Recept: herfstige taart met speculaas, koffie en gekarameliseerde appel

| Geen reacties

Hoewel ik nog steeds een hekel heb aan de herfst, vind ik dat je elk excuus voor het bakken van een taart met beide handen aan moet grijpen. Ik had zin in iets herfstigs en dan kom je al gauw uit op appel. Een gewone appel(kruimel)taart maak ik natuurlijk wel vaker, maar nu wilde ik een no bake-taart voor de herfst. Gewoon omdat dat altijd handig is in een recept, maar ook omdat ik nog een gelatinepoeder-trauma had om te overwinnen. Deze taart is enigszins bewerkelijk om te maken vanwege de verschillende stappen, maar hij is het meer dan waard.
herfstige taart met speculaas, koffie en gekaramelliseerde appel, herfstaart, appeltaart anders dan anders, no bake appeltaart, appeltaart zonder oven, bakken zonder oven, mokka, speculaasbodem, koekjesbodem

Ingrediënten

Voor de speculaasbodem

  • 230 gram speculaasjes
  • 80 gram boter of margarine

Voor de koffiecrèmelaag van Griekse yoghurt

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 120 gram slagroom
  • 50 gram kristalsuiker
  • 70 ml koffie (heet water met een of twee lepeltjes oploskoffie werkt prima)
  • 2,5 tl gelatinepoeder en 45 ml water om het te laten oplossen óf ongeveer 4-5 blaadjes gelatine en water

Voor de topping van gekarameliseerde appel

  • 1-2 grote appels (koop ruim in en eet de rest gewoon op)
  • 15 gram boter of margarine
  • 20 gram kristalsuiker vermengd met 1-2 tl kaneel

Werkwijze

Koekjesbodem van speculaas

Zet eerst een springvorm klaar (ik gebruikte er een van 28 cm doorsnee) en bekleed hem met bakpapier, ook de randen. Ik gebruik daarvoor altijd wat bakboter om de repen bakpapier goed te laten plakken.

Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine (of wees lekker agressief met een stevige zak en een deegroller) en smelt ondertussen de boter (dat doe ik gewoon in de magnetron – niet te hoog zetten). Meng de kruimels vervolgens met de boter en stort het mengsel in je springvorm. Druk de bodem goed aan en zet de vorm even de koelkast.

Mengsel van Griekse yoghurt, room en koffie

Vervolgens ga je aan de slag met de tweede laag van de taart. Hiervoor klop je de slagroom met de suiker lobbig. Daarna voeg je de Griekse yoghurt toe en mix je dit even kort, tot je geen klontjes yoghurt meer ziet.

Hoe verwerk je gelatinepoeder?

En dan: aan de slag met de gelatine! Je kunt gelatineblaadjes gebruiken (check dit handige uitlegfilmpje van Allerhande over de verwerking van gelatine), maar ik ging voor gelatinepoeder. Daar is heel wat minder over te vinden online, dus ik leg kort de basics uit. Gelatinepoeder los je op in water. Gebruik 5 tot 7 keer zoveel water als gelatinepoeder. Je mengt de poeder goed met het water, laat het dan een paar minuten staan en voegt het daarna toe aan een warme vloeistof.

In dit recept gebruik je 2,5 theelepel, wat neerkomt op zo’n 7 gram gelatine. Nadat je het hebt geweekt in het water, ben je klaar om het toe te voegen aan de koffie. Ik loste zelf 2 lepeltjes oploskoffie op in 70 ml gekookt water. De koffiesmaak is daardoor vrij duidelijk aanwezig in dit recept. Mocht je liever een lichtere koffiesmaak hebben, dan kun je overwegen de verhouding iets aan te passen.

De koffie en gelatinepoeder meng je even goed en daarna mag het bij het Griekse yoghurt-roommengsel. Nog even kort mixen en dan is het klaar om in de taartvorm te gaan. Schud er even mee om niet te veel luchtbelletjes te krijgen en zet het dan weer terug in de koelkast.

Gekarameliseerde appel maken

Last but not least: de gekarameliseerde appel! Dat is zó bizar lekker. Ik maakte het voor dit recept voor het eerst en ik overwoog serieus om de rest van mijn leven nooit meer iets anders te eten toen ik een stukje vers uit de pan proefde.

Voor de gekarameliseerde appel neem je een grote koekenpan waar je de boter zachtjes in smelt. Is-ie eenmaal vloeibaar, dan is het tijd om de appel toe te voegen. Ik heb van een grote Elstar-appel eerst de kern verwijderd met een appelboor en hem daarna in dunne plakjes gesneden. Ik heb de plakjes appel in twee delen gebakken. Op de schijfjes appel strooi je wat van de kaneelsuiker en vervolgens laat je de plakjes aan beide kanten een minuut of twee bakken. Hou ze een beetje in beweging om ze niet te laten aankoeken.

De plakjes gekarameliseerde appel kun je vervolgens voorzichtig in een mooi patroon aanbrengen op de taart. Weer terug in de koelkast (drie uurtjes zou genoeg moeten zijn, maar een hele nacht is altijd beter) en opstijven maar! Wees voorzichtig met aansnijden en vooral: enjoy!
herfstige taart met speculaas, koffie en gekaramelliseerde appel, herfstaart, appeltaart anders dan anders, no bake appeltaart, appeltaart zonder oven, bakken zonder oven, mokka, speculaasbodem, koekjesbodem
herfstige taart met speculaas, koffie en gekaramelliseerde appel, herfstaart, appeltaart anders dan anders, no bake appeltaart, appeltaart zonder oven, bakken zonder oven, mokka, speculaasbodem, koekjesbodem

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge