Na het grote succes van mijn eerste zelfgebakken soesjes (met gezouten karamelroom – yummie!) durfde ik het aan om weer iets van mijn ‘enge dingen die ik nog niet heb durven bakken’-lijstje te proberen. Mijn bakdoel voor dit jaar was namelijk om mezelf meer uit te dagen. Ik had nog nooit brood gebakken en op een of andere manier leek gist me maar afschrikwekkend spul. Na een google-sessie kwam ik erachter dat je met instant gist (de zakjes gedroogde gist die je in de supermarkt vindt) eigenlijk niks te vrezen hebt. En dus ging ik aan de bak voor kaneelbroodjes. Met uiteraard zo’n goddelijk glazuur erbovenop. Yep, deze kaneelbroodjes (cinnamon buns) zijn een blijvertje!
Ingrediënten kaneelbroodjes
Voor de kaneelbroodjes
- 400 gram bloem
- een zakje instant gist (7 gram)
- een snufje zout
- 25 gram suiker
- een zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 150 ml melk
- 100 gram roomboter
Voor de vulling
- 20 gram kaneel (ongeveer 1,5 eetlepel)
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram roomboter
Voor het citroenglazuur
- 120 gram poedersuiker
- 30 ml melk
- een paar drupjes citroensap
Recept kaneelbroodjes (cinnamon rolls)
Kaneelbroodjes: deeg maken en laten rijzen
Meng alle droge ingrediënten voor de broodjes – bloem, gist, zout, suiker en vanillesuiker – goed door met een lepel. Voeg daarna een losgeklopt ei toe. Laat de boter smelten in een pannetje op het vuur en doe hier ook de melk bij. Zodra de boter (vrijwel) gesmolten is, doe je het vuur uit en laat je het mengsel enkele minuten afkoelen. Daarna doe je het bij de rest van de ingrediënten en mag je gaan kneden. Doe je het zelf met de hand, dan heb je ongeveer 10 minuten nodig. Zet je – net als ik – de keukenmachine aan het werk, dan zijn 5 minuten meestal voldoende. Je kunt testen of het deeg goed is door eraan te trekken. Zie je een dun vliesje ontstaan? Dan is het deeg klaar om te gaan rijzen!
Om het deeg goed te laten rijzen, leg je een iets vochtige theedoek op de kom met het deeg. Dit laat je een uurtje staan op kamertemperatuur. Extra tip: ga gewoon even een stuk wandelen tussendoor. Frisse lucht en beweging zijn goed voor je en je verbrandt vast wat calorieën – het is echt onmogelijk om het straks bij één broodje te houden.
Na een uurtje rijzen is de deegbal als het goed is flink gerezen. Check die van mij nou!
Daarna is het tijd om het deeg uit te rollen. Zelf gebruik ik altijd een non-stick (plastic) deegroller en leg ik een stuk tafelzeil op tafel. In dit geval hoef je dan geen extra bloem te gebruiken om je werkblad en deegrollen te bestuiven, omdat het deeg goed loslaat.
Rol de deegbal uit tot een lap van ongeveer 30 bij 45 centimeter. Maak hem zo rechthoekig mogelijk: Bij mij was de lap niet overal even breed en ik dacht ‘whatever’, maar bij het vormen van de broodjes verschilden ze nogal in formaat. Ook geen ramp – ik heb de grote en kleine broodjes gewoon apart gebakken – maar voorkomen is beter dan genezen, toch?
Is je deeglap klaar? Smelt dan 30 gram boter in een pannetje en meng de kaneel en basterdsuiker alvast in een aparte kom. Verdeel de gesmolten boter over de deeglap en doe je kaneelsuiker eroverheen. In de breedte is het handig om even een halve centimeter vrij te laten (wel boter daarop, geen kaneelsuiker). Vervolgens rol je de deeglap op in de lengte, zodat er een lange rol ontstaat. Tip: meet even hoe lang hij is, dan kun je berekenen hoe dik de plakjes ongeveer moeten worden.
Voor het snijden van de broodjes gebruikte ik flosdraad – superhandig! In dit filmpje zie je hoe dat moet. Ik had uiteindelijk 12 grote broodjes en 4 kleintjes. Leg weer even een theedoek op de gevormde broodjes en laat ze nog een half uurtje narijzen. Bij mij groeiden ze nu niet zoveel, maar in de oven kwam dat helemaal goed!
Bak je cinnamon rolls ongeveer 25-30 minuten (ca. 20 minuten voor kleintjes) op 180 graden (boven- en onderwarmte is het best – zorg dan wel dat je maar één bakplaat in de oven hebt). Als ze boven mooi goudbruin zijn en aan de zijkant niet meer al te bleek, zijn ze klaar.
Dit vond ik zo’n grappige foto dat ik hem even met jullie wilde delen. Sproet, de extreem zielige hond! Ze is gewend dat elk eten dat we op de grond zetten voor haar is. Aangezien ik in de herfst en winter altijd net naast de schuifpui fotografeer, dacht Sproet even dat het haar lucky day was. Helaas… Gelukkig luistert ze heel goed naar het commando ‘nee’en bleef ze stokstijf en kwijlend staan, haha!
Citroenglazuur/frosting maken
Kaneelbroodjes zijn niet compleet zonder glazuur – vind ik dan. Ze maken de heerlijke broodjes echt helemaal af! Het glazuur maken is heel makkelijk: voeg wat melk en een paar druppels citroensap toe aan een shitload poedersuiker (zie de ingrediëntenlijst voor de hoeveelheden), meng dit heel goed en you’re good to go! Verdeel het snel over de kaneelbroodjes voor het uithardt in het bakje en enjoy!
9 december 2019 om 07:12
Respect! Ze zien er super uit. Ik doe het je niet na;).
9 december 2019 om 07:51
Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil ze ook een keer maken. Misschien ook leuk om samen met mijn zoon te doen. ?
9 december 2019 om 07:55
Leuk idee! Samen bakken is extra gezellig!
9 december 2019 om 09:14
Wauw, wat zien die er mooi uit! Zo te zien zijn ze echt goed gelukt. Een echte kerstlekkernij ook! Dit ga ik onthouden voor als ik met oud en nieuw bij familie ben om mee te nemen. Lijkt me leuk om ze met zoiets te verrassen!
9 december 2019 om 12:03
Oh my! Ze zien er echt veeel te lekker uit. Niet normaal. Ik ga het recept opslaan.
11 december 2019 om 10:59
Wauw, wat zien ze er goed uit zeg! En het recept lijkt me goed te doen! Dus dankjewel.
11 december 2019 om 23:11
Haha, die Sproet! Brave hond, dat wel.
Ik maakte kaneelbroodjes ook altijd zo. Totdat schoonzoon aan de slag ging met een blikje croissantdeeg en binnen no time klaar was (deeg uitrollen, boter smelten, op het deeg smeren, basterdsuiker en kaneel er over, oprollen, snijden en in de oven). Sindsdien maak ik alleen nog maar de ‘luie wijven-versie’.
12 december 2019 om 06:34
Lekker recept! Ik heb ze lang geleden eens gemaakt met croissant deeg. Wel een goede tip om citroen in het glazuur te doen!
12 december 2019 om 14:15
Oh, dat ziet er lekker uit! Ik hou van heel veel bakdingen niet zo, maar kaneel vind ik heerlijk!
13 december 2019 om 09:02
Oh wat zien ze er goed uit! Superlekker, lijkt me! Ik kan me wel voorstellen dat Sproet stiekem hoopte dat de broodjes voor haar zouden zijn 😉 Die foto is echt te lief trouwens.
14 december 2019 om 15:57
Die zien er supermooi en lekker uit!
20 december 2019 om 15:10
Mmmmmmm! Ik sla dit recept even op, ze zien er superlekker uit! <3
30 juli 2021 om 13:22
Ziet er heel goed uit! Ik wil ze eigenlijk voor morgen maken maar mijn bezoek komt rond 11u en ik ben niet zo’n ochtendmens. Kan ik ze vandaag al maken en morgen opwarmen?
30 juli 2021 om 13:27
Kan ik me helemaal voorstellen! Je kunt ze alvast vandaag maken (minus de frosting natuurlijk) en dan morgen eventueel nog even kort oppiepen in de oven. Hoewel ze gewoon afgekoeld ook zeker wel een paar dagen lekker blijven.