Recept: arretjescake zonder ei

| 8 reacties

Laatst maakte ik voor het eerst arretjescake. Waarom dat zo lang geduurd heeft? Dat vroeg ik me ook af nadat ik het geproefd had. Mijn moeder was er eerst op tegen omdat het volgens haar met frituurvet werd gemaakt. Daar zit wel een kern van waarheid in, want volgens Wikipedia bedacht Calvé arretjescake ooit als recept om met hun frituurvet te maken. Sterk staaltje offline content marketing! Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen gewone boter of margarine. Hieronder lees je mijn recept voor arretjescake zonder ei en mét vanillevla!

recept arretjescake zonder ei

Ingrediënten

recept arretjescake zonder ei

 • 200 gram Mariakoekjes of andere biscuitjes
 • 200 gram margarine of boter
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eetlepels vanillevla (dat is ongeveer 75 gram)
 • 60 gram cacao

Recept arretjescake zonder ei

Snij de boter in kleine stukjes en laat hem iets zachter worden. Je kunt hem even in de magnetron zetten, maar zorg ervoor dat het niet helemaal smelt. Vervolgens mix je de boter met de suiker. Voeg daarna de vanillevla en cacao toe en mix het tot een egale massa. Dan hoort het er ongeveer zo uit te zien:

recept arretjescake zonder ei 3

Breek daarna de koekjes in kleine stukjes. Als de stukjes te groot zijn, is de kans namelijk groter dat je veel holtes in je cake krijgt.

recept arretjescake zonder ei 4

Meng de stukjes koek met een lepel goed door het choco-mengsel. Daarna stort je het geheel in een ingevette cakevorm en druk je het goed aan. Zet het minstens een nacht in de koelkast. Daarna is je arretjescake klaar om op te eten!

recept arretjescake zonder ei

Raad eens wie aan den lijve ondervond dat je koekstukjes niet te groot moeten zijn? 😉

recept arretjescake zonder ei

Op de vorm na heeft arretjescake dus eigenlijk weinig te maken met cake zoals je het kent. Je maakt ‘m zonder hem te bakken in de oven. Wel snij je ‘m in dezelfde plakjes (of plakken, natuurlijk).

recept arretjescake zonder ei

Eigenlijk is arretjescake dus gewoon een soort chocoladepasta met koekjes erin, maar wel een hele lekkere. Als je ‘m niet meteen helemaal verorbert, kun je de arretjescake gerust een paar dagen bewaren (wel in de koelkast, anders smelt-ie). Ik vond hem juist nog lekkerder toen de koekstukjes zachter werden.

De arretjescake viel hier erg in de smaak; ik krijg al de hele tijd de vraag wanneer ik hem weer maak. Snel dus, vermoed ik!

8 reacties

 1. Oeeh, dat ziet er super lekker (en calorierijk) uit 😀
  Dit receptje ga ik opslaan, thanks for sharing!
  Caroline postte onlangs…Picture Perfect #8/9/10 + update over postsMy Profile

 2. Chocoladecake volgens grootmoeders recept. Ik heb zulke goede herinneringen aan deze cake, elke ‘bijzondere’ gelegenheid schotelt mijn oma chocoladecake (zo noemen wij hem in de familie gewoon), daar kijken we dan altijd naar uit.

  Ik heb geluk, ze is vandaag jarig en ik ga vanavond op bezoek 🙂
  Carlijn postte onlangs…Overwinning: werkenMy Profile

 3. Heb hem ook zonder rauwe eieren gemaakt…vanillevla is een uitstekende vervanger.HEERLIJK!!!!!!Wel heb ik een tip voor de boter…Wanneer deze te hard is,gewoon plakjes eraf halen met de kaasschaaf…even laten staan en voila…zachte boter.Dit doe ik altijd wanneer ik ga bakken,super handig.De magnetron gaat al gauw te snel,dus te zacht.
  Succes!!!!

  • Ik ben blij dat je hem lekker vond! Goede tip van de boter. Ik snij ‘m zelf meestal in blokjes. Met platte schijfjes gaat het zacht worden natuurlijk een stuk sneller 🙂

 4. Ik ga deze variant dit weekend maken met mijn kleindochters ! Waarom ? Omdat hier geen rauwe eieren in gaan . Vind ik toch veiliger. Wat zullen ze een pret hebben .

 5. Dit doet me een beetje denken aan koekjestaart maar dan anders. Ik heb ‘m gepind!

 6. Ik ken dit recept van vroeger, maar toen deden we het altijd ’s nachts in de diepvries. Daardoor kan je het in plakjes snijden.
  Maar een collega kende dit niet en deed het inderdaad in de koelkast en bij haar was het echt zachte chocoladepasta.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge