Recept: Citroencheesecake met meringue (no bake)

| 3 reacties

Aan mijn blogstatistieken te zien leek het wel alsof iedereen in het afgelopen Paasweekend aan de slag wilde gaan met monchou. En terecht, want taarten met roomkaas zijn nou eenmaal geweldig in de lente en zomer. In de winter kies ik vaker voor een gebakken cheesecake, maar nu vond ik het hoog tijd voor een fris lentetaartje. En of je het nou een citroen-monchoutaart met eiwitschuim of citroencheesecake met meringue wil noemen: deze taart zonder oven was een groot succes – zowel om te maken als om op te eten.
recept citroencheesecake met merengue, no bake, bakken zonder oven

Eerst even dit over Monchou

Ik vind het altijd een beetje gek om taarten aan te duiden als monchoutaart, terwijl er technisch gezien helemaal geen monchou inzit. Dat is ook bij deze taart het geval. Het is namelijk een eeuwigheid geleden dat ik voor het laatst echte monchou gebruikte. Ik weet dat veel mensen bang zijn om een alternatief te gebruiken in de vorm van een ander soort roomkaas, maar alsjeblieft: don’t worry!

Smaakt Monchou anders dan gewone roomkaas?

Er is amper verschil. Monchou is ietsje zoeter dan gewone roomkaas, maar dat vind ik persoonlijk juist een nadeel. In hartige gerechten vind ik ‘m namelijk vaak te zoet tegenover andere roomkazen, en ook in zoete gerechten pas ik liever zelf de suiker naar smaak aan. Ik hou in recepten aan dat je bij 200 gram echte Monchou makkelijk 20 gram suiker weg kunt laten.

Wat zijn goede/goedkope alternatieven voor Monchou?

Ik koop mijn cheapass roomkaas altijd bij de Aldi of Lidl. Zoek naar verse (room)kaas in een naturelsmaak (je wil er geen kruiden in als je taart maakt). Bij de Lidl is het Linessa cream cheese, en bij de Aldi Milsa Verse kaas (op de achterkant staat ‘verse roomkaas’ vermeld). Met de Euroshopper roomkaas heb ik zelf geen ervaring, maar ook die zal ongetwijfeld prima zijn.

En wat je dan aan prijsvoordeel oplevert? Monchou kost tegen de 2 euro voor 200 gram, en zelfs ruim een euro voor een pakje van 100 gram. Die pakjes zijn dan ook nog eens bloedirritant om open te maken, dus het is me echt een raadsel waarom je die zou willen kopen. Bij de Aldi of Lidl betaal je zo tussen de 45 en 65 cent voor je bakje roomkaas van 200 gram.

Recept citroencheesecake met meringue (zonder te bakken!)

Zo, dat is er ook weer uit. Tijd voor nog belangrijkere zaken: hoe maak je die goddelijke taart van mij nou zelf? Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 250 gram jodenkoeken
  • 80 gram boter (ik gebruik altijd margarine)

Voor de vulling

  • 250 milliliter slagroom
  • 200 gram roomkaas
  • 90 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de topping

  • 120 gram kristalsuiker
  • 2 kleine eiwitten

En verder is dit ook wel handig

  • een springvorm (ik gebruikte er een van 26 cm)
  • een koelkast
  • een crème brulee-brandertje (die dus maar een paar euro blijken te kosten bij de Action)
  • bakpapier, iets om de boter in en mee te laten smelten en wat lepels en kommen

Tell me more, tell me more…

Bekleed als eerste je springvorm met bakpapier (bodem én zijkanten). Maak de jodenkoeken fijn (ik gebruik hier zelf een keukenmachine voor). Smelt daarna je boter in een pannetje of in de magnetron en meng daar de koekkruimels goed doorheen. Verdeel het over je springvorm, druk het goed aan met de bolle kant van een lepel en zet de vorm even in de koelkast.

Daarna ga je door met de vulling. Klop eerst de slagroom lobbig en in aparte (hoge) kom. Doe daarna de suiker, het citroensap en de roomkaas in een kom en mix dit goed. Op het laatst mix je de slagroom er nog even kort doorheen, tot je geen klontjes meer ziet. Daarna verdeel je het hele mengsel over de springvorm. Laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Zelf laat ik ‘m altijd een hele nacht in de koelkast staan, maar dat is niet essentieel.

Vlak voor het serveren ga je aan de slag met de topping. Haal de rand alvast van de springvorm, lik het bakpapier vooral ook even schoon (mmm), en ga dan aan de slag met de finishing touch. Doe de 2 eiwitten samen met de suiker in een hoge kom en klop tot je een stevig schuim hebt. Als er pieken in ontstaan als je de mixer eruit haalt en je de kom op de kop kunt houden zonder dat het schuim eruit valt, zit je goed.

Verdeel het schuim vervolgens met een lepel (in een ideale wereld zou je het nog met een spuitzak kunnen doen, maar bij mij gaat smaak voor uiterlijk) over je cheesecake. Gebruik de crème brulee-brander om de suiker in je eiwitschuim te laten karamelliseren. Het wordt geen echte harde merengue, maar wel een heerlijk schuimlaagje. Voor de vlaaieters onder ons: zoals bij skivlaai. Heerlijk!

Citroen-monchoutaart met eiwitschuim, recept citroencheesecake met merengue, no bake, bakken zonder oven

Dit is een veel makkelijkere versie van de lemon merengue-cheesecake doordat je hier geen oven voor nodig hebt. De koekbodem is lekker crispy en licht zoetig, en dat in combinatie met de zurige vulling en het zoete schuim, maakt het een onwijs lekker taartje. Ik haalde er negen punten uit, dus voor normale mensen is dat zeker het minimum, haha.

Happy baking!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

3 reacties

  1. wat een goede tip van die monchou. nog nooit geprobeerd!
    Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Naïeve bubbelMy Profile

  2. Kan ik de bodem ook met bastonjekoekkruimels maken?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge