5 tips om meer fruit te eten

| 3 reacties

Voordat je gillend weg rent bij het lezen van de titel: no worries, ik ben absoluut geen fit girl annex health freak die je wel eens even gaat vertellen hoe superduper easy het wel niet is om voortaan de chips, chocola en taarten te laten staan en alleen maar fruit en groene smoothies te gaan eten. Dat doe ik zelf namelijk ook niet. Verre van, zelfs.

Want ik beken het maar meteen: ik at vroeger bijna nooit fruit. Hier en daar een appel, wat kersen en aardbeien in de zomer en af en toe een mandarijntje. Om vervolgens na de eerste iets te zure mandarijn met meer dan twee pitjes alle soortgenoten voor de rest van het seizoen uit protest links te laten liggen – want vies.

Inmiddels heb ik het voor elkaar gekregen om mijn fruitinname naar een gezond niveau te brengen. Zou jij eigenlijk ook écht wat meer fruit naar binnen moeten werken? Dit zijn de tips die voor mij goed werkten!tips om meer fruit te eten | hoe eet je meer fruit?

Ontdek hoe gezond fruit is

Dit is eigenlijk mijn belangrijkste tip. Want al die jaren van weinig fruit eten dacht ik: “het zal allemaal wel; ik eet toch gewoon groenten?”. Totdat ik hoorde dat er in fruit ook stoffen te vinden zijn die je niet (in dezelfde hoeveelheid) vindt andere voedingsmiddelen. Fruit zit boordevol voedingsvezels, antioxidanten en andere vitaminen en mineralen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het eten van voldoende fruit samenhangt met een lager risico op een aantal nare ziektes. Toen ik dit eenmaal wist, had ik de intrinsieke motivatie om meer fruit te eten. En dat helpt. Ik eet tegenwoordig zelfs zure mandarijntjes zonder morren op.

Ga voor fruit dat je echt lekker vindt

Een van mijn problemen met fruit was dat ik veel fruitsoorten niet lekker vond. Bananen spuugde ik als baby al uit, de structuur van peer vind ik echt supernaar, kiwi’s zijn altijd óf keihard óf overrijp, en appels zijn ook maar saai. Mede omdat ik veel andere, luxere fruitsoorten vaak nogal duur vond, kwam ik er niet aan toe om fruit echt te gaan waarderen.

Mijn advies is daarom om te ontdekken van welk fruit je echt blij wordt. Doe online inspiratie op of bestudeer de fruitschappen in je supermarkt eens wat beter. Verblijd de groenteboer met een bezoekje en vraag om tips. Ook bij de Turkse supermarkt is er veel keus in (betaalbaar) fruit en kun je vaak per stuk afrekenen. Neem gewoon eens wat nieuwe fruitsoorten mee naar huis en ontdek wat je lekker vindt. Ik ben bijvoorbeeld inmiddels echt dol op mango en verse ananas. In de zomer werk ik daarnaast ladingen kersen, bramen en nectarines naar binnen. Mmm!

Veel afwisseling in fruit is natuurlijk het beste, maar kwel jezelf niet met fruit dat je echt niet lekker vindt – zeker als je een “beginner” bent.

Maak er een gewoonte van

Fruit eten moet in je systeem komen. Bedenk daarom eens wat momenten waarop je makkelijk fruit zou kunnen eten. Krijg je halverwege de ochtend of middag altijd honger op je werk of op school? Neem dan een stuk fruit mee! Heb je nooit tijd om te ontbijten? Onderweg een appel, peer of banaan weghappen moet toch lukken?

Daarnaast kun je fruit ook prima als toetje eten. Eet je yoghurt of kwark bijvoorbeeld eens met (diepvries)fruit. En een van mijn favorieten: stukjes appel met kaneel bestrooien en dan een paar minuutjes in de magnetron zetten. Superlekker!

Vervang slechte snacks door fruit

Ik ben nogal een snaaier. Er gaat bij mij geen avond voorbij zonder dat ik iets lekkers pak. En op mijn werk is ook al regelmatig wat lekkers te vinden. Taart, snoep, koek… Ik ga natuurlijk niet beweren dat ik dat allemaal laat staan. Hell no dat ik gebak weiger als er weer eens iets te vieren valt!

De hele dag door gedachteloos kruidnoten, drop, winegums of spekkies wegwerken – lang leve de snoeppotten! – is natuurlijk een ander verhaal. En zeker omdat ik die laatste drie dingen niet eens zo lekker vind. Daarom is er op mijn bureau tegenwoordig ook regelmatig fruit te vinden. Ik heb gemerkt dat graaien in een bak blauwe bessen of kersen voor mij eigenlijk net zo goed werkt als snoep eten.

En als ik merk dat ik ’s avonds meer honger heb dan gewoon zin in wat lekkers, eet ik vaak eerst een stuk fruit voor ik mijn snoeppaleis voorraadkast induik. Gaat die zak mini-Lions tenminste niet meer helemáál leeg, haha.

Ga op zoek naar lekkere smaakcombinaties

Naast het inlassen van extra fruitmomenten, kun je ook op andere manieren meer fruit eten. Verwerk fruit bijvoorbeeld in maaltijden. Stukjes mango in een gerecht met kip of in een curry, appel en rozijnen door de couscous, stukjes sinaasappel in een salade, peren of pruimen in een stoofpot… En hoe walgelijk het mij ook lijkt: ik tolereer het zelfs als je banaan-ei-pannenkoeken wil bakken 😉

Wat is jouw favoriete fruit?

3 reacties

  1. Leuk artikel! Ik heb me eigenlijk nog nooit zo verdiept in waarom fruit precies zo gezond is. Ik heb het maar gewoon aangenomen. Ik eet niet heel veel fruit, maar wel elke dag één stuk. Eigenlijk zo goed als altijd een appeltje, omdat ik dat makkelijk vind en niet te duur is. Heb er inderdaad een gewoonte van gemaakt, want ik eet ‘m altijd tijdens de eerste pauze op m’n werk. Daar hoef ik ook niet meer over na te denken 😉

  2. Ik heb ene haatliefde verhouding met fruit omdat het gif wat ze erop spuiten tegen de beestjes ook wel eens mij tegenwerkt met gezwollen lip en tong als gevolg. Vroeger at ik probleemloos bananen en appels maar ik moet nu alles eerst schillen met handschoentjes aan en het vervolgens weer wassen. Ik eet ipv de slechte dingen graag zonnepitjes.

  3. Ik ben echt dol op ananas! En ’s middag drink ik altijd vers geperst sinaasappelsap.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge