolten zijn voor het kookt!
Zodra het mengsel kookt, haal je het van het vuur. Voeg in één keer de gezeefde bloem toe en meng dit snel door met een houten spatel. Zodra alle bloem is opgenomen, zet je het pannetje weer op het vuur. Je laat het dan 2 tot 3 minuten koken op middelhoog vuur. Hierbij blijf je heel goed roeren. Het is normaal dat je deeg wat sist en ondanks al je harde roerwerk een beetje aan zal koeken op de bodem. Dit betekent namelijk dat je deeg gaart en dat is nodig om je soezen mooi te laten rijzen in de oven.
Haal je pan daarna van het vuur, doe je deeg in een normale beslagkom en laat het even afkoelen. Daarna is het tijd om de eieren één voor één toe te voegen. Hierbij moet je heel snel werken en goed roeren. Je wil namelijk voorkomen dat je ei stolt. Als je de eerste drie eieren hebt toegevoegd, kijk dan goed naar de consistentie van je deeg. Het moet mooi glad en soepel zijn, maar zeker niet te dun worden. Voeg het vierde ei daarom niet direct in zijn geheel toe, maar kijk met kleine beetjes hoeveel je nog nodig hebt. Bij mij was 3,5 ei voldoende.
Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en maak met behulp van een spuitzak of twee lepels hoopjes van het soezenbeslag. Je soezen bak je ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden (boven- en onderwarmte). Ik haalde er 30 soesjes uit en dacht zo schattige kleine soesjes te krijgen, maar ze groeiden echt enorm in de oven…
Soesjes vullen
Als je soezen goed zijn afgekoeld – dat gaat best snel! – kun je ze gaan vullen. In ongeveer elk recept voor soesjes staat dat je hiervoor een gaatje kan prikken in de onderkant (hiervoor kun je het beste een schaar gebruiken). Ik dacht slim te zijn: ‘als ik nou gaatjes maak in een plooitje aan de bovenkant of zijkant en ik doop ze achteraf nog in chocola, dan heb ik soesjes zonder gaatjes!’ Helaas, zo werkte het niet. Vullen is toch echt het handigste vanaf de onderkant.
Nadat je de karamelroom uit de koelkast hebt gehaald en hebt opgeklopt met de slagroomversteviger, voeg je wat grof zeezout toe. Doe er niet te veel in één keer bij, maar blijf goed proeven. Doe de gezouten karamelroom vervolgens in een spuitzak en vul zo je soesjes. In mijn geval leverde dat heel wat knoeiwerk door de onhandige gaatjes…
Op het laatst smelt je nog wat chocola voor eroverheen. Au bain marie smelten duurt mij meestal te lang, dus ik smolt 2/3 van de chocola in een bakje in de magnetron (zorg dat je elke 20 seconden roert om te voorkomen dat je chocola verbrandt!) en voegde dan op het laatst nog 1/3 van de chocola toe. Dit meng je erdoorheen tot het gesmolten is en dan kun je (voorzichtig!) gaan dippen.
Laat de chocola goed uitharden en daarna zijn de karamel-zeezout soesjes met melkchocola klaar!
7 november 2019 om 07:07
Als ik Heel Holland Bak kijk, begrijp ik altijd dat soezen maken lastig is. Die van jou zien er prima uit, dus goed gedaan. En ze klinken overheerlijk!
7 november 2019 om 10:29
Wow, die zien er goed uit! Net wat Noami zegt, bij Heel Holland bakt strugglen de kandidaten altijd met de soezen en daarom dacht ik ook altijd dat het super lastig is om ze te maken. Die van jou zijn zo goed gelukt! Lekker voor een verjaardag of feestje 🙂
7 november 2019 om 14:00
Wow heb jij heel goed gemaakt. Het ziet heerlijk uit. Lijkt wel daar bakker in huis. Het zal lekker smaken. Ik lust ook wel 1. Fijne dag.
7 november 2019 om 14:35
Oh jammie die zien er super lekker uit! Ik ben ook dol op karamel en ik eet super graag soesjes. Ik ga het recept opslaan, misschien kan ik het tijdens de feestdagen eens maken 🙂
7 november 2019 om 18:54
Oh, hou op! Nou moet ik dit ook weer maken…
Mijn lievelings? Juist, karamel.
7 november 2019 om 19:18
Pakt een zakdoek en veegt het kwijl van haar kin…
7 november 2019 om 23:59
Wat knap dat je zelf soezen hebt gemaakt! Ze zien er zo goed en lekker uit. En een heerlijke combi met karamel-zeezout, lijkt me! Bizar trouwens hoe erg die soezen zijn gegroeid. Wat een verschil tussen de twee foto’s!
8 november 2019 om 10:41
Ik ben onder de indruk hoe goed ze eruit zien zeg. Heel professioneel!
9 november 2019 om 10:08
Zo verkeerd, maar oh zo lekker! Wat zien ze er goed uit. Lijkt mij een heerlijke combinatie
9 november 2019 om 16:17
Ooeh dit klinkt echt onwijs goed zeg!
9 november 2019 om 20:26
Ohja! Soezen! Leuk om te maken. Die vulling klinkt goed.
11 november 2019 om 07:14
Oh hou op hoor. Dit klinkt (en ZIET!) er lekker uit<3 Zelfs op de vroege ochtend haha.
11 november 2019 om 21:49
Ik ben echt geen ster in de keuken, maar dit ziet er echt zo lekker uit. Zelfs ík krijg bakneigingen 😀