1,5 jaar geen kleding kopen: hoe ik dat (zonder moeite) voor elkaar kreeg

| 23 reacties

Ik voel me met deze blogpost wel een beetje een opschepper, moet ik bekennen. Alsof ik weer op de middelbare school zit en moet bekennen dat ik niet echt lang had zitten blokken om dat mooie cijfer te hebben (wacht, dit maakt het niet beter, hè?). Laten we maar snel overgaan tot het onderwerp kleding. Waar veel mensen het lastig vinden om bijvoorbeeld een paar maanden of zelfs een jaar geen kleding te kopen, gebeurde het bij mij eigenlijk puur toevallig. 1,5 jaar geen kleding kopen. Niet nieuw, niet tweedehands. Waarschijnlijk heb ik nog wel eens wat ondergoed of sokken gescoord als die aan vervanging toe worden, maar die boek ik in mijn financiële administratie niet onder ‘kleding’, omdat ik dat echt zie als noodzakelijke basics. (Ik koop ook niks spectaculairs op dat gebied, voor wie het zich afvroeg…) Ik vertel je alles over hoe ik dit voor elkaar kreeg.

Beeldbank kleding, 1,5 jaar lang geen kleding kopen, minder kleding kopen

Hoe ik 1,5 jaar geen kleding kocht (zonder moeite)

Zo’n 2,5 jaar geleden verhuisde ik. Een verhuizing is natuurlijk de ultieme confrontatie met hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Ik maakte een flinke opruimslag in mijn kledingkast, zag de overvloed die ik had, ruimde later nog wat op, maar nog steeds heb ik ruim voldoende. Een echt minimalistische garderobe gaat ‘m voor mij niet worden. Ik vind de wetenschap dat ik altijd iets uit mijn kast kan plukken dat functioneel is voor de dag (of de gelegenheid) bijzonder prettig en rustgevend. En ik stel klusjes als de was doen graag zo nu en dan graag stevig uit, en dan helpt het ook niet als de “bodem” van je kledingkast in zicht is.

Minimalisme en consuminderen

Ik kan mezelf dan ook niet bepaald een minimalist noemen, maar ik ben sinds een aantal jaar wel veel meer bezig met duurzaamheid en consuminderen. Dat houdt in dat ik veel kritischer ben in het doen van nieuwe aankopen. Wat kleding betreft is er simpelweg bijna niets meer dat voldoet aan mijn criteria om iets te kopen. Het antwoord op de vragen ‘heb ik dit echt nodig?’ en ‘maakt dit me heel erg blij op de lange termijn?’ zijn over het algemeen een nee. En dus kocht ik vorig jaar maar enkele kledingstukken: in januari nieuwe wandelschoenen (tellen die als kleding?) en een paar nieuwe spijkerbroeken (omdat ik er nog maar twee had die niet kapot waren) en in het voorjaar nog een korte broek. Ik had namelijk welgeteld één exemplaar in mijn kast, en dat was er een van spijkerstof. Staat hartstikke leuk, maar zit net iets minder comfortabel. Daarom kocht ik een shortje in een zachte stof dat ik inmiddels al behoorlijk vaak heb gedragen.

Beeldbank kleding, 1,5 jaar lang geen kleding kopen, minder kleding kopen

Kleding en duurzaamheid

Ik heb inmiddels het nodige gelezen over duurzaamheid, onder andere op het gebied van kleding. De kledingindustrie heeft een enorme impact op het milieu. De kledingafvalberg is enorm en juist daarom vind ik het veel belangrijker om te kijken naar wat er binnenkomt dan wat eruit gaat. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere aspecten van fair fashion, waaronder kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. Ik haal zelf veel inspiratie en kennis van Kouwe Kleren, de blog van Hermien. Dit artikel over 5 vormen van slow fashion is een mooi startpunt. Ook dit artikel over je kledingstukken een cijfer geven vond ik erg interessant.

Sidenote: Ik realiseer me terdege dat het voor mij wel iets makkelijker is om minder of geen kleding te kopen dan voor de echte fashion queens, shopaholics of modeliefhebbers van deze wereld. Ik bedoel: de enige Outfit of the Day-post die je op mijn blog vindt, zegt eigenlijk al genoeg over mijn relatie met kleding…

Hoe zit het met jou? Koop jij vaak kleding?

23 reacties

 1. Mooi stukje! Wat mij betreft niets opschepperigs aan, maar gewoon goed dat je het noemt! Ik wil volgend jaar graag ook geen of heel weinig kleding kopen. Afgelopen jaar had ik het me ook al voorgenomen, maar het is me niet gelukt. Je blog is juist een goede aansporing voor mij om het toch weer te proberen in 2021 🙂
  Mirjam postte onlangs…Friends 4-ever // Hoofdstuk 49 // NorahMy Profile

 2. Wat goed dat je 1,5 jaar geen kleding hebt gekocht!! Ik koop zelf amper kleding. Mocht ik dan een aankoop doen, dan is dat of tweedehands of duurzaam geproduceerd.

 3. Dat vind ik toch knap, aangezien ik zelf al snel nog ergens een basic shirt vandaan haal o.i.d.
  Wandelschoenen tellen niet, vind ik. En ‘gewone’ schoenen ook niet bij mij, omdat ik gewoon twee paar schoenen heb waar ik goed op kan lopen en niet een kast vol;). Als er een paar schoenen aan vervanging toe is, regel ik dat dus.
  Ik vind zelf dat ik te veel kleding heb, maar toch gebruik ik het allemaal, omdat ik net als jij niet heel vaak was. Als ik een beetje dezelfde maat houd, hoop ik toch dat ik volgend jaar een keer geen kleding hoef te kopen.
  Naomi postte onlangs…Opstartproblemen én de oplossingMy Profile

 4. Nee, dat valt wel mee. Ik heb eigenlijk gewoonweg genoeg, en de mode is ook niet zo dat ik in de verleiding kom. Ik houd van jersey rokken in Laura Ashley stijl en die zie je amper.

 5. Toen ik zwanger was heb ik heel weinig gekocht en als ik iets kocht was dat vooral tweedehands. Ik wou dat wat vasthouden omdat ik echt meer dan genoeg kleren heb maar ik vind het toch lastig eerlijk gezegd. Gek genoeg heb ik dus met kleding kopen minder moeite dan met schoenen.
  Ik denk ook dat ik nu weer wat meer koop omdat mijn oude broeken van voor mijn zwangerschap me nog niet passen en ik echt een broekenmeisje ben. Voor de rest probeer ik nu wel wat kritischer te zijn ook en kijk ik of ik al iets soortgelijks in mijn kast heb hangen.
  Wij wassen wel regelmatig maar ik ben toch ook wel blij met mijn uitgebreide kleerkast. Voelt soms als shoppen in mijn eigen kast 😀

 6. Ik denk dat ik ondertussen aan een jaar zit, maar ik heb een erg kleine stapel dus als iets kapot is, vervang ik het, mits het vervanging nodig heeft. Momenteel maar 1 jeans in het bezit, en ik mocht laatst van mezelf nieuw ondergoed.

  Een ander belangrijk punt vind ik onderhoud: mijn schoenen & snowboots net weer schoongemaakt en ingespoten met waterafstotende spray. Misschien een nieuw paar veters er in, en ze kunnen weer een jaar mee.

  Die irritante gaatjes die altijd in de buik van je shirts komen probeer ik ook te stoppen met naald en draad.

  Ik ben echt aan het uittesten hoe ver ik terug kan dringen en hoever ik het gebruik van een artikel kan uitrekken. En heel eerlijk, de oude t-shirts van mijn man doen nog prima dienst als nachthemd.

  • Goed bezig! Ik ben niet zo goed met naald en draad, maar ik doe wel trouw alle ritsen dicht van wasgoed sinds ik heb gelezen dat je zo die irritante gaatjes kunt voorkomen.

   Ik laat nu ook vaker schoenen opnieuw verzolen bijvoorbeeld, en ik heb vorig jaar nog een tas laten repareren.

 7. Wat is veel hé? 😉
  Maar nee, ik probeer ook bewuster te kopen. Ik heb Vinted ontdekt, zelf al wat verkocht, maar ook al zelf gekocht. Maar als ik via daar dan iets heel leuks vind, geeft me dat wel een goed gevoel.
  Dingen zoals ondergoed, of mijn laatste aankoop – ik word echt volwassen – twee thermische shirtjes van bij Damart, koop ik wel nieuw.
  Ook hou ik een lijstje bij van dingen die ik nodig heb, en dingen die ik leuk zou vinden. Merk het onderscheid 😉 dat maakt ook dat ik meer nadenk.
  En tot slot: bij mij werkt het dus beter om via internet te kopen. Dan kan ik er rustiger over nadenken dan wanneer ik in de winkel zou kopen. (maar in de winkel hebben ze ook gewoon vaak mijn maat niet)

 8. Ik haat winkelen en sinds ik bon prix (enige waar ik online kocht) in de ban heb gedaan is het erg makkelijk. Dit jaar 2 broeken, 1 jasje, 1 trui, 2 shirts met korte mouwen en 1 shirt met lange mouwen. Misschien dat ik nog iets vergeet. Ik heb wel sokken gekocht, heb tegenwoordig alleen maar merksokken die veel langer meegaan.
  Ik denk dat veel mensen moeite hebben met iets laten hangen omdat ze geen fatsoenlijk spul in huis hebben. Ik koop kleding liever iets duurder zodat het langer meegaat. Maar breng mijn kleding niet meer naar de kringloop, daar donderen ze het in een bak en worden en poetsdoeken van gemaakt. Dat kan ik zelf ook en voor die tijd slapen de katten op mijn oude kleding. En met oud bedoel ik dat het al gerepareerd is door Vriendjelief maar de garen nieuwe gaten maakt. En dan trek ik het nog onder een trui aan.
  Blijkbaar ben je ook neit aangekomen anders had je ook broeken meot kopen;)

  • Lekker bezig Audrey, helemaal niet opschepperig. Ik vind het juist goed dat je je zo bewust bent van de belasting van de kleding industrie op het milieu. Ik heb (ook in de kleedgeld tijd) de keuze gemaakt voor minder spullen, maar wel kwaliteit. Zo heb ik veel kleding die in mijn kast hangt al jaren in bezit. Beter 1 goede trui dan 5 truitjes die je na twee keer wassen kunt afschrijven. Wat ik dit jaar gekocht heb is vooral functioneel: wandelkleding en -schoenen en sportkleding.

 9. Heel erg knap van je!
  Zelf koop ik wel regelmatig kleding. Ik word daar altijd zo blij van!
  En dat terwijl het inderdaad niet goed voor het milieu is en de arbeidsomstandigheden niet om over naar huis te schrijven zijn. Goed dat je me hier weer even bewust van maakt!

 10. Tegenwoordig is iedereen bezig met bewuster kledij kopen. Ik ben hier al mijn ganse leven mee bezig, echt. Ik ga wel eens shoppen, maar koop zelden iets bij. Ik koop alleen iets als ik het echt nodig heb. Een nieuwe outfit voor een feestje? Ik bekijk toch eerst even of ik enkele dingen kan combineren en ook tof vind. Ik moet mij bv ook heel erg comfortabel voelen in kledij en nieuwe kledij is voor mij echt even wennen.

 11. Neeee! Ik haat kleding kopen. Dus het kost mij ook totaal geen moeite om niet te gaan shoppen. En nu ik thuis werk of alleen op kantoor zit en verder amper mensen zie, zie ik noodzaak helemaal niet. Heerlijk!

 12. Leuk stukje en goed bezig. Ik koop ook weinig kleding. Heb al heel wat en gebruik dit gewoon jaar in jaar uit in ander combi’s. Werkt voor mij prima. Zal mijn kast wel eens goed moeten opruimen en kleding wegdoen die ik weinig tot niet draag. Daarbij vind ik kleding passen echt een hel, dus shoppen doe ik niet zo vaak of ik koop het op de gok qua maat.

 13. Het gekke is: pakweg een maand geleden dacht ik nog dat ik deze winter maar eens niets zou kopen, want corona, en niemand zou mij toch zien. En ik bestelde onlangs toch iets “want dat is toch écht nodig”. Waar was je toen ik je nodig had!! Nee maar, ik ga het onthouden. Proberen.

 14. Wauw, wat goed dat je al 1,5 jaar niets nieuws hebt gekocht qua kleding. En natuurlijk al helemaal goed dat het je niet eens echt moeite kostte. Ik herken me wel in jouw verhaal. Ik ben me ook meer gaan verdiepen in duurzaamheid en koop sindsdien veel kritischer kleding. Er zijn eigenlijk maar heel soms items waarvan ik denk “Wauw, dit moet ik hebben!” en als ik dat denk dan zijn het meestal eerder wat duurdere items dan fair fashion. Ik vraag me soms oprecht af hoe ik als tiener ooit met tassen vol Primark-spul thuis kon komen. Zonde voor het milieu en echt blij werd ik er zelf ook niet van.

  Ik vind je shirtje met kersen trouwens ook onwijs leuk.

 15. Grappig, ik bedacht mij toevallig van de week – toen ik een aantal onderbroeken kocht – dat ik al ruim een jaar geen kleding of schoenen heb gekocht. Ik denk augustus 2019 voor het laatst. Dus nee, ik vind je zeker niet opschepperig. 😉
  Ik ben – deels door corona – heel minimalistisch geworden het afgelopen jaar. Ik heb niets nodig, dus ik koop ook niets. Behalve die onderbroeken dan, die waren ook echt nodig. 😉

 16. Kleding koop ik steeds minder. Ik repareer, ik combineer en soms denk ik, shit, ik moet al weer wassen, maar meestal ligt er nog genoeg voor het grijpen. Want inderdaad, die afvalberg, en al die resources nodig om katoen of plastic te maken, en de werkomstandigheden, en en en en en en…

  PS. wandelschoenen betaal ik wel uit het kledingbudget maar tel ik niet mee als kleding.
  Rianne postte onlangs…Toet & Co: Peace on earthMy Profile

 17. Oh, dit vind ik echt zó knap! Ik zou dit ook moeten doen, misschien iets korter, maar het lijkt me wel een goed idee. Ik heb ook een nobuychallenge op mijn 21 for 2021 lijstje gezet ;). Vind het zó moeilijk om geen kleding te kopen, dus dat zal echt een uitdaging worden.

 18. Anderhalf jaar zou ik echt niet kunnen denk ik! De periode van elke soldenperiode minstens 200 opdoen (want kijk dan koopjes!!!) ligt wel achter mij, maar meestal koop ik elke maand of om de twee maanden wel iets nieuws. Vroeger raakte ik er vaak op uitgekeken, maar nu blijf ik precies wel langer blij met mijn aankopen. Ik ben ook strenger geworden in de winkel zelf. Toch al een beetje vooruitgang he haha!

 19. Wauw, 1,5 jaar geen kleren kopen, wat een prestatie. Ik zou willen dat iedereen het kon, dan zou het vervuilingsprobleem snel verkleind worden.

 20. Over anderhalve maand hebben mijn man en ik ook een jaar lang heel weinig kleding gekocht… Ik probeerde helemaal niets te kopen maar dat is niet gelukt helaas (2 paar sokken, pyjamabroek, sloffen en wandelschoenen). Meeste van deze dingen bleken wel heel nuttig te zijn gelukkig. Maar nu we zoveel thuis zijn merk ik dat we eigenlijk geen nieuwe dingen meer nodig hebben.
  Heb ook net me kast opgeruimd en denk dat ik voor mezelf zeker nog een jaar dit ga proberen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge