Recept: de lekkerste aardbeienslof met Zwitserse room

| 14 reacties

Er is weinig fruit dat zo zomers is als aardbeien. Na deze overheerlijke karamelslof besloot ik dan ook om mijn volgende slof te decoreren met heerlijke verse aardbeien. Ik maakte voor het eerst banketbakkersroom (als basis voor de Zwitserse room voor de topping) en dat bleek echt veel makkelijker dan ik had verwacht. Ja, deze zomerse slof met aardbeien en Zwitserse room is absoluut een blijvertje!

Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

Recept voor twee aardbeiensloffen

Ingrediënten

Voor de sloffenbodem

  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 gram boter of margarine
  • 95 gram kristalsuiker
  • 85 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier (het eiwit gebruik je ook in dit recept!)
  • citroen voor de smaak: rasp van een halve citroen of een beetje citroensap
  • een snufje zout

Voor de amandelspijs

  • 150 gram amandelspijs (eventueel zelf te maken van 75 gram amandelmeel, 75 gram kristalsuiker en een ei)
  • 1 eiwit om de spijs los te maken

Voor de topping

  • ca. 400 gram aardbeien
  • 40 gram kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 25 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 250 ml slagroom

Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

Recept: de voorbereiding

Zelf banketbakkersroom maken

Maak de banketbakkersroom voor dit recept de avond van tevoren. Deze moet nog indikken in de koelkast. Hiervoor klop je twee eidooiers goed los in een kommetje. Voeg hier de kristalsuiker en de vanillesuiker aan toe en meng dit goed. Tot slot voeg je ook de bloem toe en roer je tot die helemaal is opgenomen. Je krijgt dan een soort dik papje/deegje.

Klaar? Verhit dan de melk in een steelpannetje. Zodra je belletjes aan de rand van je pan ziet, kookt de melk en kun je het vuur uitzetten. Voeg wat melk toe aan je ei-suiker-bloem-papje en roer dit goed door tot de melk helemaal is opgenomen. Dit doe je ook steeds met de rest van de melk. Uiteindelijk krijg je een egaal, dun mengsel. Op dit punt vroeg ik me af of dit ooit goed zou komen, maar geen zorgen: dat kwam het.

Vervolgens schenk je het mengsel weer terug in de pan en breng je dit opnieuw aan de kook. Hierbij is het belangrijk dat je continu heel goed blijft roeren. Blijf er goed bij, want dit proces vond ik behoorlijk snel gaan. Op een gegeven moment verandert je dunne mengsel in een dikke vla. Hoera: je banketbakkersroom is klaar! Zet het vuur uit en giet de room in een schone, lage schaal. Doe hier huishoudfolie overheen en druk deze goed aan, zodat er geen velletje op de room komt. Even laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast helemaal.

Bereid eventueel ook de amandelspijs al voor

Maak je de amandelspijs voor dit recept zelf? Doe dit dan ook de avond van tevoren of zelfs een paar dagen/een week. Wordt-ie alleen maar lekkerder van!Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

Sloffen bakken en decoreren

De volgende dag ga je door met het maken van de sloffen. Maak het deeg door alle ingrediënten goed te kneden tot een soepel deeg. Laat het deeg vervolgens minstens een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven daarna voor op 180 graden. Op een bakplaat, die je bekleedt met bakpapier, vorm je vervolgens de sloffenbodems met behulp van je sloffenringen.

Maak dan de amandelspijs los met je overgebleven eiwit. De spijs verdeel je gelijkmatig over je sloffenbodem, waarbij je rondom een rand van 1 cm vrij houdt. Bak de sloffen in ongeveer 25 minuten gaar en verwijder de rand daarna direct.Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

Als de sloffen goed zijn afgekoeld, kun je ze gaan afmaken. Je banketbakkersroom is flink stevig nu, dus die maak je eerst even los met een lepel. Ik deed eerst op beide sloffen een dun laagje banketbakkersroom (over de spijs heen). Hierover verdeel je de schoongemaakte en gehalveerde aardbeien. Je kunt ook plakjes aardbeien gebruiken – wees vooral creatief!

De rest van de banketbakkersroom gebruik je voor de Zwitserse room. Hiervoor klop je 250 ml slagroom op (zonder extra suiker). De opgeklopte room spatel je rustig door de banketbakkersroom, tot je een egaal mengsel hebt. Dit doe je in een spuitzak en hiermee maak je vervolgens mooie toefjes op de rand. En dan… smullen maar!

Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

14 reacties

  1. Dit ziet er echt zó lekker uit! Ik ga dit soort blogs denk ik alleen nog lezen als het tijd is voor wat lekkers;).

  2. Oh. OH. OHHHH. Dit ziet er overheerlijk uit, elke foto nóg lekkerder hoe meer ik naar beneden scroll. Deze ga ik zeker onthouden/opslaan.

  3. Heerlijk! Mijn moeder maakt ook altijd heerlijke aardbeiensloffen 🙂

  4. Wij zijn hier dol op aardbeien, dus ze zijn in de zomerperiode altijd in huis. Ik geloof dat ik jouw recept maar eens snel uit ‘moet’ gaan proberen. Bedankt.

  5. Hij is werkelijk prachtig geworden. En vast ook heel lekker!

  6. Hij ziet eruit alsof hij zo uit een bakkerij komt rollen. Echt fantastisch lekker!

  7. Het ziet er heerlijk uit. Ik vind jouw recepten altijd heerlijk geruststellend. Omdat je erbij zet dat het goed komt. 🙂

  8. Ik val weer in spam, geloof ik. Test. Test.

  9. Oh, nee. Toch niet! Nou ja, ik zei dus dat ik jouw recepten zo heerlijk geruststellend vind. Omdat je erbij zet dat het wel goed komt.

  10. Wat ziet het er goed uit! Alsof het zo van de bakker komt! Heerlijk!

  11. Oh wauw die ziet er heerlijk uit!

  12. Nooit geweten dat er zwitserse room bestaat, een dat terwijl ik hier al 20 jaar woon. Maar ik begrijp het wel, het is de extra slagroom erdoor. Dat doen we hier veel in desserts. Maar slagroom is hier altijd zonder suiker. Overigens hebben we hier Holländertorte, en daar herken ik ook niets in!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge