Recept: crunchy karamel-kruidnotenbites

| 1 reactie

Tijd voor een recept! Voor de bak- en blogmiddag met Maaike wilde ik iets maken dat (bijna) alle dingen die ik lekker vind zou combineren. En toen kwam ik al gauw uit op lekkere crunchy bites met chocola, karamel én kruidnoten! In eerste instantie verwachtte ik dat het zou gaan smaken als chocoladepepernoten chocoladekruidnoten met karamel, maar eigenlijk lijken deze hapjes meer op Milka Daim-snax. In elk geval waren deze knapperige chocolaatjes niet alleen superlekker, maar ook nog eens heel makkelijk om te maken. Kijk en kwijl mee 😉
Recept crunchy karamel-kruidnotenbites

Ingrediënten

  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels water
  • klein beetje slagroom (misschien 25 milliliter, of zelfs nog minder)
  • 75 gram kruidnoten
  • 200 gram chocolade

En dat is alles! Tijd om aan de slag te gaan met de karamel!

Karamel maken

Doe de suiker in een klein (steel)pannetje met een dikke bodem. Giet de twee eetlepels water erover en zet het op middelhoog vuur. Vervolgens doe je een hele tijd niets anders dan… wachten.

Recept crunchy karamel-kruidnotenbites

Je zult zien dat de suiker wat gaat borrelen. Je doet nog steeds helemaal niets. De karamel begint langzaam te verkleuren, en dan moet je goed opletten. Het kan nu namelijk snel gaan, en verbrande karamel is niet lekker. Als je ziet dat de karamel zijn kenmerkende bruine kleur krijgt, pak je een garde en haal je de pan van het vuur. Doe er een scheutje slagroom bij en roer het geheel goed door elkaar. Vervolgens schenk je het geheel over een stuk bakpapier dat op bijvoorbeeld een bakplaat ligt. Zorg ervoor dat het een dunne laag wordt, dat snijdt straks makkelijker.

Laat de karamel vervolgens even hard worden. Dat gaat erg snel. Waarschuwing: zelfgemaakte karamel is erg heet, dus laat je niet verleiden door de geur om aan de garde te likken. Je verbrandt je tong gegarandeerd – ik heb het nu eens níét zelf uitgeprobeerd trouwens, maar het is echt niet verstandig.

Snijden, smelten en samenvoegen

Terwijl de karamel afkoelt, snij je de kruidnoten in vieren. Kleinere stukjes en kruimels bewaar je ook gewoon voor de bites, alleen maar lekker. Vervolgens is ook de karamel klaar om te snijden. Maak hier kleine stukjes van en meng ze alvast met de kruidnoten.

Daarna smelt je de chocolade (ik koos voor melkchocola, maar het kan natuurlijk ook met puur of wit) au bain marie. Om te voorkomen dat je chocobites straks meteen smelten in je hand, is het het beste om de chocola te tempereren. Daar gaf ik bij mijn recept voor chocoladeflikken al uitleg over. De makkelijkste methode is om maar twee derde van je chocola te smelten (ongeveer 130 gram in dit geval) en de rest er daarna doorheen te roeren tot alles gesmolten is.

Daarna meng je de kruidnoten- en karamelstukjes door de chocola. Op een snijplank bedekt met bakpapier maak je vervolgens met twee lepels hoopjes van je mengsel. Met dit recept kun je ongeveer 10 à 12 chocobites maken. Vervolgens zet je ze in de koelkast tot de chocola gestold is. En daarna: aanvallen!

Recept crunchy karamel-kruidnotenbites

Ik had verwacht dat de kruidnotensmaak zou overheersen, maar de hapjes zijn eigenlijk perfect in balans, al zeg ik het zelf. Ze zijn heerlijk krokant en ideaal om als kruidnotenvariatie te eten op pakjesavond. Of ervoor, of erna… 😉 Smakelijk eten!

Eén reactie

  1. Oehh dit ziet er goed uit! En super makkelijk, dus dit vraagt erom ook een keer door mij gemaakt te worden 😉
    Amy postte onlangs…Autumn Tunes 2015: mijn favorietenMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge