Mijn eerste ervaringen met handlettering

| 3 reacties

Handlettering, het op een creatieve manier tekenen van letters, is sinds een tijdje hartstikke populair in Nederland. Niet zo gek, want het is altijd leuk om zelf creatief bezig te zijn. En als je ziet wat voor kunstwerken sommige mensen kunnen maken, kun je haast niet anders dan enthousiast worden.

Hoewel ik online bij anderen (oa bij Diana – check haar video’s over handletteren en doodles) al wat inspiratie, tips en how-to’s voorbij had zien komen, had ik toch het idee dat het lang niet zo makkelijk zou zijn als dat zij het doen lijken. Een workshop handletteren volgen leek me daarom wel een goed idee. Samen met Vriendin J. ging ik langs bij Angelique in Veldhoven.
Workshop handlettering Veldhoven, handlettering, DIY, creatief bezig zijn, tapasplank, kun je ook handletteren met een lelijk handschrift

Bij aankomst lag alles wat we nodig hadden al op ons te wachten: de tapasplanken, ruitjespapier, heel veel schrijfgerei, inspiratieboeken en – niet geheel onbelangrijk – koekjes en chocola 😉 Angelique legde de basis uit en liet daarbij meteen haar kunsten zien. Hoewel je eindeloos kunt variëren met lettertypes/fonts, is uiteindelijk elke letter terug te voeren op óf een blokletter, óf het ouderwetse aan-elkaar-schrijf-handschrift dat je vroeger op school leerde. Met kleine (en wat grotere) aanpassingen kun je zo heel veel  verschillende kanten opgaan. En dan hebben we het nog niet eens over de banners en doodles die er ook nog bij kunnen. Mogelijkheden te over dus!

We mochten al snel zelf aan de slag, en hoewel ik me even afvroeg of het wel goed ging komen bij mij, kregen we genoeg tips en enthousiaste aanmoedigingen. Zo kregen we allebei al snel de smaak te pakken. Ik had voor mijn plank de quote ‘Enjoy the little things in life’ in gedachten en met de hulp van Angelique ontwikkelde ik een plan om alle zes woorden als een mooi en uitgebalanceerd geheel op de plank te krijgen. Het ruitjespapier (zoek je oude wiskundeschriften op!) was echt een lifesaver om netjes recht te blijven werken.

Ik ben echt superblij met mijn eindresultaat en had niet verwacht dat ik zoiets in een paar uurtjes zou kunnen maken! Mijn ouders trouwens ook niet: die konden maar moeilijk geloven dat ik het echt zelf had gemaakt. Onder de foto’s lees je waarom!

Workshop handlettering Veldhoven, handlettering, DIY, creatief bezig zijn, tapasplank, kun je ook handletteren met een lelijk handschrift

Mijn resultaat!

Ook de plank van Vriendin J. vind ik echt heel erg tof geworden.

Workshop handlettering Veldhoven, handlettering, DIY, creatief bezig zijn, tapasplank, kun je ook handletteren met een lelijk handschrift

Handlettering inclusief doodles van Vriendin J.

Handlettering? Dat kan ik vast niet!

Oké, geloof me: iedereen kan handletteren. Echt iedereen. Oké, minimaal één functionerende hand hebben is misschien een voorwaarde, maar verder: heb vertrouwen in jezelf. Als ik het kan, kun jij het ook. Je moet namelijk weten dat mijn motoriek nogal slecht is. Als kleuter ben ik aan aardig wat tests onderworpen, en mijn grove motoriek was al slecht, dus laat staan hoe erg het met mijn fijne motoriek was gesteld.

Heb je een mooi handschrift nodig voor handlettering?

Nee, ook dat niet! Je raadt het al: dat heb ik dus ook niet. Ik hou mijn pen of potlood trouwens ook verkeerd vast met schrijven of tekenen (op een gegeven moment hebben mijn leraren hun pogingen om me de juiste penhouding te leren maar gestaakt – zelfs met zo’n driehoekje erop kreeg ik het nog voor elkaar om mijn eigen gekke manier aan te houden). Sowieso is handlettering meer het tekenen van letters dan schrijven, maar ook met weinig tekentalent kan het dus.

Mijn advies: gewoon proberen, veel oefenen, en vooral ook eens een workshop volgen voor de basics en ter inspiratie. Ik ga zeker vaker handletteren!

3 reacties

  1. Wat leuk om dit te lezen, ik krijg er rode wangetjes van :). Thanks voor de positieve vermelding!

  2. Ik ben er ook mee begonnen. Mijn eigen handschrift is ook onleesbaar, maar het handletteren ziet er verrassend goed uit (al zeg ik het zelf :)). Het is inderdaad een kwestie van heel veel oefenen.

  3. Mooie resultaten!! Ik wil het ook graag eens doen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge