Furry Friend-tag: Sproet

| 3 reacties

Omdat ik geen mogelijkheid voorbij wil laten gaan om over mijn lieve kleine Sproetje te praten, vul ik over haar ook graag de Furry Friend-tag in. Mijn ouders hadden Bones al en ik had al vaker geroepen dat ik nog graag een eigen hond wilde. Toen Bones twee was, kreeg ik toestemming om op zoek te gaan naar een teefje dat iets kleiner zou blijven dan Bones. Al snel vond ik het nestje van Sproet, en ja, liefde op het eerste gezicht… Sproet

Wat is de naam van je huisdier?

Sproet. Niet eens vanwege haar sproetjes, trouwens. We noemen Bones vaak ‘Boon’ of ‘Boontje’, en ‘sproet’ is weer het Limburgse woord voor ‘spruit’. Een groente-thema in de hondennamen dus, haha.

Hoe oud is je huisdier?

Ze is vandaag twee jaar geworden!

Hoe lang heb je je huisdier al?

Sinds ze acht weken was.

Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout

Tijdens onze eerste ontmoeting. Koetjie-koetjie.

Hoe kom je aan je huisdier?

Nadat ik even had geneusd tussen de asielhonden, besloot ik toch op zoek te gaan naar een nestje pups. Een volwassen hond matchen met een pup geeft toch de minste kans op problemen. Uiteindelijk zag ik het nestje op Marktplaats. Ik weet dat niet iedereen daarvan gecharmeerd is, maar ik heb mijn research uitgebreid gedaan en het was gelukkig geen enge puppyfabriek!

Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout (2)

Hier had ik Sproet ongeveer een week. Ze voelde zich al gauw helemaal thuis, haha. (En kale puppybuikjes zijn zó schattig.)

Wat voor soort dier is het en welk ras?

Hoewel ze af en toe net een kat lijkt, is Sproet toch echt een hond. Haar moeder is een Engelse springer spaniel en haar vader een border collie. Een kruising die je niet vaak ziet, maar wel een hele leuke! Het is dat ze hangoren heeft, maar verder is Sproet net een dwerg-border collie. Ze wordt ook echt héél vaak aangezien voor een border collie-pup. Ik moet zeggen dat Sproet ook echt bizar weinig is veranderd als je haar puppyfoto’s bekijkt. Haar snuit is iets spitser geworden, haar staarthaar gegroeid en zijzelf in het geheel natuurlijk ook, maar that’s it. In het koppie dat ze met 3/4 maanden had zie je echt amper verschil met nu.

O, en er zijn ook heel wat mensen die zeggen dat ze ook een Sproetje willen. Ze is als een grote hond in een kleine verpakking: buiten rent ze alle grote honden voorbij en heeft ze veel energie, en binnen is ze lekker rustig. Een ideale combinatie. Helaas voor alle anderen: het is toch echt een limited edition geweest, haha. Ik ben echt heel benieuwd naar haar nestgenootjes.
Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout

Wat is er zo grappig aan de persoonlijkheid van je huisdier?

Sproet weet héél erg goed hoe schattig ze is. Als ze dus geen zin heeft om te luisteren, gaat ze op haar rug liggen en kwispelen. Daarnaast houdt ze heel erg van knuffelen. Natuurlijk wil bijna elke hond graag een schoothond zijn, maar Sproet is zo’n type dat tegen je benen aan gaat hangen en je vervolgens aankijkt met zo’n blik van: ‘Aai me. NU.’  Ze gaat ook regelmatig knuffelen bij onze achterbuurvrouw. Als de deur naar onze tuin open is en Sproet het rolluik voor haar achterdeur hoort opengaan, sprint ze naar buiten om tegen het hekje aan te gaan leunen. Hint, hint! Ze beperkt zich trouwens niet tot bekenden bij haar knuffeldwang. Toen ik eens met haar met de trein ging, verleidde ze de halve coupé tot een knuffelsessie. Haar strategie is ook vaak om gewoon naast iemands been te gaan zitten en eens omhoog te kijken van “hoi, ik zit hier, ga je me nog aaien, of hoe zit dat?” Werkt doorgaans vlekkeloos!

Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout

O, en ze is ook dol op eten. Friet gaat er prima in (zie hieronder), maar Sproet eet ook rauwkost. Als je groenten gaat schillen, kun je erop rekenen dat ze na de eerste beweging van de dunschiller naast je komt zitten voor haar stukje wortel of komkommer.
Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout (5)

Hoe belangrijk is de band die je hebt met je huisdier?

Sproet is mijn eerste eigen hond, en dat maakt onze band toch wel heel speciaal. In de dagelijkse praktijk is er geen verschil met Bones, maar zeker sinds we samen aan agility (behendigheid) zijn begonnen, zijn we ook vaak met z’n tweeën op pad. Het leuke van behendigheid is dat we echt als team bezig kunnen zijn. Ik ben niet alleen afhankelijk van wat zij doet, maar moet er vooral ook zelf voor zorgen dat ik haar  zo duidelijk en goed mogelijk door het parcours leid.

Mijn "gevaarlijke" hond op de kattenloop (Foto: Erich Snijder)

Mijn “gevaarlijke” hond op de kattenloop
(Foto: Erich Snijder)

Sproet in mid-air ;) (Foto: Erich Snijder)

Sproet in mid-air 😉
(Foto: Erich Snijder)

Wat zijn je favoriete herinneringen die je hebt gehad met je huisdier?

Naast de groei die ik bij haar zie bij agility, zijn dat ook alle kleine dingen thuis. Zo is er het moment dat ik voor het eerst haar puppyblafje hoorde (wat altijd hilarisch is omdat het zo stom klinkt). En toen Bones na een paar dagen steeds meer ontdooide en ze samen gingen spelen, deed Sproet op een gegeven moment steeds een hupje naar achteren als Bones naar haar blafte om haar uit te dagen. Ik ben blij dat ik dat op film heb.

Ook leuk: haar eerste keer op het strand. Sproet zwemt niet, maar ik dacht dat ze in de zee misschien wel zou gaan pootje baden. Nou, mooi niet. Ze wilde net aan de zee gaan snuffelen, toen er een golf haar kant op kwam. Waaah, scary shit! Ze heeft het niet meer gedurfd om nog een keer in de buurt te komen van die enge golven, haha.
Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout

Welke koosnaampjes geef jij aan je huisdier?

Ik noem haar heel vaak Sproetje of Sproetie, maar ook Sproetel of Sproetemetoet. Die laatste koosnaam heeft er weer voor gezorgd dat ik haar ook vaak Toet(je) noem, wat af en toe best verwarrend is. Staat ze opeens bij de keukentafel als ik vraag of iemand nog een toetje wil. Daarnaast noem ik haar ook wel eens Dwerg, Drol(lie) of Monster. O, en laat ik ook maar bekennen dat ik dingen als ‘Sproetietoetieeee, kleine knapperd van me, schattigste schatje’ roep als ze me komt begroeten. Hashtag no shame.
Furry friend-tag Sproet, hond, kruising border collie Engelse springer spaniel, nestgenoten gezocht, juli 2013 Udenhout

Heb jij ook een echt knuffelbeest in huis?

3 reacties

  1. Haha tof geschreven Audrey. Leuk die band die je hebt met je hond. Op de voorlaatste foto is Sproet btw erg mooi!

    Helaas heb ik niet zoveel met huisdieren en ben ik ook nog eens allergisch… Don’t judge :p Maar ik kan wel erg genieten als mensen huisdieren hebben die super lief zijn. Van het type: “Ik bespring je of ik laat je effe zien wie de baas is” ben ik iets minder fan.. (sorry)

    Huisdieren heb ik dus niet, maar ik heb wel een vriendin. Telt die ook als knuffelbeest :p ?
    Falco Renierkens postte onlangs…Wil jij ook een blog beginnen?My Profile

  2. Ahw, wat een cutie! Ik snap best dat ze met zo’n heerlijke snoet de halve treincoupe tot knuffels kan verleiden.

  3. Zo leuk om te lezen. En wat een prachtige hond is Sproet. Echt prachtig.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge