DIY: (geboorte)cakepops

| 1 reactie

Een paar weken geleden werd ik voor de tweede keer tante: Neefje F. is grote broer geworden van Neefje B. Hoe lekker beschuit met muisjes ook is: een beetje saai en voorspelbaar is het wel als traktatie bij een geboorte. Daarom ging ik aan de slag met een alternatief: geboorte-cakepops! Oké, er gaat wat meer tijd in zitten, maar met alle leuke reacties die je erop krijgt is dat het wat mij betreft waard. O, en ze zijn natuurlijk ook gewoon héél erg lekker…
Zelf cakepops maken voor een geboorte, alternatief voor beschuit met muisjes

Manieren om cakepops te maken

Er zijn drie manieren om cakepops. Allereerst kun je een (gekochte of zelf gebakken) cake verkruimelen en er met behulp van roomkaas of boter(crème) balletjes van draaien, die je hard laat worden in de diepvries. Een andere optie is om ze zelf met een cakepopvorm te bakken in de oven. Zelf heb ik de luxe van een cakepopmaker. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als een wafelijzer: insteken, heet laten worden en er beslag inscheppen. Ik heb er een van Princess – beetje jammer dat-ie roze is, maar hij warmt snel op en doet zijn werk prima. In een cakepopmaker is de baktijd trouwens 2 à 3 minuten per kant.

Wat heb je nodig voor cakepops?

Dit moet je op je boodschappenlijstje zetten als je zelf cakepops wil maken. Ik ga hierbij uit van een hoeveelheid om 60 à 70 cakepops te bakken, en om er 60 te versieren – ze zijn namelijk warm het allerlekkerst en je hapt er ongetwijfeld – net als ik – een aantal weg tijdens het bakken 😉

Voor de cakepops zelf

 • 200 gram kristalsuiker
 • 200 gram (gesmolten) boter of margarine
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • een snufje zout

Voor de decoratie

 • lollystokjes
 • 200-300 gram chocolade (ik gebruik het liefst melkchocolade)
 • In dit geval 1 tot 2 pakjes geboortemuisjes. Andere decoratieopties zijn sprinkles (altijd goed) of suikerhartjes (leuk voor Valentijnsdag). Je kunt de chocola eventueel ook vervangen door glazuur of candy melts, maar ik vind chocola by far de makkelijkste optie.

Bak eerst de cakepops, en laat ze daarna goed afkoelen. Daarna mag je aan de slag met de  voorbereidingen voor het decoratieproces. Een cakepopstandaard (of eventueel piepschuim) is echt onmisbaar, want je moet de cakepops rechtop kunnen zetten als je klaar bent. Wat ik zelf altijd doe, is een velletje keukenpapier spannen over de standaard en er alvast gaatjes in maken. Cakepops versieren zonder te knoeien is namelijk zo goed als onmogelijk, en een stuk keukenrol trek je daarna gewoon weer weg. Opgeruimd staat netjes!

Zelf cakepops maken voor een geboorte, alternatief voor beschuit met muisjes
Voor de meeste recepten waarbij ik gesmolten chocola gebruik, kies ik voor au bain marie smelten boven een pannetje heet water. Bij cakepops ga ik echter voor smelten in de magnetron, met de chocola in een mok. Dat geeft je namelijk een dieper laagje chocola, en doordat het even duurt om alle cakepops te voorzien van een chocoladejasje, is een paar seconden bijwarmen in de magnetron heel handig om ‘m weer wat vloeibaarder te maken. Let wel op dat je regelmatig roert om verbrande chocola te voorkomen.

Heel belangrijk: steek de puntjes van de stokjes even in de chocola voordat je ze in de cakeballetjes doet. Zelf zet ik ze eerst allemaal op hun stokje, en ga ik daarna pas verder met de decoratie. Zelf dompel ik ze niet helemaal in de chocola, omdat er toch wel eens een bolletje wil loslaten. Met een klein lepeltje gaat het ook heel makkelijk.

Omdat de chocola vrij snel uithardt, strooi ik de decoratie er meteen op. Als je dit met z’n tweeën kunt doen is het ideaal: gewoon doorgeven die cakepops, en zo je eigen lopende band creëren 😉 Als ze klaar zijn, zet ik je ze terug op de standaard en laat je ze verder uitharden. Dat gaat vrij snel, dus na een uurtje is dit het resultaat:
Zelf cakepops maken voor een geboorte, alternatief voor beschuit met muisjes
Zelf cakepops maken voor een geboorte, alternatief voor beschuit met muisjes

Enjoy!

Eén reactie

 1. Leuk idee! Op zich zit er niet eens heel veel extra tijd in als je zoiets maakt ipv beschuit met muisjes. Je hebt een vast moment waarop je alles kunt voorbereiden en hoeft dus niet continu in de keuken te staan als je bezoek hebt om beschuitjes te smeren. Ik heb ook al wat receptjes gezocht en ideetjes opgedaan voor een cake of iets dergelijks ipv de traditionele beschuitjes (maar ik denk toch dat ik de kraamhulp lekker laat smeren haha).
  Dina postte onlangs…Groen: luiers voor je kindjeMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge