Mijn make-uploze bestaan

| 6 reacties

Van full face looks tot alleen wat mascara en alles wat daar tussenin zit. Make-up: het is iets dat de meeste vrouwen – op een enigszins regelmatige basis – dragen. Ik niet. Dat maakt me niet minder vrouw – daar zijn de meeste make-up-fans het gelukkig ook wel over eens – maar een lichte verbazing roept het wel eens op. Daarom vertel ik jullie vandaag alles over mijn make-uploze bestaan.

Waarom ik geen make-up draag

Het fenomeen make-up werkt gewoon niet voor mij. Ik heb het oprecht geprobeerd – meerdere keren zelfs – maar ik heb het inmiddels al een aantal jaren officieel opgegeven.

Ik ben op zich al nooit het type meisje-meisje geweest dat niet kon wachten om zich op de make-upvoorraad van haar moeder te storten. Nu was dát ook wel lastig geweest, want mijn moeder draagt ook geen make-up. Het trok mij verder ook gewoon niet echt. Die lipglossjes waar bijna elk meisje al op de basisschool helemaal wild van werd, vond ik helemaal niks. Ik vind het namelijk echt verschrikkelijk om wat op mijn lippen te hebben. Zelfs lippenbalsem vind ik al hels. Dus als ik die in de winter wel móét gebruiken omdat mijn lippen bijna uit elkaar vallen van ellende, dan smeer ik het net voor het slapen gaan op, zodat ik er maar zo min mogelijk last van heb. Zó erg is het dus.

Make-up op mijn lippen ging het dus niet worden. Oogmake-up dan? Ik kan me mijn eerste ervaringen daarmee nog wel herinneren. Mijn zus en ik kregen ooit zo’n doos met een stuk of 30 kleuren oogschaduw. Je weet wel, zo’n ding dat je kan uitschuiven, en waar dan een paar van die simpele borsteltjes inzitten. Van die veredelde wattenstaafjes met mini-sponsjes aan beide kanten. Dus daar experimenteerde ik wel eens wat mee, maar ik vond het altijd supergênant als iemand vervolgens zag dat ik oogschaduw op had. Ik wilde gewoon vet knap zijn en shinen zonder dat iemand het zag of zo, haha.

Later liet ik me wel eens door een vriendinnetje opmaken, met van die crèmige oogschaduw van de Hema. Die potjes die je stapelde. Even fascinerend als spuuglelijk. Ook dat had dus niet echt een resultaat waarvan ik onder de indruk was…

Mascara dan maar. Dat kon toch niet mis gaan, zou je zeggen. Lekker basic, onopvallend en toch effect… Maar uiteindelijk werkte zelfs dát niet voor me. Het eerste probleem lag bij mijn slechte ogen. Die maakten het nogal een uitdaging om het goed op te brengen. Ik moest zó dicht bij de spiegel hangen om wat te zien dat de roller vaker de spiegel dan mijn wimpers raakte. Oeps. En als een van mijn ogen dan uiteindelijk was voorzien van fantastische wimpers, dan moest dat tweede oog óók nog. En dat lukte natuurlijk nooit zo goed, of er kwam weer te veel op. Moest ik dat weer compenseren, waardoor ik uiteindelijk eindigde met een overload aan mascara, die ik dan maar weer verwijderde, omdat zulke poppenogen totaal niet bij me pasten.

Eerlijk is eerlijk: uiteindelijk lukte het me af en toe heus wel om binnen 10 minuten (ja, dat vond ik heel wat) een fatsoenlijke laag mascara op al mijn wimpers aan te brengen. Dat zag er dan prima uit, maar bij het eraf halen had ik altijd het idee dat dat me maar erg veel wimpers kostte. Niet écht de bedoeling. En op dagen dat ik niet de deur uit ging, of maar heel even, dan vond ik dat hele opmaken sowieso maar een nutteloze exercitie. Ik heb me wel een paar keer oprecht voorgenomen om naar school, stage of werk gewoon standaard een likje mascara op te doen. Kocht ik vol goede moed een mascara, maar in de praktijk kwam ik iets te vaak in de verleiding om gewoon een dagje over te slaan en wat langer in bed te blijven liggen… Tja, en aangezien je een mascara na 3 tot 6 maanden weg moet doen vanwege hygiëne, besloot ik het uiteindelijk maar gewoon op te geven.

Voordelen van geen make-up dragen

Dus nu geniet ik volop van mijn make-uploze bestaan. Het heeft zo veel voordelen!

 • Het scheelt echt zó veel tijd. Langer slapen, yay!
 • Je bespaart er aardig wat geld mee – dat ik dan weer aan boeken kan uitgeven. Of aan eten. Of aan mijn hond. Allemaal dingen die mijn leven de moeite waard maken, haha.
 • Het is beter voor je huid.
 • Je hoeft het er nooit af te halen als het laat is en je heel graag naar bed wil.
 • Niemand is het gewend. Let’s face it (sorry, flauw): als je vrijwel altijd make-up draagt en dan eens een dagje niet, krijg je vaker dan je lief is de vraag of je misschien ziek bent. Bij de make-uplozen onder ons weten mensen gewoon niet beter en is er niks mis met je “gewone” gezicht. En als je sporadisch wel make-up zou dragen, is iedereen opeens hartstikke onder de indruk. Winning!

Draag jij make-up? Veel, weinig, altijd, vaak, soms, nooit? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

6 reacties

 1. Ik draag dagelijks ook geen make-up! Ik vind het echter wel heel leuk om te doen, alleen niet altijd nodig. Ik draag het alleen tijdens feestjes/bijzondere gelegenheden of als ik een keer een leuke insta-post wil maken van mezelf. x

 2. Nu ik weer wat vaker een bril op heb, eentje met een stevige rand, trek ik meestal een klein lijntje op mijn bovenste ooglid. Ongeveer vanaf de helft van mijn ogen tot aan de buitenste oogplooi. Doe ik dat niet heb ik het idee dat iedereen ziet dat mijn ogen niet even groot zijn. (Wat ze wel zijn, maar met aan de ene kant -7.5 en de andere kant -4,5 lijkt het net of ze verschillend in grote zijn. En die make up techniek van mij veranderd niets aan het grote verschil. Het doet alleen iets voor de beleving.
  zij van postte onlangs…De zon schijnt, de lucht is blauw…My Profile

 3. Herkenbaar! Ik draag eigenlijk ook nauwelijks make-up. Soms wat lippenstift en ik verzorg mijn gezicht wel met een crème, maar verder niet. Ik voel me er vaak ook minder op mijn gemak bij.

 4. Heel herkenbaar.
  Ik zag er altijd uit als een verlopen panda, wanneer ik mascara opdeed.
  Heb er nooit van gehouden en zal dat (denk ik) nooit gaan doen haha.

 5. Yes, super herkenbaar! Ik houd er gewoon niet van en als brildrager is make-up sowieso irritant (vind ik dan). Verder vind ik au naturel gewoon veel fijner 🙂 (En het scheelt zoveel tijd haha, love it)

 6. Ik doe mijn wenkbrauwen altijd (alleen niet op dagen dat ik bijvoorbeeld alleen naar de supermarkt ga en voor de rest thuis ben), want mijn haar is in een andere kleur geverfd dus anders matcht het niet en mijn wenkbrauwen zijn sowieso licht. Als ik mijn lenzen in heb, doe ik vaak ook mascara op, maar dat was het wel. Ik ben er niet goed in en het kost inderdaad veel tijd en als je het dan een keer niet hebt, denken mensen dat je ziek bent haha.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge