DIY: zelf chocoladeflikken maken

| 1 reactie

Over een week is het al kerstavond, dus ik denk dat we mogen concluderen dat het kerstkransjes-seizoen inmiddels wel is geopend. De gevulde kerstkransjes laat ik echter graag aan me voorbijgaan als ik mijn favoriete kerstchocolade zie: flikken! Spikkels in combinatie met chocola vind ik echt onweerstaanbaar. En zelf chocoladeflikken maken is niet eens moeilijk, want zelfs mij is het – uiteindelijk – gelukt. Kijk mee hoe je extra kerstige chocoladeflikken kunt maken!

erst DIY zelf chocoladeflikken maken

Wat je nodig hebt? Eigenlijk zijn chocola, discodip/spikkels/musketzaad, een kom, bakpapier en een snijplank of bakplaat de enige dingen die je écht nodig hebt. Als je andere vormen flikken wil maken dan cirkels, zijn leuke uitsteekvormpjes een must. Ik gebruikte een mini-kerstboompje, sterretjes en een kerstklok. Voor perfect ronde cirkels zijn dessertringen ook handig.

erst DIY zelf chocoladeflikken maken

Stap 1: chocolade smelten

De chocolade kun je smelten in de magnetron (dan wel heel goed roeren tussendoor en opletten dat hij niet verbrandt) of au bain marie. Om mooie flikken te krijgen die goed stollen en niet meteen smelten in je hand, is het belangrijk om de chocolade te tempereren. Say what? Het is een ingewikkeld verhaal over structuren en kristallen, maar het komt erop neer dat je chocolade na het smelten moet afkoelen tot ongeveer 32 graden. Dit kun je heel makkelijk doen door eerst pas 2/3 van de chocolade die je wil gebruiken te smelten en daarna de rest erdoor te roeren. Dit deel smelt door de warmte van de andere chocola alsnog goed, maar de chocola wordt er wel dikker en koeler van. Precies wat je nodig hebt om daarna mee te gaan werken!

Stap 2: chocoladeflikken maken

erst DIY zelf chocoladeflikken makenVervolgens ga je op het bakpapier de flikken maken. De makkelijkste manier is om met een spuitzak of lepel hoopjes chocola te maken. Daarna laat je de bakplaat of snijplank op en neer wiebelen, zodat de rondjes platter worden. Zorg ervoor dat je je spikkels bij de hand hebt. De chocolade stolt namelijk vrij snel en voor die tijd moet je het erop strooien.

Wil je naast rondjes ook andere vormen maken? Maak dan hoopjes die iets groter zijn dan het vormpje dat je wil gebruiken. Laat de chocolade daarna gewoon hard worden met het vormpje er nog in. Als je het eerder wil verwijderen, gaat het gegarandeerd mis (ik spreek uit ervaring). Ook de vormpjes vullen met chocola is geen goed idee. Dan krijg je namelijk rare hoge randjes in plaats van platte flikken (wederom: ik heb het al voor je geprobeerd).

Stap 3: stollen en vormpjes verwijderen

Laat de chocolade stollen op een koele plek, bijvoorbeeld een bijkeuken. Niet in de koelkast of diepvries, want daar worden je chocolaatjes niet mooier van. Gelukkig gaat het stollen vrij snel – na een uurtje kun je zeker aanvallen. Als je vormpjes hebt gebruikt, wordt het tijd om die te verwijderen. Breek eerst de chocola die buiten het vormpje zit af. Hou het vormpje daarna even op de kop boven een bakje om te voorkomen dat je de spikkels alle kanten opvliegen (je raadt het al: been there, done that). Vervolgens kun je de chocoladeflikken voorzichtig uit het vormpje drukken.

erst DIY zelf chocoladeflikken maken

Et voila! Je flikken zijn klaar. Het rode en groene musketzaad – want zo schijnt het te heten – zorgt ervoor dat het er heel kerstig uitziet. Ik kocht het bij De Bakwinkel, maar het is online op meer plekken te vinden.

Eén reactie

  1. Ohh, lekker! En leuk gemaakt zo met die uitsteekvormpjes 😀 Ik vind het zelf altijd zo lekker als er van die spikkels overheen zitten, haha xD
    Lieke postte onlangs…Funko Pop! Daenerys TargaryenMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge