Ik heb een nieuwe bril!

| 11 reacties

Ik heb een nieuwe bril en niemand ziet het. Dat is best ironisch voor iets dat er juist voor zorgt dat ik de wereld weer een stuk scherper zie. Ik heb mijn nieuwe montuur al twee weken, en ik heb serieus van niemand de vraag gekregen of ik een nieuwe bril had. Zelfs mijn eigen moeder – die erbij was toen ik ‘m kocht – zag pas na twee dagen dat ik ‘m blijkbaar al had opgehaald bij de opticien. Hmpf.

Nu is het op zich een goed teken dat niemand het zag, want dat betekent dat hij me in elk geval goed staat en dat mensen er niet aan hoeven te wennen. Maar een beetje jammer is het wel, natuurlijk. Ik moet trouwens wel toegeven dat het niet zo is dat deze bril compleet anders is dan mijn vorige, maar toch: ik ben weer van kunststof naar metaal gegaan, en hij heeft vrij opvallende turquoise pootjes. Daar viel ik trouwens ook op, op die pootjes. In elk geval leek het me leuk om ‘m hier uitgebreid te showen en te vertellen over mijn brillenverleden. Ik haalde namelijk voor de gelegenheid ook een paar oude brillen tevoorschijn voor de foto’s…
bril

Het leed dat slechte ogen heet

Nog even voor de duidelijkheid: niemand heeft me betaald om deze post te schrijven. Geen enkele brillenwinkel zou namelijk zo gek zijn om mij een gratis bril te geven. Ik vind weinig zo irritant als mensen die brillen zien als mode-accessoires en roepen dat je gerust een paar verschillende kan kopen om af te wisselen, omdat monturen toch niet zo duur zijn. Nee, monturen niet nee, maar als je een serieuze sterkte hebt, zijn glazen echt reteduur. Ter illustratie: voor de prijs van mijn montuur exclusief korting, krijg ik niet eens één glas, laat staan allebei. Extra dun geslepen glazen zijn echt noodzaak bij mij (niet alleen om het jampoteffect te voorkomen, maar ook om niet met een superzware bril op je neus te lopen).

Wat de schade van wat genetische pech bij mij (op dit moment) is? Rechts -6,5, en links zelfs -10,75, plus nog wat cilinder. Dat enorme verschil is veroorzaakt door het luie oog dat ik vroeger had. Dat grote verschil tussen mijn ogen is trouwens ’s nachts nog best handig: als ik op mijn wekker (direct naast mijn bed) wil kijken, doe ik mijn linkeroog dicht en kan ik met mijn “goede” oog ontcijferen hoe laat het is…

Een nieuwe bril kiezen

Nieuwe bril (4)

Vroeger vond ik een bril uitkiezen echt leuk, en kon ik lekker lang in de rekken snuffelen. Tegenwoordig ben ik zo’n ervaringsdeskundige dat ik aardig precies weet wat wel en niet gaat werken. Qua kleur moet ik niet voor licht gaan, maar pikzwart mijd ik ook. De rand moet niet te dik, maar ook niet te dun, en ik moet een rechte lijn aan de bovenkant ook vermijden. Daarnaast is hoekig zonder dat het vierkant wordt ook een vereiste bij mijn ronde hoofd. In het algemeen geldt dat je bij een rond hoofd voor hoekig moet gaan, en bij een vierkant gezicht juist een ronder montuur moet kiezen. Als je een ovaal gezicht hebt, heb je geluk, want dan kun je alles dragen.

Bij mijn nieuwe bril was ik er dus ook in no time uit, al zette ik wel nog een paar atypische brillen op voor de lol. Eentje vond mijn moeder nog best leuk staan, maar het was echt een montuur dat schreeuwde ‘kort pittig kapsel’. Nu voel ik al niet eens de behoefte om mijn haar af te knippen, laat staan dat ik het ook nog in koper, paars of een kleur die matcht bij het montuur (de horror!) zou verven. Dus nee, dat werd ‘m niet.

brillen

Mijn vier meest recente brillen. Let wel: ik heb deze fotosessie dus uitgevoerd zonder bril op mijn neus, dus dat ze scherp zijn, vind ik een behoorlijke prestatie 😉

Zoals je ziet, heb ik toch redelijk wat verschillende brillen gehad de afgelopen jaren. Vooral de grootte van de glazen is flink veranderd. Als ik nu een oud montuur op doe, vind ik het er altijd belachelijk uitzien. En dat terwijl ik juist bij het kiezen van een nieuwe bril altijd alles raar vind staan, omdat ik zo gewend ben aan mijn hoofd met de bril die ik dan al een paar jaar trouw draag. Daarom vraag ik voor mijn definitieve keuze vaak ook een medewerker of een willekeurige aanwezige bij de opticien om even mee te kijken in plaats van iemand die mij (met oude bril) juist al goed kent.

brillen

brillen door de jaren heen

YAY voor kleur!

Tips voor het kiezen van een bril als je een hoge sterkte hebt

Ik zit op het punt dat ik, zelfs met de dunst geslepen glazen die in kunststof mogelijk zijn, nog redelijk dikke glazen heb. Als ik mijn hoofd schuin hou, zul je gegarandeerd ergens witte randen zien. Ook zie je het soms van de zijkant als je dicht bij me zit, maar met een slimme montuurkeuze kun je je semi-jampotglazen wel enigszins camoufleren.

Met echt glas kunnen brillenglazen trouwens nog iets dunner, maar dat lijkt me niet verstandig bij mij, en echt glas is ook een stuk zwaarder. Ook is het zo dat brillenglazen aan de buitenkant het dikst zijn, dus als je een klein montuur goed kunt hebben, is dat een aanrader. Voor mij geldt dat niet, dus ik hou het lekker bij grote glazen.

Wel kies ik vaak een montuur dat relatief gunstig is voor dikke glazen. Brede stangetjes, een dikker montuur, of gewoon opvallende pootjes die de aandacht afleiden: je ziet ze hieronder op een rijtje. De bril die ik dáárvoor had was er een dat half randloos was. Dat is tegenwoordig geen optie meer voor mij – en het scheelt dat het ook geen trend meer is 😉

brillen met dikke glazen hoe te camoufleren

Toch ben ik wel écht van de brillen, en hoef ik echt geen lenzen. Dat kost én meer tijd om ze in te doen, én het zou ertoe leiden dat ik (oog)make-up moet gaan dragen om een blotebillengezicht te voorkomen. Met bril op is mijn hoofd meteen klaar. Scheelt me heel wat uurtjes slaap.

Mede-brildragers: hebben jullie ook zo veel verschillende monturen gehad? En heb je nog een goed brillenverhaal?

11 reacties

 1. Ik heb nog steeds mijn eerste montuur op mijn neus, maar ik draag dan ook pas 1,5 jaar een bril. Wel grappig dat niemand het opmerkt dat je een nieuwe bril hebt, bij mij zag niemand het toen ik van zonder bril naar met bril ging. Toch wel een verschil!

 2. Dat is gek! Bij mij merken mensen het direct als ik een nieuwe bril heb. Niet dat dat zo vaak voorkomt…

  Ik heb nu mijn 4e bril, dat valt dus wel mee. Een paar jaar heb ik ook lenzen gedragen, maar daar heb ik niet echt meer behoefte aan :p Heb me nu de luxe gepakt om een zonnebril op sterkte te nemen. Helaas dus geen gekke verhalen 🙂
  Falco Renierkens postte onlangs…Mag Ik Dan Bij Jou?My Profile

  • Over zonnebrillen kan ik ook nog wel wat vertellen… Ik wilde dus ook investeren in een mooie, maar voor een hip, mooi montuur worden zonnebrilglazen dus niet gemaakt in die grootte op mijn sterkte… Doen fabrikanten gewoon niet aan, haha!

   Maar ik heb een andere oplossing gevonden: overzetzonnebrillen. Dus niet van die glazen ervoor, maar een heel montuur dat eroverheen past. Een stuk goedkoper, en je hoeft niet steeds van bril te wisselen 🙂

 3. Toen ik voor het laatst een nieuwe bril had (bijna 2 jaar geleden) heb ik de hele tijd hints gemaakt. Ik zag namelijk altijd heel slecht en moest altijd (bijna) vooraan in de klas zitten. Toen ik mijn nieuwe bril had ging ik dus expres bijna achterin de klas zitten en maakte ik de hele tijd hints over hoe ik het nu eindelijk kon zien. Tegen het einde van de les zei een vriend van me die voor me zat pas: “oohhh, je hebt een nieuwe bril”, haha).

  Oké, mijn brillenverschil begon toen ik heel jong was, haha. Volgens mij zit ik nu op nummertje zes, al weet ik dat niet zeker. Ik moest dus een bril toen ik net vier was. Ik had +6,5 en +9 geloof ik, en mijn cylinder is -2.75. Ik had dus ook een lui oog en heb dus op de basisschool oogpleisters gehad, horrorrr. Toen ik mijn eerste, kleine ronde brilletje met metersdikke glazen voor het eerst opzette, was het eerste wat ik zei “wat is mijn broertje groot”, haha. Gek genoeg kan ik dus dichtbij nog redelijk zien (vooral met een beetje knijpen) maar ver weg dus écht niet. Dat is altijd heel verwarrend om uit te leggen omdat ik dus plus heb en dan denken mensen altijd dat ik niet kan lezen (of niet kan zien hoe veel vingers iemand opsteekt).

  Het voordeel van plus is alleen wel dat je ogen dus vooruit gaan. Inmiddels loop ik volgens mij rond met +2.25 en +1.75, maar het klopt geloof ik nu niet meer.

  Ik heb in de eerste nog een tijdje lenzen gehad want ik was natuurlijk heel onzeker (ik nam ook altijd zo’n klein en onopvallend mogelijk montuur) maar het was echt vreselijk. Ik had harde en kon ze geen dag inhouden, en het werd eigenlijk alleen maar erger. Ik weet dat ze inmiddels weer een stuk verder zijn met technieken en zou het op zich nog wel eens willen proberen, maar ik weet gewoon dat ik mijn bril gewoon veel makkelijker vind en dat is het geld niet waard. Want inderdaad, een bril alleen is al duur genoeg! (Mijn glazen zijn niet duurder dan mijn montuur dit keer, alleen dat maakt ze nog niet goedkoop, helaas. Ik wil nog wel eens een bril van ace & tate of iets proberen, maar ik ben zo bang dat het toch niet goed zit.).

  Ik vind een bril uitzoeken trouwens echt vreselijk. Ik weet nooit wat ik wil en het is zo definitief, haha. Zeker na een oogtest is het echt drama. De vorige keer had ik geluk: ik kreeg een montuur dat nog niet eens in de winkel lag. Ik ben er nog steeds heel blij mee en als ik binnenkort weer nieuwe glazen moet hou ik gewoon dezelfde. Ik ben wel blij dat brillen steeds meer een trend worden waardoor er ook meer leuke monturen voor jonge mensen te koop zijn, dus als ik iets leuks vind zal ik mijn keuze misschien nog heroverwegen, haha.

  Oké, dat was mijn brillengeschiedenis, hopelijk vond je deze blogpost interessant om te lezen! Je nieuwe bril is trouwens leuk! Ook met die pootjes zo, lekker opvallend maar toch ook weer niet. Dat van dat blotebillengezicht is ook zó waar! Het valt bij mij veel minder op als ik geen make-up op heb, er kringen onder mijn ogen zitten en of ik mijn wenkbrauwen al een tijdje niet meer heb gedaan.
  Lisa postte onlangs…Week 5 & 6: Kodaline en Imagine DragonsMy Profile

  • Haha, zeker leuk om te lezen! Ik dacht ook dat het bij plusglazen juist anders werkte. Grappig dat je dan nu vooruit gaat. Het schijnt dat baby’s beginnen met +5 en dan naar 0 gaan, maar ik had dus toen al 0 😉 En ik had ook een pleister uiteraard. Niet heel lang gelukkig volgens mij.

 4. Leuk montuur, ik ben ook gek op kleur! Maar mijn meest recente bril is al van 5 jaar geleden en in de tussentijd is mijn sterkte wel een paar keer achteruit gegaan. Ik draag altijd lenzen, nooit iets anders… Moet toch eens gaan kijken voor een bril zodat ik ook eens kan afwisselen 🙂
  Amy postte onlangs…Bloggers be like tagMy Profile

 5. Ik heb hetzelfde blauwe montuur. Ik ben geopereerd en moet weer veranderen.
  Ik heb links – 10.50 cyl -1 x175 en prisma horiz 3
  rechts – 11.50 cyl -150 x180 en prisma verticaal 2

  Je begrijpt wel, dat ik leegloop op glazen en montuur en alles is moeilijk.

  Dickie vd Berg

 6. Misschien zagen ze het niet omdat ze zo gewend zijn je met een bril te zien? Het is trouwens ergens wel opmerkelijk. Op de basisschool weigerde ik pertinent een bril te dragen, en nu heb ik meerdere brillen, elk voor een andere outfit of look. Wat een verschil, haha. Ik ken ook mensen die een bril dragen terwijl ze een normale oogsterkte hebben! Liefs, een trotse brillendrager.

 7. Hoi ik ben zelf geen brillen drager,maar heb wel wat met brillen ik verzamel ze.
  Ik heb er al een behoorlijk aantal meer dan 1000 dat is zeker.Dat mensen niet zien dat je een nieuwe bril hebt verbaast mij Audry,ik zie dat meteen ps hij staat jou goed!
  Liefst heb ik brillen met een hoge sterkte in mijn collectie,ik heb zowel min als plus glazen met gemiddeld 10 als sterkte.
  de meeste zijn rond de 5.
  Als je ooit jouw bril/brillen weg wilt doen hou ik mij gaarne aanbevolen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge